Hatásos antibiotikumot találtak egy ezer éves könyvben

A szemkenőcsnek szánt keverék két fajta hagyma levéből, némi angol borból és ökörepéből áll.

Hatásos antibiotikumot találtak egy ezer éves könyvben

Rendkívül hatásos antibiotikus szer receptjét fedezték fel a Nottinghami Egyetem kutatói egy ezer éves bőrkötéses könyvben. A British Libraryben őrzött kézirat a Bald piócáskönyve címet viseli, és a legkorábbi ismert orvosi szakkönyvek egyike. A kérdéses recept egy szemkenőcs előállítási módját írja le, amelyhez két fajta hagyma (fokhagyma és vöröshagyma) leve, némi angol bor és ökörepe szükséges. Az összetevőket egy bronzüstben kell összefőzni, majd kilenc napig hűtve állni hagyni, mielőtt használható.

A szöveget Christina Lee, a középkori viking kultúra szakértője fordította le a mikrobiológusok számára, akik az eredeti recept szerint, illetve annak egyes részeit kihagyva is lefőzték a kenőcsöt, majd megvizsgálták, hogyan hat a baktériumokkal szemben. A kész „bájitalokat” aztán Nottinghamben Petri-csészékben, Az Egyesült Államokban pedig egereken tesztelték. A szakértők abban reménykedtek, hogy a keverék valamennyire hatásos lesz a baktériumok ellen, hiszen külön-külön minden összetevője hordoz enyhe antibiotikus képességeket.

Az eredmények azonban minden várakozást felülmúltak. Az eredeti recept szerint készült keverék még a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) nevű szuperbaktérium ellen is hatásosnak bizonyult, amely az antibiotikumokkal szemben legellenállóbb ismert kórokozó. Bald szemkenőcse azonban képes volt az MRSA baktériumok több mint 90 százalékának elpusztítására a kísérleti egerek sebeiben, holott a fertőzött sebek gyógyítása az egyik legnehezebb feladat az baktérium jelenléte esetén. A különböző receptváltozatok tesztelése alapján az antibiotikus hatásért nem egyetlen összetevő, hanem az alapanyagok, a főzőedény és a főzési módszer együttesen felel, egyelőre azonban nem tudni, hogy kémiai szinten mi is történik az anyag előállítása során.

Az is kiderült, hogy amennyiben a csodaszert annyira felhígítják, hogy már nem alkalmas a baktériumok elpusztítására, arra még mindig képes, hogy megakadályozza a bakteriális sejtek egymás közti kommunikációját, így a kórokozók kevésbé hatékonyak a szövetek megfertőzésében. Sok mikrobiológus gondolja úgy, hogy ez a kommunikáció, az úgynevezett quorum sensing (QS) vagy lokális denzitásérzékelés jelenheti a legújabb lehetséges támadási pont a kórokozók elleni harcban.

Lee elmondása szerint a kísérletek sikere után érdemes lesz megnézni a kötet többi receptjét is, hiszen nagyon hatásos szerek rejtőzhetnek az évezredes lapokon. Olyan szerekről van szó, amelyeket bőven a kórokozók felfedezése előtt, hosszú évszázadok próbálkozásai árán fejlesztettek ki a korabeli gyógyítók, és ahogy a szemkenőcs bizonyította, ezek a keverékek időnként legalább olyan hatásosak tudnak lenni, mint a legfejlettebb antibiotikumok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward