Hewlett-Packard Probook 4510s: (vissza)fejlődés

A HP üzleti szférába szánt belépő modelljét, a ProBookot vettük nagyító alá.

Hewlett-Packard Probook 4510s: (vissza)fejlődés

I. Bevezető és specifikáció

Napra pontosan két hónapja járt nálunk utoljára HP noti, akkor a Pavilion dv6-ot teszteltük és használhatóságát erősen megkérdőjeleztük. Nem sejtettük, hogy 60 nap elteltével kapunk egy ennél is használhatatlanabb konstrukciót, amit ráadásul mégcsak nem is zsemle árban mérnek. A ProBook egy teljesen új konstrukció, elsőként a 15,6”-os 4510s-t vettük szemügyre.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Duo T6570 2,1 GHz 2 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x1 GB DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio

Kijelző: 15,6 (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVT-60ZCT1 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT20L DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E80720 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 47 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic SP1

Tömeg: 2,59 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 181 ezer forint

Teljesen átlagos notebooknak tűnt a specifikációk alapján a HP ProBook-ja, tulajdonképpen mindenből a megszokott minimumot kapjuk ebben az árkategóriában.

Galéria megnyitása

Bár egy rejtett partícióról vissza tudjuk állítani a rendszert, a cég mellékeli a Vista install lemezt, a drivereket és alkalmazásokat tartalmazó CD-t és az Office 2007 30 napos próbaverzióját is.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Első csalódásunk a gép bekapcsolását követően ért minket. A hűtőrendszer éktelen zajjal kelt életre és bármit csináltunk, nem igazán akart elhallgatni. Windows telepítés közben néha elcsendesedett, de ez csak másodpercekig tartott, rövid időn belül újra zajongani kezdett. A legnagyobb probléma az volt, hogy akkumulátorról működtetve a gépet semmivel nem lett halkabb, pontosan ugyanazokat a jelenségeket produkálta, mint konnektorról táplálva. A BIOS-ban lévő “Fan always enadbled when AC power” opció kikapcsolása semmit nem változtatott a ventilátor működésén. Nem igazán értjük a mérnököket, hiszen üresjáratban 40, terhelve pedig 67 fokot mértünk, amit nyugodtan lehetett volna feljebb engedni, ha a zajszint megkívánja. Márpedig itt meg.

Galéria megnyitása

Az Intel processzor-elnevezései lassan már kaotikus rendszert testesítenek meg, a T6570 egy 2100 MHz-en üzemelő kétmagos chip, amely 800 MHz-es rendszerbusszal és 2 MB L2 cahce-sel bír. Fontos tudnunk a jövőre nézve, hogy nem támogatja a virtualizációs technológiát, így nem képes futtatni a Windows 7 Windows XP virtuális gépét. Tipikus fogyasztása 35W, ezzel a legéhesebb Core 2 Duo-k közé tartozik.

Memóriából 2 GB-ot kapunk, ráadásul azt is két darab egy gigás modul formájában, így bővítésnél jó eséllyel mindkettőt ki fogjuk szedni a gépből és feltesszük a polcra. A maximális támogatott mennyiség 8 GB, de 4 GB-os modulokat egyelőre horror áron és nagyon nehezen lehet csak beszerezni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Western Digital Scorpio Blue-jával ezúttal is meg voltunk elégedve, a remek teljesítményhez tartozó alacsony zajszintet bármelyik leendő tulajdonos díjazza majd. A forró napok ellenére szerencsére nem produkált kirívóan magas hőmérsékletet.

Hewlett-Packard ProBook 4510s teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5220

PCMark05 (Graphics): 2102

PCMark05 (HDD): 4866

Cinebench10: 4224 (3 perc 29 másodperc)

Memória olvasás: 5452 MB/s

Memória írás: 4056 MB/s

Memória másolás: 4119 MB/s

Memória késleltetés: 84,8 ns

CPU Queen: 8864

CPU PhotoWorxx: 5862

CPU Zlib: 26915 kB/s

CPU AES: 7748

FPU Julia: 3867

FPU Mandel: 1984

FPU SinJulia: 1034

III. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve a ProBook nem igazán tér el az eddigi HP koncepcióktól, a csillogó fedlap eddig csak a Pavilion sorozat kiváltsága volt. A legnagyobb problémával akkor szembesülünk, amikor megfordítjuk a gépet. Gyakorlatilag egyetlen csavart sem látunk, így az otthoni csere-berélgetésnek félig-meddig lőttek, ha nem akarunk garanciális problémákkal a későbbiekben bajlódni.

Galéria megnyitása

A billentyűzet teljesen átalakult, a dv6-os szériához hasonlóan a ProBook is megkapta a numerikus padot, ennek eredményeképpen kicsit balra tolódtak a betűkből álló gombok. Két probléma van ezzel a klaviatúrával: az egyik, hogy túlságosan sok hely van az egyes gombok között, így nehézkessé válik a gyors gépelés, a másik, hogy nagyon kemények is egyben. A gombok körüli rész süllyesztett a felső részhez gépest, ráadásul csillogós műanyagból készült, így nagyon hamar gyűjti a koszt és az ujjlenyomatokat.

Galéria megnyitása

A touchpad akár jó is lehetett volna, ha nem tapadna ennyire az ember kezéhez. Ezáltal nehézkessé válik az ujj mozgatása. A bal és jobb egérgombok felhasználóhoz közelebbi vége nyomódik csak be, amivel nem lenne gond, ha a touchpadot körülvevő burkolat nem lenne magasabb síkban. Ezáltal az ujjunkat nem tudjuk közelebb húzni a gombok nyomkodása után, hanem szinte merőleges irányból kell, hogy kifejtsük az erőnket. A legnagyobb gond viszont kétségkívül a touchpad és az azt körülvevő felület anyaghasználata. A gumírozottnak tűnő műanyag fél perc alatt befoltosodik a zsíros emberi kéztől és a “kosz” eltávolítása mérföldekkel több időt vesz igénybe ennél (lássuk be, kesztyűben senki nem fog gépelni).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A 4510-en nem sok kimenetet találunk, oldalra került a 4 USB, a LAN, a D-Sub és a HDMI csatlakozó (ez utóbbi hangot is képes továbbítani az Intel videokártya ellenére). Hátulra semmi nem került, elöl pedig a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet kerültek a multikártya-olvasó mellé. Az apró kapcsolóval a vezeték nélküli hálózatot tudjuk aktiválni vagy épen letiltani. Multimédiás kiegészítőket az ExpressCard/34 foglalatba tudunk pakolni.

A kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, ez meg is látszott a homogenitásán és a fényerején egyaránt. Az egyetlen probléma a túlságosan hideg színhőmérséklet volt, de ezt szoftveresen lehet korrigálni. A szövegmegjelenítés tűéles volt, a minimális fényerő  is kellően alacsonynak bizonyult.

Galéria megnyitása

A webkamera 2 Mpixeles és meglepően jól teljesített, igaz mozgáskövetése nem volt éppen a leggyorsabb. Mindennapos használatra, akárcsak a többség, ez is megfelel. Kár, hogy a gép kinyitásánál nagy valószínűséggel rajta fogunk tapicskolni az optika előtti védőrétegen.

IV. Üzemidő és értékelés

A hat cellások között gyengének mondható 47 Wh-s telep meglepően jól teljesített, minimális fényerőn percre pontosan 5 óráig bírta a dokumentum-olvasós tesztet. Teljes fényerőn se sokat csökkent a használati idő meglepő módon, igaz a zenehallgatós-internetezős felhasználás már jobban beleharapott az akksiba, de ilyenkor is kibírta több mint 3 és fél órán keresztül.


Galéria megnyitása

Nagyon csalódottak vagyunk a HP első ProBookja láttán. Egy bevált és bizonyított billentyűzetet eldobtak egy modernebb kinézetű, de kétségtelenül rosszabb klaviatúráért. A touchpadet átültették a legolcsóbb 550-es szériából, az anyaghasználat a legtöbb helyen hagy némi kívánnivalót maga után, ráadásul az otthoni bővíthetőséget is rendesen megnehezítette a cég. Sajnos a mindennapos használatot ezen kívül megkeseríti az átlagnál sokkal-sokkal zajosabb működés, amivel a felhasználó nem tud mit kezdeni. Kár mindezért, mert a serpenyő másik oldalán a jó kijelző, a HDMI Audio és a kellemes akkumulátoros üzemidő állnak. Ilyen erős Acer, Lenovo és Toshiba konkurencia mellett szerintünk a HP-nak esélye sincs nagyobb sikert elérni az új szériával, bár lesznek olyanok, akik bízva a patináns márka vonzerejében beruháznak majd egy 4510s-be. Részünkről viszont semmiképpen sem ajánlott vétel.

A Hewlett-Packard ProBook 4510s-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ jó kijelző

+ jó akkumulátoros üzemidő

+ HDMI Audio

+ elfogadható hangszórók

[bold]Kontra:

[/bold]- borzasztóan zajos működés

- erősen koszolódó anyagok

- ergonómiai bakik...

- ...és ebből következően nem túl élvezetes mindennapos használat

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap