Háromféle Windows 10 kiadás érkezik az IoT eszközökre

A Windows 10 kompakt, olcsó eszközökre is felkerülhet – a Microsoft elmondta, milyen követelményeket kell ehhez teljesíteni.

Háromféle Windows 10 kiadás érkezik az IoT eszközökre

A Microsoft a néhány napja a Shenzenben megrendezett WinHEC 2015 konferencia alkalmával egyebek mellett arról is elárult néhány részletet, mire számíthatnak a felhasználók és a fejlesztők a Windows 10 IoT (Internet of Things – Dolgok internete) eszközökre szánt kiadásával kapcsolatban. Azt már a korábbi bejelentés alapján tudhatjuk, hogy a Raspberry Pi 2 mellé ingyenesen jár majd a Windows 10 speciális kiadása – amiről korábban is tudható volt, hogy nem lesz teljes értékű operációs rendszer.

A Windows 10 IoT esetében összesen három, egymástól tökéletesen elkülöníthető változat készül, amelyek más és más eszközöket vesznek célba: az egyik az ipari és az üzleti konfigurációkat, a másik a mobileszközöket, a harmadik pedig az apró eszközöket veszi célba. Egyelőre egyik kiadásnak sincs végleges neve.

Mindhárom Windows 10 IoT verzióról elmondható, hogy támogatni fogják az univerzális alkalmazásokat és drivereket, ami rengeteg új lehetőség előtt nyit kaput. Az újítás jóvoltából egy-egy appal a korábbinál szélesebb felhasználói- és eszköz-kört lehet célba venni, ugyanis az app az asztali konfigurációk, a laptopok, a játékkonzolok, a televíziók és a kiterjesztett valóságra támaszkodó megoldások mellett az IoT eszközöket is kiszolgálhatja. Ez a koncepció rendkívül impresszívnek tűnik, amennyiben kellően átgondolt a rendszer ahhoz, hogy az app minden eszközön megfelelően fusson. Persze az esetek többségében egy-egy univerzális appnak nem kell minden eszközkategória igényeinek megfelelni, de a fejlesztők munkáját jelentősen megkönnyítheti ez a fajta szemlélet.

Vegyük sorra, mely Windows 10 IoT kiadások milyen követelményekkel és funkcionalitással rendelkeznek. Az ipari eszközökre szánt változat esetében hasonló követelmények vannak érvényben, mind a Windows 10 tradicionális 32-bites változatánál: x86-os processzorra, 16 GB-nyi tárhelyre és 1 GB-nyi rendszermemóriára van szükség e verzió használatához. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a speciális kiadás miben különbözik majd a tradicionális Windows 10-től – mindenképpen érdekes lesz látni, milyen szoftveres finomhangolásokat alkalmaznak a Microsoft szakemberei. Az viszont biztos, hogy az ipari eszközökre szánt kiadásba mélyen integrálódnak a felhő alapú szolgáltatások (Azure), a különböző biztonságtechnikai megoldások, illetve a gép és gép közötti kapcsolat is szerephez jut. Ez a kiadás a robotikában használatos konfigurációkban, az orvosi eszközökben, illetve egyéb hasonló területeken tűnhet fel. Probléma lehet, hogy e területeken már megvannak a jól bejáratott operációs rendszerek, amelyek rendszerint Linux alapúak, de a valós idejű operációs rendszerek használatára is van példa – elég csak a VXWorks alapú megoldásokra gondolni. Egyszóval itt nehéz küzdelemre számíthat a szoftveróriás.

A Windows 10 IoT mobileszközökre szánt változata már egy kicsit át lesz alakítva a tradicionális Windows 10-hez képest, ugyanis Windows asztalt abszolút nem kínál, de a modern felhasználói kezelőfelület megmarad, ami még a Windows 8-cal mutatkozott be. Ez a kiadás már csak 4 GB-nyi tárhelyet igényel, rendszermemóriából pedig 512 MB-nyival is beéri. Meglepő, de a vállalat ezt a kiadást csak és kizárólag ARM alapú SoC egységgel ellátott rendszerekre szánja, ami azért is furcsa, mert a következő bekezdésben szereplő, kisebb eszközökre szánt kiadás az ARM alapúak mellett az X86-os processzorokat is támogatja.

A kisebb eszközöket célzó változat már abszolút nem rendelkezik shellel, de az univerzális alkalmazásokkal való kompatibilitást megtartja. Emiatt magával az operációs rendszerrel nem is lehet majd interakcióba lépni, miközben fut rajta az adott célalkalmazás – ez a korlátozás egyebek mellett értékesítő terminálokhoz, információs központokhoz vagy médialejátszó eszközökhöz jöhet jól. A Microsoft elmondása szerint az adattároló- és memóriaköltségek alacsonyan tartásának érdekében ez a változat nem kínál Windows Start felhasználói élményt, valamint beépített alkalmazásokkal sem rendelkezik, ehelyett csak egy univerzális alkalmazás futtatására képes, ami a boot folyamat végeztével automatikusan elindulhat. A spártai funkcionalitás miatt e változatnak elég lesz 2 GB-nyi tárhely és 256 MB-nyi rendszermemória is, azaz tényleg olcsón kihozható a szoftvert kiszolgáló alaprendszer. A kiseszközökre szánt kiadás az ARM mellett az X86-os architektúrára épülő központi egységeket is támogatja, ahogy fentebb már említettük. Ez a kiadás a gyártók és a kereskedelmi rendszerek építői számára ingyenesen elérhető lesz.

A vállalat a konferencia alkalmával három különböző kiseszközt is bemutatott, amelyeken elketyeg majd a fentebb említett Windows 10 IoT kiadás. Az első egy Raspberry Pi 2, a második egy Intel Atom SoC-ra támaszkodó fejlesztői hardverkörnyezet, a harmadik pedig a Qualcomm DragonBoard 410c. Az említett konfigurációk sorrendben ARMv7, x86 és ARMv8 architektúrára alapoznak.

Arról egyelrőe nincs információ, hogy a három speciális Windows 10 IoT kiadás pontosan mikor jelenik meg – van rá némi esély, hogy a normál Windows 10 kiadásokkal együtt érkeznek, méghozzá idén nyáron.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward