"Herezacskó" - TILOS

Egy gyermekkönyv-szerző elmondta, hogy „fél”, miután betiltották a könyvét néhány egyesült államok-beli iskolából és könyvtárból.

"Herezacskó" - TILOS

Egy gyermekkönyv-szerző elmondta, hogy „fél”, miután betiltották a könyvét néhány egyesült államok-beli iskolából és könyvtárból.

Susan Patron díjnyertes The Higher Power of Lucky című könyve bajba került, mivel szerepel benne a "herezacskó" szó. Több állam iskolája sem hajlandó rendelkezésre bocsátani a könyvet, amelyet 9-12 éves gyerekeknek szántak, és megnyerte az előkelő Newbery Medal díjat gyermekregény kategóriában.

Néhány könyvtáros internetes oldalakon arról számolt be, hogy „a könyv rosszul ítéli meg közönségét” és „sokkterápiát” alkalmaz.

A vitatott szó a könyv elején jelenik meg, amikor a főhősnő, Lucky Trimble kihallgatja, amint egy férfi kígyómarásról beszélget a kutyájával. "Sammy arról a napról mesélt, amikor megivott egy liter rumot, és egész reggel Johnny Cash-t hallgatott álló '62-es Cadillac-jében, majd kiesett az autóból, amikor meglátott egy csörgőkígyót az anyósülésen, amint éppen Roy kutyája herezacskójába harapott.” (részlet a The Higher Power of Lucky című könyvből). Ezt a szót megismétlik, amikor Lucky azon gondolkodik, hogy ez a szó biztos orvosi, ugyanakkor titkos jelentéssel bír.

Patron, aki maga is könyvtáros, elítélte a könyvet betiltó iskolák és könyvtárak viselkedését. „Sokkolt és megrémített a hír, hogy néhány iskolai könyvtáros és tanár úgy döntött, nem építi be gyűjteményébe a 2007 Newbery Medal díjnyertes könyvét.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward