Három új HEDT lapkakészletet mutat be az AMD?

Úgy tűnik, a vártnál sokkal több új processzor és alaplap érkezhet a nem is oly távoli jövőben.

Három új HEDT lapkakészletet mutat be az AMD?

A korábbi információk alapján már biztos, hogy rövidesen frissül az AMD HEDT kínálata, ugyanis érkeznek a következő generációs Threadripper processzorok, amelyekkel kapcsolatban eddig nem sok információ látott napvilágot, most azonban némileg változott a kép. Az már eddig is világos volt, hogy az új központi egységek a második generációs EPYC szerverprocesszorok „Rome” lapkájára támaszkodnak, ami a klienspiacon a „Castle Peak” nevet viseli majd, ám pontos felépítés terén még eléggé hiányosak voltak az információk. Most egy friss pletykának köszönhetően picit tisztult a kép, igaz, mivel pletykáról van szó, a lenti értesüléseket érdemes egészséges gyanakvással fogadni.

A klienspiacra szánt „Castle Peak” lapka esetében maximum 64 processzormag, illetve maximum nyolccsatornás DDR4-es memóriatámogatás állhat rendelkezésre, a PCI Express 4.0-s sávok száma pedig maximum 128 lehet. Az AMD a jelek szerint két részre osztja majd a következő generációs HEDT kínálatot: az egyik csoport a gamereket, illetve a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat veszi célba, míg a másik a klasszikus munkaállomás-piac tortájából próbál kihasítani magának egy jókora szeletet, vagyis a Xeon W sorozat ellen száll harcba. Most úgy tűnik, hogy a gamereket és a nagy teljesítményre vágyó felhasználókat egy kevesebb erőforrással rendelkező lapkacsalád veszi célba, amelynek tagjai maximum négycsatornás memóriatámogatással, illetve maximum 64 darab PCI Express 4.0-s memóriacsatornával gazdálkodhatnak. A munkaállomásokba szánt verzió esetében már rendelkezésre állhat a nyolccsatornás memóriatámogatás, valamint a 128 darab PCI Express 4.0-s sáv is. Az összes új processzor használható lesz az X399-es lapkakészlettel szerelt AMD alaplapokban, igaz, a munkaállomásokba szánt példányoknál a nyolccsatornás helyett így csak négycsatornás memóriatámogatást élvezhetünk, valamint a PCIe sávok terén is lesznek megszorítások.

Galéria megnyitása

A meglehetősen gazdag processzorkínálat mellé természetesen új lapkakészlettel ellátott alaplapok is érkeznek, ám most nem egy, hanem összesen háromféle lapkakészlet is bemutatkozik. Közös tulajdonság, hogy mindannyian megtartják a TR4/SP3 processzorfoglalatot, ami a visszamenőleges kompatibilitás miatt lehet fontos. Az új lapkakészletek között a TRX40, a TRX80 és a WRX80 foglal helyet. A TRX40 esetében visszafogott lehetőségek várják a felhasználókat, azaz a processzormagok száma 32-ig terjed, a memóriatámogatás négycsatornás lehet, a PCIe 4.0-s sávok száma pedig 64-nél tetőzik. A TRX80 és a WRX80 esetében már 32-nél több processzormaggal gazdálkodhat a rendszer, valamint a nyolccsatornás memóriatámogatás is elérhetővé válhat, PCIe 4.0-s sávból pedig 64-nél többet is használhat a rendszer. a TRX80 és a WRX80 közötti pontos különbségekről egyelőre nincs információ, de erősen valószínű, hogy utóbbi lapkakészlet a munkaállomásokban használt alaplapformátumokban lesz elérhető (pl.: SSI), az alaplapok pedig főként komplett munkaállomások részeként érkezhetnek az OEM partnerektől.

Az új lapkakészletekről az USB-IF által kiadott tanúsítványokból szerzett információt a népserű szivárogtató, momo_us, majd meg is osztotta észrevételeit a Twitteren keresztül. Az információk szerint az ASUS egyébként már el is készítette első TRX40 alapú megoldásait, amelyek a Prime TRX40-Pro, illetve a RoG Strix TRX40-E Gaming nevet viselik. Reméljük, rövidesen hivatalos információk is érkeznek a témában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap