Hangfalak - 2.1-es rendszerek III.

Mai tesztünkben a megfizethető, ám jó minőségű 2.1-es rendszereket vizsgáltuk egy különlegességgel kiegészítve.

Hangfalak - 2.1-es rendszerek III.

I. Logitech Z-Cinema 2.1

Mai tesztünk témája egy olyan 2.1-es hangszórórendszert találni, mely megfizethető ára mellett komolyabb célra is használható legyen, mint a zenehallgatás vagy házimozizás sztereoban. Ez alkalommal nagyrészt a Trust termékpalettáján kerestünk megfelelő versenyzőket, meglátjuk, mely típusok váltják majd be reményeinket.

A tesztet rögtön egy kakukktojással kezdjük, mivel a 70 ezer forintos vételár jó szándékkal sem nevezhető megfizethetőnek, viszont kíváncsiak voltunk, hogy a Logitech nagyágyúja fel tudja-e venni a versenyt az olcsóbb Hi-Fi készülékekkel.[bold]

Áttekintés[/bold]

A dupla csomagolás tipikusan olyan jellemvonás, mely a Logitech nevéhez kapcsolódik. A belső színes kartondoboz még egy fólia bevonatot is kapott. Miután megszabadultunk a csomagolóanyagoktól, kellékek egész tárháza került elénk. Az áram szállításáról két fajta tápkábel volt segítségünkre, a magyar nyelvű kézikönyv és útmutató szintén nem maradt el. Ami különlegességnek számít, a távirányító és az USB kábel, előbbihez 2 db elemet is kapunk. A mellékelt lemezen a hangrendszer vezérléséhez szükséges alkalmazást találtuk.

A hangszórók kísértetiesen hasonlítanak a Z-10-eshez, egy magas- és egy középsugárzóból áll, talpa nem állítható, viszont ennek nem éreztük hiányát. A fém keret elegáns hatást kölcsönöz nekik, a jobb hangszórón megtalálható az infra vevőegység és egy kijelző, mely csak bekapcsolt állapotban látszik. Innen tájékozódhatunk a hangerő, mély, magas, center és térhangzás erejének szintjéről. Annak ellenére, hogy csak 2.1-es rendszerről beszélhetünk, térhangzást és középhangokat is ki tudunk emelni az SRS technológiájának köszönhetően. A hangszórók mélynyomóhoz való csatlakoztatása egy dupla RCA csatlakozóval és egy 15 tűs monitor-szerű dugasszal történik, a jobb hangszóró pedig a vezérlés feladatát is ellátja, ezért találtuk rajta a különleges csatlakozó véget.

A mélynyomó egy igen termetes fekete, bass-reflex nyílással ellátott hasáb. Hátulján a szükséges csatlakozókon kívül egy hűtőborda is felfedezhető, mely a használat során csak enyhén volt képes felmelegedni. A huzamosabb, teljes hangerő melletti használatban viszont jó szolgálatot tehet majd. Hangkártyánk analóg kimeneteire nem volt szükségünk, ugyanis USB kábellel csatlakozik a számítógéphez és rajta keresztül kapja meg a jelet. Ennek értelmében hiába állítottunk be hangzásképeket, hatástalanok voltak, csakúgy, mint a hangkártyás equalizerünk. Az USB-s csatlakozáson kívül egy AUX bemenettel is rendelkezik, a felhasználható jel származhat mp3 lejátszótól, televízió kimenettől vagy egy másik hangkártyától. A csatlakozót a jobb hangszóró oldalán találjuk közvetlenül a fülhallgató kimenet alatt (mindkettő 3,5 mm-es jack). Apró, de hasznos figyelmesség, hogy gumiborítás védi a csatlakozókat a szennyeződéstől.

A hangrendszer kezelése meglehetősen egyszerűre és kényelmesre sikerült, a távirányítóval nem csak az alapbeállításokat érhetjük el (mély, magas, center, surround, hangerő szint), hanem a feltelepített alkalmazás segítségével hozzárendelhetjük a távirányító „gyorsgombjaihoz” kedvenc video-, hanglejátszó és képmegjelenítő szoftvereinket. A távkapcsoló infrás kapcsolatot használ, ennek ellenére szokatlanul nagy látószögben reagált a hangrendszer, gyakorlatilag bárhová tettük a távirányítót, mindig megérkezett tőle a jel.

Az elhelyezéssel semmi gondunk nem akadt. Ha nincs elég helyünk, hogy a hangszórókat kellően távolra helyezzük egymástól, nem probléma, mert a térhangzás erősségével szélesebb teret tudunk nyerni. A mélyláda szintén dicséretet érdemel, asztal alá helyezve sem erősödött fel a nem kívánt doboz hang, ez valószínűleg amiatt volt, hogy csak az alacsonyabb frekvenciák lesugárzására tervezték.

Használatbavétel előtt megfigyeltük, hogy áram alá helyezve, de kikapcsolt állapotban észrevehető-e valamilyen nem kívánt búgás vagy zúgó hang és elégedetten konstatáltuk, hogy egy árva hangot nem ad ki készenléti állapotban. Valószínűleg ezért nem mellékeltek táp csatlakozót, így ez nem is hiányzott.

Meghallgatás

A hang tesztelése négy fázisból állt, kipróbáltuk zenehallgatásra, házimozizásra, játékok alatt és lemértünk a frekvencia tartományt az érdekesség kedvéért.

Kezdjük a zenehallgatással. Sokcsatornás zene esetén érdemes bekapcsolni az SRS térhangzási módot, de ha csak sztereo jelünk van, inkább enélkül használjuk, ugyanis az mp3 hibái kellemetlenül felerősödnek, a beszédhangok kiemelését pedig minimális szintre kell állítani a nagyobb tér érdekében. Így ha megfelelően nagy távolságra tudjuk helyezni egymástól a hangszórókat, kellően széles térrel tud megszólalni. A mélynyomó úgy lett behangolva, hogy véletlenül sem tudtuk túlzóan erősre állítani a mélyeket, minden esetben illeszkedett a magasak erejéhez és karakteréhez.

Néhány számot meghallgattunk vele, tapasztalatainkat a következő sorokban foglaltuk össze:

Katie Melua - Nine Million Bicycles: Pontos a mélynyomó, nagyon erősen le tudja sugározni a mélyeket. Az énekhang tiszta, de a tér szűk, a kis hangszórók lehetnének részletezőbbek, viszont semmilyen zavaró hatások nem hallhatóak, mint például fémes hangzás.

Green Day - Holiday: A tér érzet kicsit lehetne jobb, a cintányérok enyhén mosottak, viszont a mélynyomó jól teljesít. A térhangzás mód inkább ront a hangképen, ezért nem érdemes bekapcsolni.

Groove Coverage - Poison: Hihetetlenül erős mélyek szólaltak meg, a hangrendszer ebben a műfajban teljesít legjobban, túlzás nélkül állítjuk, hogy remegnek a falak tőle. A diszkó érzés biztosított, az SRS térhangzás pedig ebben az esetben jó hangzást hozott létre, annak ellenére, hogy csak sztereo jellel rendelkeztünk, mivel eredeti tér ennél a zenénél nem is volt.

[italic]

Kylie Minogue - In My Arms:[/italic] A trance-hez hasonlatosan jó élményben volt részünk, a térhangzás mód itt is jó szolgálatot tesz, a mélynyomó pedig kihasználatlan, ennél többet is bírna.

A zenehallgatás közepes hangerő mellett átlagos élményt nyúlt, viszont teljes hangerőnél a mélynyomó megmutatta igazi erejét. Mindenképpen így érdemes használni, mert ilyen élményt nem sok hangszóró készlet tud nyújtani, viszont halk zenehallgatáshoz sajnos el kell, hogy felejtsük, ugyanis a mélynyomó fél másodpercenként kikapcsol, majd vissza. Ez nagyon zavaró tud lenni, és annak tulajdonítjuk, hogy a túl gyenge jel miatt nem tudja eldönteni a mélyláda, hogy szükség van-e rá avagy nem.

Filmek megtekintése közben sajnos ugyanezzel a jelenséggel találkoztunk, alacsony hangerő mellett inkább vegyük le a mély szintjét minimálisra, különben állandó ki- és bekapcsolásnak lehetünk fültanúja. Hangosabban hallgatva viszont jó teljesített, a fix keresztváltó beállítását jól sikerült eltalálni, kellemetlen öblös hangzással nem találkoztunk. A térhangzási móddal Dolby Digital vagy DTS jel esetén kiváló térhangzást értünk el, valóban hátulról hallottuk a surround csatornának szánt effekteket, a beszédhang kiemelése pedig szintén hasznosnak bizonyult, ezzel egy újabb hangszórót sikerült megspórolniuk nekünk.

Játék közben akkor is érdemes bekapcsolni a térhangzást, ha nincs EAX szabványú hangkártyánk, a hangzás így is jelentősen javult. A mélyek viszont erőteljesebben is megszólalhattak volna, sajnos maximális beállítás mellett is hiányoltuk igazi erejét.

Ítélet

Mindent összevetve egy jól használható sztereo hangrendszert kapunk egy erőteljes mélynyomóval társítva, melyet leginkább hangosan lehet igazán élvezni. Ezért halk zenéléshez és filmezéshez ne ezt válasszuk, mivel erre a célra már túl nagy teljesítménnyel rendelkezik. Ha viszont lehetőségünk van legalább közepes hangerővel hallgatni, akkor elmondhatjuk, hogy olyan hangszórókészlet tulajdonosai vagyunk, mely egy Hi-Fi hangfalpár tisztaságával ugyan nem is, de hangerejével és hangnyomásával viszont bőven felér és távirányítója még kényelmessé is teszi a használatát. Minden hibája ellenére tesztünk első helyezését mégis sikerült megszereznie.

II. Trust SP-3900

Visszatérve eredeti témánkhoz, mely szerint megfizethető, de már használható hangrendszert keresünk, választásunk a Trust három legkomolyabb hangrendszerére esett.

Áttekintés

A dobozt kibontva nyugtáztuk, hogy nem kapunk hozzá telepítésre szánt CD-t, sem kézkönyvet, az összes felhasználói irodalom kimerül egy összeszerelési rajzban. A mellékelt kábelek viszont minden igényünket kielégítették, hosszabbításra nem volt szükség. A hangrendszer megjelenése ízlésesnek mondható, bár ez szubjektív. A keskeny hangszórók 2 magassugárzót és egy oldalt elhelyezett középsugárzót foglalnak magukba, utóbbi védelméről egy rács is gondoskodik, viszont a magasakkal óvatosan bánjunk, mert védelem híján könnyen megsérülhetnek. A vaskos fadobozos mélynyomó bass-reflex nyílása előrefelé sugároz, ebből már sejtjük, hogy nem a teljes frekvencia tartománnyal szeretne elkápráztatni minket, hanem csak a reflex cső által kiemelt mélyekkel.

A rendszer vezérlését egy kis vezetékes távirányítóval oldották meg, kár, hogy az alja nem kapott gumi bevonatot, mert a stabilitást nagyban növelné. Enélkül sajnos sokszor elcsúszik a helyéről. A hangerőszabályzó potméter használata kényelmes, bekapcsolt állapotban egy kéken világító gyűrű veszi körül, az állapotjelző LED kellemes zöld fénye viszont egyáltalán nem zavaró. Ezen kívül csak a mély erejét tudjuk vele szabályozni, fejhallgató kimenet sem itt, sem pedig a hangszórókon nem találtunk. A csatlakoztatását egy PS2-szerű dugasszal oldották meg, melyet a mélynyomó hátuljába kell helyezni, a hangszórók csatlakozói és a bemenő audio jel fogadása ugyanitt történik. Hűtőbordára a gyár szerint nincs szükség, táp kapcsolót viszont kapunk. Erre szükségünk is lesz, mivel áram alá helyezéskor enyhe zúgó hangot hallat, amit a bekapcsolása még tovább fokoz.

Elhelyezésnél ügyeljünk, hogy kellő távolság legyen a két hangszóró között, mert itt már nem áll rendelkezésünkre tértágító effekt, a mélynyomót viszont nyugodtan tehetjük asztal alá is, az öblös hangzás ugyanis nem erősödött fel.

Meghallgatás

Zenei élményeinkről így tudunk beszámolni:

Katie Melua - Nine Million Bicycles: a mélynyomó morgósan szól, nem túl precíz, de van benne erő. Az énekhang tiszta lenne, ha előre nézne a középsugárzó, viszont az oldalsó elhelyezés miatt nem hallatszanak. A sztereo tér szűk, a beépített erősítő nem választja szét tökéletesen a két csatornát, ezt széles elhelyezéssel próbáltuk kompenzálni, sikerrel.

Green Day - Holiday: A tér érzet szintén nincs meg, a mélynyomó hangja viszont itt is megfelel, rock zenében a búgó hang jól jön.

Groove Coverage - Poison: Hiányzik a mély igazi ereje, sajnos közelébe sem ér a Logitech nagyágyújának, viszont nem is várjuk el tőle, méretéhez képest nagyon szépen teljesít. A magas hangok megfelelően szólaltak meg, nem hiányzott belőle semmi.

Kylie Minogue - In My Arms: A búgó és puffogó mélyhang illik a zenéhez, most különösen jól jönne a térhangzás képesség, ennek híján maradtunk a széles elhelyezés mellett.

Házimozizás alatt egyszer sem fordult elő, hogy kikapcsolt volna a mélynyomó, így semmi nem zavarta meg a film által nyújtott élményt. A hangrendszer hangereje nem túl nagy, és ha túl erős jelet kap, akkor enyhén torzít, ezért próbáljunk megmaradni a vonal szintű bemeneti jelnél, ugyanis ilyenkor teljes hangerő mellett is tökéletesen tisztán képes megszólalni. A mély hangerejét érdemes alacsony szinten tartani, így elkerülhető a mély beszédhangok túlzott kiemelése, mivel a mélynyomó felsővágási frekvenciája nem állítható.

A rendszer legjobban játékokhoz ajánlott, a mélynyomó magasabb tartományokban is szól, ez játék során és bizonyos zenéknél nem jelent hátrányt. Számszerűsítve 550Hz-től lefelé már hallható a mély kiegészítés egészen 60Hz-ig, onnantól lefelé már csak nagyon halkan képes megszólalni egészen 35Hz-ig.

Ítélet

A tapasztalatokat összegezve egy jó anyagminőségű, árához képest (21 ezer forint) tiszta hanggal megáldott és nagy mennyiségű mélyhanggal ellátott hangrendszert ismertünk meg, mely a játékok során nagyszerű társunk lehet. Zenehallgatásra csak korlátozottan ajánlott, középsugárzóinak köszönhetően viszont filmekhez is használhatjuk, de kizárólag csökkentett mélynyomó hangerő mellett érdemes ezt megtenni. A tesz szereplői közül neki a harmadk helyezés jutott.

III. Trust SP-3800D

Tesztünk legolcsóbb szereplője (11 ezer forint), mely árához képest nagyméretű mélyládájával hívta fel magára a figyelmet, kapott tőlünk egy esélyt, hogy bebizonyítsa, olcsón is hozzá lehet jutni egy jó hangrendszerhez.

Áttekintés

A tojástartó anyagból készült papír kellő stabilitással szolgált a doboz szállítása során, ugyanis kibontáskor az összes hangszórót és kelléket a helyén találtunk. Felhasználói kézikönyvet itt sem kapunk, az összeszereléshez szükséges vezetékeket és útmutatót viszont rendre megtaláltuk. A hangszórók két magassugárzót foglalnak magukba, talpuk segítségével gyakorlatilag teljesen hanyatt dönthetőek. A jobb hangszóró csatlakozója eltér a megszokott RCA-tól, ugyanis a vezérlést is rajta keresztül intézhetjük. A forgatható bekapcsoló gomb egyben hangerő szabályzását is lehetővé teszi, egy kék fényű LED pedig a bekapcsolás állapotáról tájékoztat minket. A fejhallgató csatlakozó lemaradt, a mélynyomó hangerejét pedig érdemes lett volna szintén itt elhelyezni. Ezt a mélyláda hátulján tehetjük meg egy gyenge minőségű potméterrel. Hátul felfedeztük még a hangszóró csatlakozóit és egy tápcsatlakozót is. Hűtőbordára itt sem volt szükség, az erősítő teljesítménye valószínűleg kicsi, ezért felesleges is volna.

Elhelyezés során sajnos mindegy milyen távolra kerültek egymástól a hangszórók, nem igazán tudtunk vele elfogadható teret varázsolni. A mélynyomónál fokozottan ügyeljük, nehogy asztal alá kerüljön, a búgó hangzás magában is zavaró, az asztal pedig tovább erősíti azt.

Meghallgatás

Zenehallgatás után a következőkről tudunk beszámolni:

Katie Melua - Nine Million Bicycles: a mélynyomó nagyon búg, éppen azt a frekvencia tartományt emeli ki, amit legszívesebben megszűrnénk. Egyáltalán nem precíz a megszólalás, mondhatni mosott az egész, erőtlen. A középhangok hiánya miatt a mélynyomó kihallatszik a rendszerből, csak nagymértékben lehalkítva értünk el elfogadható eredményt.

Green Day - Holiday: Tér érzetről nem beszélhetünk, a mélynyomó zavaros hangja annak lehalkítására késztet, a nem kívánt doboz hangzás érvényesül.

Groove Coverage - Poison: Erős dobozos puffogás hallható átható mélyek helyett. A közép hiánya itt most nem jelent hátrányt, mert ilyen jellegű zenéhez a száraz hangzás előnyt jelent.

Kylie Minogue - In My Arms: Feltűnően kevés mély hangot kapunk maximális szinten is, a magasak megfelelően szólaltak meg.

Így tehát zenére egyáltalán nem ajánlhatjuk ezt a hangrendszert, filmek megtekintéséhez viszont még használható lehet, ugyanis alacsony jelszint mellett sem akar automatikusan kikapcsolni a mélyláda. Az érthető beszéd érdekében viszont a mély szintet le kell szabályozni, akkor pedig el kell gondolkodnunk, hogy vajon érdemes-e 2.1-es rendszert vennünk 2.0 helyett.

[bold]

Ítélet[/bold]

A rendszer legnagyobb előnye a különösen kedvező ára. A teszt során kiderült, hogy az egyetlen felhasználási terület ahol a hangszóró rendszer sikert arathat az a robbanós, lövöldözős játékok területe, ahol nem számít az élethű megszólalás. Ilyen értékek mellett tesztünkben csak sereghajtóként tudott végezni.

IV. Trust SP-3920

Utolsó szereplőnk széles dobozának kibontását részünkről nagy várakozás előzte meg, ugyanis már a borítón látszott, hogy nem hagyományos megoldásról van szó, kicsomagolás után megtudjuk, miért.

[bold]

Áttekintés[/bold]

Úgy látszik a gyártó legújabb módszere, hogy „tojástartót” alkalmaz a hangszórók rögzítésére, ugyanis ennél a típusnál is ezzel a megoldással találkoztunk. Felhasználói kézikönyvet és telepíthető lemezt szintén nem kapunk hozzá, de összeszerelési útmutatót és a hangszórók csatlakoztatáshoz elengedhetetlen vezetékek hiánytalanul fellelhetők voltak. A kisméretű hangszórók megfelelő védelmet kaptak hangszóróselyem formájában, mely a porral és kisebb fizikai behatásokkal szemben is hatásos lehet. A mélyládát kiemelve meglepődtünk, milyen könnyűre sikerült, de a következő alkatrész ezt rögtön meg is magyarázta, mely a vezérlő egység szerepét hivatott betölteni. Ez nem csak a basszus, magas, és a hangerő vezérlését, valamint a felhallgató csatlakozását teszi lehetővé, hanem az erősítőt is magában foglalja, erről a tetején látható szellőzőnyílás is tanúskodik.

Az összeszerelés során a bemenetet leszámítva RCA csatlakozókat használtunk, áram alá helyezni csak a vezérlő doboz beépített tápkábele segítségével tudtuk. Tápegységhez tartozó kapcsolót nem találtunk, de erre nem is volt szükség, kikapcsolt állapotban zavaró búgó hangot nem tapasztaltunk.

Az elhelyezés a kis hangszóróknak és hosszú vezetékeinek köszönhetően könnyen ment, a mélynyomót pedig nyugodtan tehetjük az asztal alá, ugyanis a doboz hangzás nem erősödött fel tőle. A vezérlő dobozkát célszerű a monitor mellett elhelyezni, ugyanis ebben az esetben lesz kényelmesen elérhető.

Meghallgatás

A zenehallgatás során nagy hasonlóságot fedeztünk fel a 3900-as típussal:

[italic]

Katie Melua - Nine Million Bicycles:[/italic] a mélynyomó tisztán és határozottan szól, kellő erővel rendelkezik. Az énekhang nem túl tiszta és a magas hangok is hiányoznak. A leképezett tér megfelelően széles, nincs szükség arra, hogy túlságosan távolra helyezzük a hangszórókat egymástól.

[italic]

Green Day - Holiday:[/italic] A tér érzete és a basszus mennyisége is megfelelő, ezt a számot a Trustok közül ennél érezzük a legjobbnak.

Groove Coverage - Poison: Kis mérete ellenére a mélyláda kellő erővel rendelkezik, a hangszóróknál egyedül a magasak hiánya róható fel.

Kylie Minogue - In My Arms: A mélynyomó megszólalása épp megfelelő, a széles elhelyezés pedig itt is megtette jótékony hatását.

Házimozi alatt soha nem kapcsolt ki a mélynyomó, de a párbeszédek miatt jól jött volna, ha érthetőbben szólaltak volna meg a beszédhangok.

A hangrendszer játékokhoz és zenéhez is ajánlott, a mélynyomó magasabb tartományokban csak halkan szólal meg, éppen ahogy még kellemes. A normál hangerő mellett lesugárzott legmélyebb frekvencia 55Hz volt.

Ítélet

Zenehallgatásra tehát a Logitech után ez a hangrendszer ajánlott leginkább, kár, hogy a magas hangok hiánya tompítja az élményt. Újabb hiba, hogy a ki- és bekapcsolást egy hangos pukkanó hang kíséri, mely szintén zavaró tényező. Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a teszt második helyezését ő kapja, mivel a Trustok közül nem csak ő volt a leghangosabb, de a legkényelmesebb vezérlést is nála találtuk. A 14 ezer forint körüli vételárának köszönhetően pedig ár/érték mutatója kiváló.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward