Hatalmasat bukott a Game Boy Micro, mert a Nintendo a saját buborékjában élt

A japánok kitalálták, csak arra nem gondoltak, hogy a világ többi részén senkit nem fog érdekelni.

Hatalmasat bukott a Game Boy Micro, mert a Nintendo a saját buborékjában élt

Reggie Fils-Aimé, a Nintendo of America egykori elnöke könyvet ír a játékiparban szerzett tapasztalatairól. Ebben nem csak azt részletezi, hogyan jutott el Bronxból a vállalati amerikai anyacégének vezetéséig, hanem természetesen megoszt néhány szaftos részletet is az ott töltött idejéről.

Az egyik ilyen részlet a nagyon rosszul elsült Game Boy Micróhoz kapcsolódik. Fils-Aimé akkor még a marketingért és értékesítésért felelős alelnök volt a cég amerikai ágánál, és 2005-ben éppen azzal volt elfoglalva, hogy kivezessék a Game Boy Advance-t a piacról egy nagy fekete pénteki akcióval, és utána ráfeküdjenek a Nintendo DS promotálására.

Mikor ez a terv kialakult 2005 elején, Fils-Aimé értesült róla, hogy a japán vezetőségnek más tervei is vannak, és szeretnének elindítani még egy új konzolt Game Boy Micro néven.

Fils-Aimé kifejti, hogy ekkor még a Nintendo különböző, egymástól elválasztott részlegekben működött: a japán központ nem feltétlenül tájékoztatott mindenkit időben a tervekről, sem pedig a készülő termékekről. Így történt, hogy Japánban már rég tudtak a Game Boy Micro fejlesztéséről, amikorra Fils-Aimé értesült róla. "Az én szemszögemből a Game Boy Micrót el se kellett volna kezdeni. A hardver nagyon kicsi volt. Nem elég, hogy a parányi gombokat nagyon nehéz volt kezelni bármilyen felnőttnek, de a képernyő is parányi volt. Pont akkor, amikor a trendek éppen a nagyobb képernyős készülékek felé kezdtek el mutatni" - írja az egykori elnök.

"Azonban a hardver fejlesztése folytatódott, és mi kénytelenek voltunk bevezetni. Akkor mondtam a kollégáinknak, hogy már régen beszélnünk kellett volna erről, és a központ tudtára kellett volna adnunk, hogy ez a termék nálunk csak össze fogja zavarni a közönséget. Szóval vagy egyáltalán ne hozzuk be ide, vagy eleve töröljük el a projektet. Ha együtt tudtunk volna dolgozni, más lehetett volna a végeredmény" - véli Fils-Aimé.

Mint írja, ekkor vált egyértelművé, hogy úgy nem lehet hatékonyan menedzselni projekteket, ha a Nintendo különböző részlegei, és főleg a japán központ a saját kis buborékjában létezik. Ennek megfelelően a Game Boy Micro hatalmas bukás lett: az első hónapban kevesebb mint egy milliót, és négy hónap után után is kevesebb min két milliót adtak el belőle. 

Fils-Aimé a következő évben lett a Nintendo of America elnöke, és onnantól kezdve rendszeresen felhozta a Game Boy Micro példáját, mint amiből mindenképpen tanulniuk kellett: "A lecke az volt, hogy a vezetőségnek folyamatosan kommunikálnia kell. Elnökként erre azt találtam ki, hogy hetente tartottunk meetinget a vezetőséggel, ahol áttekintettük a legfontosabb prioritásainkat. Ezt néhány kétkedve fogadták, azonban miután elkezdtük, mindenki látta az előnyöket. Senki nem morgott már emiatt, az információk áramlása felgyorsult, és minden hatékonyabbá vált."

Fils-Aimé szerint onnantól kezdve az adott év elején lefektették a terveket a vonatkozó évre, amiben egyet tudott érteni az egész vállalat, majd egyeztettek Saturo Iwata elnökkel, aki ennek megfelelően tudta kalibrálni a Nintendo hosszabb távú terveit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap