Shop menü

HATALMASAT ESETT A NETFLIX FELHASZNÁLÓI BÁZISA, SZÁRNYAL A RÉSZVÉNYEK ÁRFOLYAMA

Soha nem látott mértékben csökkent az előfizetői szám, mégis elkezdett robbanásszerűen felívelni a befektetők érdeklődése.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hatalmasat esett a Netflix felhasználói bázisa, szárnyal a részvények árfolyama

A Netflix egy olyan hullámvasúton közlekedik, ami meredek lejtmenetekkel volt tűzdelve egészen eddig, de talán most elérkeztünk a trendfordulóhoz. Annak ellenére kezdték el sokan vásárolni a cég értékpaprjait, hogy negatív eredményeket könyvelt el. Ennek még meg lehet a böjtje, de az is elképzelhető, hogy innen ismét a csúcs felé veszi az irányt.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a Netflix esetében a legtöbben nem a pénzügyi információkra koncentrálnak, hanem arra, hogyan alakul a felhasználói bázis, milyen irányba mozdul el éppen az előfizetők számra. Az év elején először számolt be a cég csökkenésről, bár ez igazából csak 200 ezer néző eltűnésében nyilvánult meg. Most viszont ötször ennyivel csökkent a nézőtábor.

1 millióval lett kevesebb egy negyedév alatt az előfizetők száma a Netflixen.

Ez elsőre borzasztóan hangzik, de valójában nagyon jó hírről van szó, ugyanis az előzetes becslések nagyjából 2 millió előfizető felszívódásáról szóltak. Ráadásul globálisan továbbra is felívelésben volt a szolgáltatás, csak Kanadában és az Egyesült Államokban volt nagyobb elvándorlás. Észak-Amerikában 1,28 millióval csökkent az előfizetői bázis.

A mostani előrejelzés arról szól, hogy már némi növekedés lehet a harmadik negyedév során, ami talán túlzott bizakodásra ad most okot. Tekintve, hogy az USA és Kanada területén az első és a második negyedévben összesen majdnem 2 millióan mondták le a Netflix előfizetésüket, azért nem árt az óvatosság.

Galéria megnyitása

Összesen a legfrissebb adatok szerint 220,67 millió előfizetővel rendelkezik a streaming szolgáltatás, és ebből 73,28 millióan élnek az USA vagy Kanada területén, szóval mondhatni az előfizetők harmada még ebből a két országból csatlakozik a Netflixhez, de ez az arány folyamatosan tolódik el. Egyre népszerűbb a platform nemzetközi szinten, csak most nagy volt a kiesés az észak-amerikai régióban.

A vállalat bevételei egyébként jól alakultak, de nem lehet elégedett a vállalat, mivel a profitról már nem teljesen mondható el ugyanez. A tavalyi 7,3 milliárd dolláros bevételét sikerült a Netflixnek feltornászni 7,97 milliárd dollárra. Nagy tömegeket vonzott például a Stranger Thins negyedik évadja. Viszont hiába hozott össze a szolgáltatás 9 százalékos erősödést, a működési eredménye gyengébb lett. az 1,84 milliárd dolláros nyereség 1,57 milliárd dollárra mérséklődött.

Annyi a szerencséje a Netflixnek, hogy vannak azért egyéb bevételi forrásai is, és ezek a jelek szerint eléggé szép profitot termeltek a második negyedév során. Ugyanis a nettó nyeresége végül jobban alakult, mint egy évvel korábban. Az 1,35 milliárd dollárról sikerült a cégnek 1,44 milliárd dollárra felpumpálni a kasszában maradó összeget.

Galéria megnyitása

A cég értékpapírjai hónapok óta mélyrepülésben voltak, de július 14-én elkezdtek jó hírek terjedni, amikre egyértelműen pozitívan reagáltak a befektetők. Nagyjából 1,5 hónapot követően újra 200 dollár körüli árszintre erősödött a Neflix, pillanatok alatt emelkedett az árfolyama több mint 16 százalékkal. a friss hírt pedig a zárást követően egy újabb, közel 9%-os emelkedés nyugtázta. Tehát kevesebb mint egy hét leforgása alatt 25 százalékot meghaladó mértékben tudott erősödni a vállalat. Olyan árszintet ért el ezzel, ahol április óta nem járt.

A mostani jó kilátások ellenére azért nem lehet azt mondani, hogy a Netflix sikeresen kijött volna a gödörből. A vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy képes legyen növelni a bevételeit, de nagyon nehéz azt megmondani, hogy a monetizációs újítások hogyan fognak szerepelni. És mivel a felhasználói szám emelkedése innen már egészen biztos, hogy nem lesz jelentős, előtérbe fog kerülni a pénzügyi eredmény, ami most például felemás lett.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére