HarmonyOS – Keresztplatformos operációs rendszer a Huawei-től

A Huawei új rendszere szinte minden készülékre telepíthető lesz, viselhető eszközöktől, mobilokon át a számítógépekig.

HarmonyOS – Keresztplatformos operációs rendszer a Huawei-től

A Huawei a vállalat fejlesztői konferenciáján hivatalosan is bejelentette azt az operációs rendszert, amiről az elmúlt hónapokban rengeteg különböző információt lehetett hallani. Legutóbb már hivatalosan azt kommunikálta a vállalat, hogy semmilyen komolyabb felhasználási cél nincs a HarmonyOS (Hongmeng) mögött, de most végleg kiderült, hogy ez nem így van.

A HarmonyOS egy olyan operációs rendszer, ami mögött elképesztően sok fejlesztői munka van, de cserébe elvileg rettentően sokoldalúan lehet majd felhasználni. Még nincsen teljesen készen az operációs rendszer, de már be lehet venni bizonyos eszközökön, és elvileg nem is kell már sokáig várni arra, hogy ezt egy kész terméken lássuk. Állítólag a Honor márkanév alatt még a háromnapos Huawei Developers Conference keretében be fog mutatkozni az első készülék (ami a korábbi információk alapján talán egy TV lesz).

2017-ben kezdte el a Huawei a HarmonyOS fejlesztését, szóval már legalább kettő éves fejlesztőmunka van benne, de a vállalat a mostani állapotában még csak a kezdetet látja. A cég szerint nagyon fontos szerepet tölthet majd be ez a rendszer a jövőben. Richard Yu most még nem árult el mindent a fejlesztéssel kapcsolatosan, csak felszínes betekintést engedett abba, hogy miről is beszélhetünk. A HarmonyOS elvileg egy olyan fejlesztés, ami idővel ugyanúgy bevethető lesz egy okosórán, mint egy okostelefonon, de bizonyíthat egy lakáskiegészítőn és televízión is, miközben szolgálatot teljesíthet egy személyi számítógépen, vagy akár egy gépjárműben is. Szóval az univerzitás az elsődleges célok között szerepel.

Galéria megnyitása

A Huawei definíciója szerint a HarmonyOS egy olyan mikrokernelen alapuló fejlesztés, ami a lehető legszerényebb hardveres követelményekkel rendelkezik, hogy minél jobb tempóra legyen képes, és ezáltal nagyon alacsony késleltetés mellett tudjon reagálni. A felépítése természetesen változó lesz a különböző felhasználási területeken, hiszen az egyedi igényekhez igazodhat. Egy nyílt forráskódú fejlesztésről van szó, és azt is igyekezett kiemelni a vállalat, hogy része a TEE (Trusted Execution Environment) a megfelelő biztonság garantálása érdekében, részben ennek köszönhetően még a EAL 5+ minősítést is megszerezte.

Néhány pletykában az Ark név is felmerült, az elmúlt hónapokban az alternatív operációs rendszer neveként, nos, erről most kiderült, hogy valójában a HarmonyOS részét képezi, és ez felel a különböző programozási nyelvek támogatásáért, fordításáért. Az Ark komponens révén boldogul a rendszer a JavaScript, a C, a C++ és a Kotlin programozási nyelvekkel egyaránt. A szóban forgó platform támogatást biztosít a HTML5, a Linux és az Android irányába is. A jövőben megoldható lesz az Androidra készített applikációk futtatása a HarmonyOS-sel szerelt készülékeken, de ez jelenleg még várat magára.

Galéria megnyitása

A Huawei továbbra is hangsúlyozza, hogy nem célja az Android leváltása, de hozzátette, hogy elvileg nem lenne akadálya annak, hogy ezt megtegye, szóval, ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor nem az érződik a Huawei-en, hogy örökké az Android szekerét akarja tolni. A HarmonyOS sokkal inkább úgy fest, mintha hosszútávon az Android, és ezzel együtt a Google babérjaira szeretne törni minden tekintetben. Egy olyan globális operációs rendszerré válhat ez, aminek nagyon komoly szerep juthat a jövőben, ha a Huawei megfelelő tudást tud mögé tenni, és mások is felismerik benne a továbblépési lehetőséget.

A vállalat vázolta a fejlesztési ütemtervet, ami alapján évente fog újabb főverzió érkezni belőle, és ez fokozatosan fog kiterjedni a fent említett termékkategóriák támogatására, ahogy folyamatosan fejlődik. Most a HarmonyOS 1.0-ról beszélhetünk, 2021-ben pedig már a HarmonyOS 3.0 jöhet, de már a 2022-es tervei is körvonalazódnak a vállalatnak, akkor egyebek mellett már a virtuális valóság is kiemelt szerephez juthat. De ne szaladjunk ennyire előre. Most a Huawei számára az a legfontosabb, hogy kiadja a szoftver fejlesztői csomagokat, amiket felhasználva az érdeklődők elkezdhetnek ismerkedni a platformmal és belevághatnak a kompatibilis applikációk fejlesztésébe. A következő napokban a Huawei újabb részleteket árulhat el a HarmonyOS-sel kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap