HD4870 és GTX260: Egyezzünk ki döntetlenben?

 Előző héten meglepően tapasztaltuk, hogy az ATI új kártyája teljesen egálban van a 9800GTX-el, hasonló mérkőzésre számítunk mostani tesztünkben is, de beszéljenek helyettünk az eredmények!

HD4870 és GTX260: Egyezzünk ki döntetlenben?

Bevezető

Az előző heti tesztünkből kiderült, hogy az AMD-ATI új HD4850-ese körülbelül ugyanolyan teljesítménnyel rendelkezik, mint az nVidia 9800GTX-e, ami viszont jelenleg magasabb áron kapható. Már nem sokáig, mert az nVidia gyors árkorrigálása lassan hozzánk is elér, ám hogy megőrizzék előnyüket az ATI kártyái is estek 1-2 ezrest, ami szinte azonnal éreztette hatását. A mai napon lépünk egy szintet, mert közben befutott a következő két páros is, a HD4870 és a GTX260 személyében. A HD4870 az RV770 alapú kártyák csúcsa lesz amíg meg nem jelenik az X2-es változat (mely a jelenlegi hírek szerint hamarabb érkezik a vártnál, az ATI úgy látszik minden kategóriában szeretne győztesként kijönni most, hogy van rá lehetősége).

Jól látható, hogy a 70-es HD mindössze az órajelekben tér el kisebb társától, valamint abban, hogy ez az első grafikus kártya, amely GDDR5-s memóriákat használ, így érheti el ezt az igen magas effektív órajelet és sávszélességet (amely így még a GTX260-énál is magasabb kicsit). Ezzel szemben a GTX260 az órajelek mellett egy picit csonkítva is van a GTX280-hoz képest minden fronton, hasonlóan a 8800GT és GTS-hez (ez régóta bevett módszer az nV-nél).

Szerencsére nem úgy, mint a kistesójánál, a HD4870 nem örökölte előde hűtési megoldását, ami valószínűleg elégtelennek bizonyult volna. A megnövelt bordázaton a jobb hő eloszlást két hőcső biztosítja, és a ventilátort is lecserélték, bár arról nem lettünk meggyőzve, hogy előnyére. Igaz így is eléggé melegszik a VGA, cserébe a hűtő igyekszik halkan tenni a dolgát, legalábbis 2D-ben. Némi komolyabb terhelés után ugyanis kénytelen feltekerni magát és akkor már hallani. Nem a leghangosabb amivel találkoztunk, de azért szépen hallható. Érdekesség és nem csak egy példánynál találkoztunk ezzel, hogy még 2D alatt is néha-néha feltekeri magát 1-2 másodpercekre, aztán elhallgat.

A GTX260-on nem sok csodálkozni való van, nem meglepő módon nagyon emlékeztet az nVidia zászlóshajójára, hisz ugyanannak egy kicsit gyengített változata. A nagy hűtő, amíg csak teheti halkan teszi a dolgát, ám komolyabb izzasztások után azért felkapcsol (valamivel később talán mint a HD).

Tesztgép

Alaplap: Gigabyte P35-DS3

Processzor: Intel Core2Duo E8400@3.6GH

Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT

Operációs rendszer: Windows Vista SP1

Driverek: Catalyst 8.6, GeForce 175.19 és 177.41

Tesztek I.

A szintetikus tesztek egy ideje kedveznek az ATI-nak és most sincs ez másképp. Nyers számolókapacitása az új HD-nek óriási, és ezt megtámogatva a kellő sávszélességgel még a GTX280-at is képes befogni, ami szép teljesítmény egy feleannyiba kerülő VGA-tól.

A FEAR-nél azért már előjön, hogy a GTX280-as magas sávszélességét bizony nem lehet olyan esetekben befogni, amikor eme jellemző hátráltatja már csak a magot. Megnyugtató azért, hogy a legtöbb ilyen esetben a kisebb kártyák is bőségesen elég erővel rendelkeznek.

Call of Juarezben is mindenki hozza az elvárható szintet, itt azért annyira nem meglepő, hogy ATI fölény van.

Oblivion alatt nagyon szépen látszik, hogy ki kivel van párban. Mint nemrég már láthattuk a 9800GTX a HD4850 mellett menetel, míg az új GTX260 a HD4870-nek nem hagy nyugtot.

Unreal alatt az átlag 100fps a processzorlimit lehet nálunk, mert a GTX260 is elérte a 280 eredményét.

Már-már unalmas, de a helyzet ugyanaz: a párok egymás mellett, a GTX280 pedig egy kicsit előttük.

Tesztek II.

Bár a Quake Wars nem egy gépgyilkos játék, azért teljesen maximumra tekerve még tud kellemetlen perceket okozni néhány grafikus kártyának. Ám ezek már nem tartoznak azok közé.

A Call of Duty 4 még mindig az egyik legnagyobb meglepetés számunkra. Ez a játék nagyon sokáig egyértelműen az nVidia megoldásait favorizálta, ám az új driverek és kártyák olyat ütnek, amit biztosan megéreznek a GTX-ek. Nem az első játék, amiben a 4870-es fityiszt mutat a GTX280-nak.

Előző héten kimaradt a tesztekből, mert némi problémánk akadt vele, amit mostanra orvosoltunk, így sajnos csak az új két kártya eredményei állnak rendelkezésre, de idővel ezt pótoljuk. A GTX területtől függően egy kicsit képes átvenni a vezetést a HD-ktől.

A World in Conflict tesztje közepes beállítások mellett eléggé furcsán viselkedett, pedig több futtatásból átlagoltunk. Az eléggé ingadozó eredmények miatt inkább a nagyon magas beállítások mellett elért eredményeket érdemes figyelni.

Crysis alatt is ismétlődnek a kisebb kártyák eredményei. Fej-fej mellett a két új VGA, és már egész tűrhetően játszható rajtuk a játék magas beállítások mellett is.

Értékelés

Bár sokan várták anno, GTX260 alázás nem lett a HD4870-el. Ettől függetlenül a szintet hozza, méghozzá egy tízessel olcsóbban, ami nem kis fegyvertény. Ráadásul többet is tud, bár sajnos még a DX10-es játékokkal se lehet Dunát rekeszteni, DX10.1-est pedig még nem is láttunk. Ha az nVidián múlik valószínűleg még egy ideig nem is fogunk, de azért ők már a DX11-ről tárgyalnak.

A GTX260 egy erős megoldás, csak jelenleg talán egy kicsit túlárazva, így inkább az elkötelezett nVidiások figyelmébe ajánlanánk, mert messze nem annyival lassabb a GTX280-nál, mint amennyivel olcsóbb, ha nem lenne az új HD még ajánlott vétel is lenne mindenkinek.

De van. Így ebből a meccsből a Radeon kerül ki győztesen. Előző héten a „kisebbik” változat hazavihette a különösen ajánlott plecsnit és most sincs ez másként. Úgy néz ki az ATI kezd végre magára találni, miközben az AMD gyengélkedik némileg. Szükségük volt erre nagyon, úgyhogy akik a kanadaiaknak szurkoltak egy kicsit fellélegezhetnek. Bár egy chipes megoldásban még mindig nem övéké a leggyorsabb chip, képesek voltak kisebb magmérettel, kevesebb tranzisztorból ugyanazt a teljesítményt lerakni az asztalra, mint a GTX260-é, és mivel kevesebbet is esznek, így a lehetőséggel élve nemsokára láthatjuk majd az X2-ket (bár mi látatlanban is inkább két darab HD4870-et ajánlanánk, már csak a jobb hűtés miatt is). Nincs is ezen mit ragozni, érdeklődve várjuk mit hoz a jövő, főleg az új középkategóriás 4600-as széria okozhat kellemes meglepetéseket, és az nVidia butított GTX-ei, amikről viszont még semmit sem tudunk.

A teszthez a kártyákat az Expert Computer kft. bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward