Shop menü

HÁTOLDALRA SZÁMŰZÖTT CSATLAKOZÓKKAL, KIFEJEZETTEN LETISZTULT KIVITELBEN ÉRKEZIK A GIGABYTE 650E AORUS STEALTH ICE ALAPLAPJA

Ez az első olyan fordított kivitelű Gigabyte alaplap, amely az AMD Socket AM5-ös processzoraihoz készült. A speciális kivitel miatt olyan számítógépház szükséges hozzá, ami a hátoldalra száműzött csatlakozók elérését lehetővé teszi.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hátoldalra száműzött csatlakozókkal, kifejezetten letisztult kivitelben érkezik a Gigabyte 650E Aorus Stealth Ice alaplapja

A Gigabyte kínálatában eddig még csak egyetlen egy Stealth sorozatú alaplap jelent meg, amelynek különlegessége, hogy a szokásos csatlakozók nem a videokártya felőli oldalon, hanem a nyomtatott áramköri lap hátulján kaptak helyet, ennek megfelelően a videokártya felől igencsak letisztult kép tárul elénk.

Az egyetlen Stealth sorozatú alaplap Z690-es lapkakészlet köré épült, vagyis az Intel LGA-1700-as tokozású processzorait fogadja, beleértve a Raptor Lake és a Raptor Lake Refresh modelleket is. A vállalat rövidesen piacra dobhat egy második Stealth sorozatú alaplapot is, ám ezzel már nem az Intel, hanem az AMD platformját veszi célba, hiszen egy B650E lapkakészlettel ellátott modellről van szó.

Galéria megnyitása

Az új gamer alaplap a B650E Aorus Stealth Ice típusjelzést kapta, ugyancsak kifejezetten letisztult dizájnnal rendelkezik. A különböző komponensek és a nyomtatott áramköri lap is szürke/fehér színvilágban pompázik, a memóriaslotok azonban feketék maradtak, ami egészséges kontrasztot eredményez. A Socket AM5-ös processzorfoglalattal ellátott újdonság négy darab DDR5-ös memóriafoglalattal rendelkezik, valamint egy PCI Express 5.0 x16-os slot is van rajta.

Az M.2-es bővítőhelyekről természetesen nem kell lemondani, ezek a nagyméretű borítás alatt foglalnak helyet: két slot PCI Express 5.0 x4-es csatolófelülettel rendelkezik és ezek a processzorhoz kapcsolódnak, valamint egy harmadik M.2-es slotot is kapunk, ami viszont már PCI Express 4.0 x4-es csatolófelületet használ és a lapkakészletre kapcsolódik. Az adattárolókat négy darab SATA 6 Gbps-os port is fogatja, amelyek viszont már a hátoldalon találhatóak. Az új alaplap 12+2+2 tápfázissal rendelkezik.

Galéria megnyitása

A különleges alaplap egy belső HDMI porttal is rendelkezik, ami HDMI 1.4-es szabványú, maximum 1080p-s felbontást és 30 Hz-es képfrissítési rátát támogat, célja pedig a Gigabyte LCD Edge View kijelzőjének kiszolgálása. A tüskesorok között, amelyek az alaplap hátuljára kerültek, egy USB 3.2 Gen2x2 (20 Gbps) port, egy USB 3.2 Gen1 (5 Gbps) csatlakozó, valamint USB 2.0-s kivezetés egyaránt található, plusz a ventilátor-csatlakozók és a LED csatlakozók is itt foglalnak helyet.

A hátlapi portok között egy HDMI 2.1-es videó kimenet található, ami 4K-s felbontást és 60 Hz-es képfrissítési rátát támogat, de egy USB Type-C port is rendelkezésre áll, ami nagyrészt 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozik, de a megfelelő APU egység mellett USB4 támogatás is elérhető vele, csak úgy, ahogy DisplayPort Alternate Mode funkció is, ami 4K-s felbontásig és 144 Hz-es képfrissítési rátáig nyújtózkodhat. A vezetékes kommunikációt egy 2,5 GbE port segíti, valamint egy speciális Wi-Fi antenna aljzat is jelen van a hátoldalon, ami a Wi-Fi EZ-Plug technológiát használja.

Galéria megnyitása

A vezeték nélküli hálózati kommunikációt egy MediaTek MT925-ös megoldás biztosítja, ami Wi-Fi 7 és Bluetooth 5.4 támogatást kínál, a csatorna-sávszélesség azonban sajnos csak 160 MHz lesz. A portok között találunk még két darab 10 Gbps-os USB Type-A portot, öt darab 5 Gbps-os USB Type-A csatlakozót, valamint négy darab USB 2.0-s portot is. A 3,5 milliméteres Jack Audió portok egy Realtek ALC897-es kodekre kapcsolódnak, valamint a Q-Flash Plus funkció mikrokapcsolója is itt sorakozik.

Galéria megnyitása

Az új alaplap összességében vonzó és jól felszerelt, viszont mivel a 800-as sorozatú lapkakészletek megjelenésére rövidesen számíthatunk, a B650E lapkakészlet alkalmazása erősen megkérdőjelezhető, egy B850 alapú verzióval nagyobb sikert arathatna a gyártó. Az új deszkához természetesen kompatibilis számítógépház is szükséges annak érdekében, hogy a hátoldalra száműzött csatlakozókat elérhessük, a normál számítógépházaknál ugyanis az alaplaptálca erre nem ad lehetőséget.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére