Shop menü

HÁROMÉVES FEJLESZTÉSI CIKLUSRA VÁLTHAT A MICROSOFT A WINDOWS ESETÉBEN?

Ennyi idő telhet el a nagyobb verziók megjelenése között, viszont közben éves szinten többször is érkezhetnek új funkciók, amelyek tesztelésére és implementálására több idő juthat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hároméves fejlesztési ciklusra válthat a Microsoft a Windows esetében?

Hamarosan változhat a Windows fejlesztését végző csapatok működése, ugyanis a Windows Central értesülései szerint a Microsoftnál éppen arra készülnek, hogy a legmodernebb Windows kiadás esetében a frissítési ciklust évesről háromévesre módosítják, vagyis háromévente érkeznek egy-egy nagyobb, több új funkciót felvonultató változat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a köztes időben nem kapunk majd újításokat, sőt, igazából még többet is kaphatunk, mint eddig.

A Windows 11 hivatalosan 2021 folyamán jelent meg, így a következő jelentős verzió három esztendő múlva, valamikor 2024 folyamán jelenhet meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Sun Valley 3 kódnévre keresztelt változat, amelynek 2023-ban kéne érkeznie, mégsem jön, viszont így sem maradunk újítások nélkül. Hogy miért? Azért, mert a források szerint a Windows 11 következő nagy frissítőcsomagja, a Sun Valley 2 kódnév alatt futó 22H2 frissítés megjelenése után egy új gyakorlatot vezethet be a Microsoft, amit házon belül „Moments” néven emlegetnek.

A „Moments” jóvoltából évközben többször is megjelenhetnek majd új funkciók a legmodernebb Windows fedélzetén, ezek érkezésére néhány havonta számíthatunk, éves szinten pedig maximum négy alkalommal kaphatunk friss funkciókat és új élményeket a „Moments” kezdeményezés jóvoltából. Ezt a gyakorlatot igazából már el is kezdték tesztelni, lényegében a Windows 11 tálcájára szánt időjárás gomb is ennek részeként érkezett.

Galéria megnyitása

Az újítás jóvoltából azok az új funkciók, amelyek eredetileg a Sun Valley 3 kiadás keretén belül érkeztek volna, önállóan is megjelenhetnek majd több részre osztva, nem egy nagy csomag részeként tálalja majd őket a vállalat. Az egyelőre nem tisztázott, hogy ezeket a frissítéseket kifelé hogyan kommunikálják majd, lesz-e valami publikus marketing neve az új gyakorlatnak, vagy sem, és az sem világos, hogy a Windows 11 esetében például érkezik-e 23H2-es csomag a későbbiekben, vagy sem.

A következő jelentősebb kiadást, amelyre 2024 folyamán számíthatunk, egyelőre csak a „Next Valley” kódnév alatt emlegetik vállalati berkeken belül, egyelőre nincs konkrét publikus neve. Az új stratégia egyébként lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan újításokkal vértezhessék fel az új operációs rendszert, ezzel egy időben több idő marad ezek gondos fejlesztésére és tesztelésére, valamint a verzióváltozás gyakoriságának csökkenése a kisebb üzleti felhasználók, az intézmények és a tartalomgyártók számára is üdvözlendő lehet, ezáltal ugyanis csökkenhet a frissítésekkel kapcsolatos stressz.

Mivel egyelőre csak belsős tervekről van szó, nincs rá garancia, hogy ezek így ebben a formában meg is valósulnak, így mindenképpen érdemes megvárni a hivatalos tájékoztatást, ami remélhetőleg rövidesen megérkezhet. A Microsoft a pletykát most nem kívánta kommentálni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére