Shop menü

HATALMAS LÉPTEKKEL TERJESZKEDIK UKRAJNÁBAN A STARLINK

A SpaceX internetes szolgáltatása egyre nagyobb lefedettséget nyújt a háború által sújtott ország számára, és ez technológiai szempontból is izgalmas.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hatalmas léptekkel terjeszkedik Ukrajnában a Starlink

Az orosz-ukrán háború technológiai szempontból is érdekes, és most külön a Starlink esetét szeretnénk kiemelni, mivel ennek kapcsán most fontos új hírek érkeztek. A SpaceX által biztosított műholdas internetelérési lehetőséget nemcsak, hogy továbbra is kapni fogja Ukrajna, hanem fokozzák is a hálózat méretét.

A legfrissebb információk szerint közel a másfélszeresére emelkedhet az üzembe állított Starlink földi egységek száma a továbbiakban.

Mykhailo Fedorov, az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy nem kevesebb mint 10 ezer új antennát, terminált fognak szállítani az országba, hogy az infrastruktúra hiányosságait igyekezzenek kiegészíteni. Úgy tudjuk, hogy eddig a háború kezdete óta nagyjából 22 ezer Starlink terminált biztosított a régióban a SpaceX.

Eddig jobbára Elon Musk vállalata finanszírozta a szolgáltatás biztosítását, ami egyébként egyáltalán nem szerény költséggel jár. Októberben Musk megpróbált kifarolni abból, hogy továbbra is a SpaceX állja a felállított műholdas internethálózat biztosításának költségeit, de ez nem jött neki össze. Azt szerette volna elérni, hogy az amerikai kormány vegye át az üzemeltetéssel járó anyagi terhet. Állítólag már havi 20 millió dollárba kerül a Starlinknek a szolgáltatás fenntartása, és mostanra több mint 100 millió dollárjába került ez a cégnek.

Most arra is kitért Fedorov, hogy állítólag a rendszer fenntartási költségeit már az Európai Unió tagállamai vállalhatják át. Vagy legalábbis részt vesznek majd a folyamatosan növekedő Starlink hálózat fenntartásában. Úgy nyilatkozott a miniszterelnök-helyettes, hogy mostanra minden anyagi kérdést sikerült rendezni ennek kapcsán. Részleteket azonban nem árult el, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit is jelent, azt viszont megtudhattuk, hogy konkrét szerződések még nem kerültek aláírásra. 2023 tavaszáig kell mindent rendezni papíron is.

Galéria megnyitása

„Ukrajna felkészült a szélsőséges helyzetekre, megvannak a módszerek az infrastruktúra sérüléseinek áthidalására. Ami pedig az internetet illeti, sok Starlink terminálunk van, de a lényeg az, hogy zöld utat kaptunk egy újabb szállítmányra is, melyet a kapcsolat stabilizálására használunk majd a kritikus helyzetekben.” – jelentette ki Fedorov. Személyesen Elon Muskkal tárgyalt az elnök helyettese, és azt mondta, hogy az üzletember készséges volt a megbeszélésük során, és mindenben a támogatásától biztosította.

Elon Musk már tavaly februárban, a háború kirobbanását követően a támogatásáról biztosította az ukránokat. Arra valószínűleg ő sem számított, hogy a konfliktus ennyire hosszúra fog nyúlni, és októberben már kijelentette, hogy nem tudja a SpaceX a végtelenségig finanszírozni a rendszer fenntartását, éppen ezért megoldás kellene erre találni. Ezért próbált az amerikai kormánnyal is megállapodni, de ez a kísérlete kudarcot vallott.

Galéria megnyitása

A Starlink lényegében nélkülözhetetlen lett Ukrajna számára, éppen ezért kulcskérdés a szolgáltatás akadálymentes biztosítása az országban. Egyre több az olyan terület, ahol az infrastruktúra sérült vagy megsemmisült, és emiatt akadozik a hálózati összeköttetés. A civilek és a katonaság egyaránt képes érdemben hasznosítani a Starlinket, és bizonyos esetekben ennek harcászati szempontból is hatalmas jelentősége volt, van és lesz is a továbbiakban, hiszen az összecsapásoknak továbbra sincs vége.

Galéria megnyitása

Időközben a Starlink folyamatosan fejlődik, és mostanra létrejött a Starshield is, ami egy olyan leágazása ennek a szolgáltatásnak, ami kifejezetten kormányoknak, katonai alakulatoknak lett kitalálva. A Starshield fokozott biztonság garantálása mellett gondoskodik a műholdas internetkapcsolatról. Az új szolgáltatást a SpaceX az amerikai katonaság hozzájárulásával dolgozta ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére