Háztartási akkumulátorokat kezd gyártani a Tesla

A Tesla Powerwall 7, illetve 10 kilowattórás kapacitással lesz kapható 3000, illetve 3500 dolláros áron, és várhatóan nyár végén szállítják ki az első darabokat.

Háztartási akkumulátorokat kezd gyártani a Tesla

Elon Musk elektromos autókat gyártó cége, a Tesla Motors néhány nappal ezelőtt új, nagyon fontos területtel bővítette profilját: ahogy az egy ideje várható volt, Musk bejelentette, hogy a Tesla ezentúl otthoni felhasználásra is elkezdett akkumulátorokat gyártani és forgalmazni. A Tesla Powerwall7, illetve 10 kilowattórás kapacitással lesz kapható 3000, illetve 3500 dolláros áron, amiben a beszerelési költségek, illetve az áramátalakító sincs benne, vagyis a termék használatra kész állapotba hozása ennél azért jelentősen magasabb összegbe fog kerülni.

Az akkumulátor révén a magánháztartások, illetve egy másik, nagyobb léptékű verzióval a vállalatok is optimalizálhatják áramellátásukat, áramszünetek esetén tartalékként használhatják a rendszert, de megfelelő napelemes felszereltséggel és több akkuval akár teljesen függetleníthetik is magukat az elektromos hálózattól. A bejelentés azért számít nagyon jelentős lépésnek, mert a világszerte megtermelt energiának ugyan már 22 százaléka megújuló forrásokból származik, a nap- és szélerőművekből befolyó energia tárolása komoly problémákba ütközik.

A tároló rendszerek használata ugyanis rendszerint olyan nagy energiaveszteséggel jár, hogy sokak számára egyszerűen nem éri meg alkalmazni ezeket, holott ahogy Musk is elmondta, a napenergia esetében például nagyon jó lenne, ha a déli órákban hasznosított nagy mennyiségű energiát át lehetne vinni valamilyen gazdaságos módon az esti, illetve a reggeli fogyasztási csúcsokra. A Powerwall pedig pontosan ezt ígéri: az otthoni használatra szánt lítiumion-akkumulátor 10 kWh energiát tárol, és 2 kilowatt folyamatos, illetve 3,3 kW maximális teljesítmény leadására képes. Az akkukból egyszerre kilencet lehet egy hálózatba kötni, amivel akár 90 kWh-s kapacitást is el lehet érni.

Maga a technológia egyáltalán nem számít újnak, hiszen a már jól bevált, és a Tesla esetében saját autóiba „házilag” is sokat fejlesztett lítiumion-akkukra épül. Ezeket skálázza igény szerinti mértékben a cég az háztartások és a nagyobb, vállalati ügyfelek számára. A gyártás egy új, Nevadában épülő gigagyárban fog zajlani, és mivel tömegtermékekről lesz szó, előállításuk viszonylag olcsón megvalósítható. A teljesen automatizált működésű, falra szerelhető, külön hűtést sem igénylő Powerwallra máris leadhatók az előrendelések, és az első darabokat várhatóan a nyár végén szállítják ki.

Arról egyelőre nem árultak el információkat a cég mérnökei, hogy milyen élettartammal lehet számolni, vagyis hány töltési ciklus után romlik le annyira a akkuk hatásfoka, hogy használhatatlanná válnak, az azonban kétségkívül biztató jel lehet, hogy a Tesla alapszolgáltatásként 10 év garanciát vállal a termékekre, ami némi felárért további 10 évvel meghosszabbítható.

A nagyobb energiaigényű, vállalati felhasználóknak tervezett Powerpackről egyelőre csak annyit tudni, hogy 100 kWh-s, és a szekrény méretű egységekből akár gigawattórás nagyságrendű kapacitású parkok is létrehozhatók. Musk hosszabb távú, nem titkolt célja, hogy egy napon a bolygó teljes energiafogyasztását megújuló energiaforrásokból, akkumulátorok útján oldja meg. Ehhez a jelenlegi fogyasztás mellett 900 millió Powerpack kellene, ha a fűtést és a közlekedést kivesszük a képletből. Mindehhez Musk szerint mindössze megfelelő számú lelkes partnerre van szükség, éppen ezért a mielőbbi megvalósítás érdekében a termékek szabadalmait nyílttá fogja tenni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward