Shop menü

HATALMASAT CSÖKKENT A NÉGY NAGY ALAPLAPGYÁRTÓ ÉVES FORGALMA

Az összesített szállítási mutató alapján nagyjából 10 millióval kevesebb alaplap került forgalomba tavaly, ami jókora visszaesést jelent.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hatalmasat csökkent a négy nagy alaplapgyártó éves forgalma

A négy legnagyobb alaplapgyártó vállalat tavalyi forgalma igen hatalmas mértékben csökkent, igaz, ez a helyzet nem egyenlően érintette a cégeket: voltak olyanok, akiknél csak kisebb csökkenés látszott, de olyanok is, akiknél 55%-kal esett vissza a leszállított alaplapok mennyisége az elmúlt évhez képest. A DigiTimes az ellátási lánc képviselőitől szerezte be a statisztikákat, amelyek ezúttal az ASUS, a Gigabyte, az ASRock és az MSI teljesítményéről rántják le a leplet. Ezek az adatok persze becslésnek minősülnek, viszont elég pontosak lehetnek ahhoz, hogy a trend kirajzolódjon.

Az összesített csökkenés 10 millió alaplapra rúg, vagyis a négy vállalat összességében ennyivel kevesebb terméket szállított le az elmúlt év folyamán az alaplapok szegmensében. A háttérben a szokásos okok bújnak meg, vagyis részben az infláció és a gazdasági lassulás, részben pedig a pandémia korlátozásainak feloldása miatt csökkent a kereslet, valamint a kriptovaluta-lufi kidurranása is hozzájárult a számok alakulásához.

A tavalyi év folyamán több újdonság is megjelent a piacon, gondoljunk csak az Intel 700-as sorozatú lapkakészlettel ellátott, LGA-1700-as processzorokat fogadó alaplapjaira, de az AMD Socket AM5-ös platformja is tavaly debütált. Az Intel háza táján az új alaplapok forgalmát némileg ronthatja, hogy a 600-as sorozatú lapkakészlettel felszerelt termékekkel is használhatóak a legújabb, 13. generációt képviselő Intel Core processzorok, azaz emiatt kevesebb 700-as sorozatú termék fogyhat, mintha komplett platformcserére lenne szükség. Az AMD-nél ugyanakkor az új platform drágasága okozhatja azt, hogy kevesebben váltanak RYZEN 7000-es sorozatú processzorra, ekkor ugyanis nemcsak alaplapot és processzort kell cserélniük, de memóriamodulokat is, hiszen az AMD teljes egészében DDR5-re váltott, nincs DDR4-es opció.

Galéria megnyitása

Az alaplapgyártók közül az ASUS 2021 folyamán 18 milliónál is több terméket szállított le a piacon, míg 2022-ben ez az érték már csak 13,6 millió volt, ami 25% körüli visszaesést jelent. A Gigabyte jobban állta a sarat, hiszen a 2021-es 11 milliós teljesítménye csak 9,5 millió környékére mérséklődött 2022 folyamán, ami 14% körüli visszaesést eredményezett. Az MSI háza táján már jóval nagyobb probléma mutatkozott, hiszen míg 2021-ben 9,5 millió alaplapot szállított le a vállalat, addig 2022-ben már csak 5,5 millió példányra volt igény, ez pedig 42%-os visszaesést jelent. Az ASRock ennél is rosszabbul járt, ugyanis a 2021-es 6 milliós darabszám 2022-re mindössze 2,7 millióra apadt, azaz 55%-kal kevesebb alaplapot sikerült leszállítani.

A fentiek alapján a két legnagyobb szereplő szenvedte el a legkisebb esést, az MSI és az ASRock számai azonban eléggé lehangolóak lettek. Érdekesség egyébként, hogy a 2022-es számok a 2018-asokhoz képest is gyengébbek. A piaci szereplők ennek ellenére azt várják az idei évtől, hogy a tavalyihoz képest jobban alakulnak majd a számok. Hogy ez tényleg így lesz-e? Az év második felében kiderülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére