Hangfalak - 2.1-es rendszerek

A sztereó rendszerek után, lépünk egy szinttel feljebb és a manapság közkedvelt 2.1-es hangfal szettek világából csemegézünk.

Hangfalak - 2.1-es rendszerek

2.1 - Genius SW-F2.1 500

Nem véletlenül szeretjük a 2.1-es rendszereket, mivel ezek az eszközök általában kevés helyet (az 5.1-es rendszereknél lényegesen kevesebbet) foglalnak és utolsó sorban az áruk is igen kedvező. Cserébe egy pedig egy elég korrekt hangzást kapunk, köszönhetően a plusz mélyládának, amivel már sokkal élvezetesebb megnézni egy filmet, zenét hallgatni vagy épp játszani. Mivel igen közkedveltek a 2.1-es rendszerek, ezért próbáltunk minden árszegmensből találni egy-egy változatot, de ezeknél a modelleknél hatványozottan igaz azaz elv, ha pár ezer forintot még ráköltesz, akkor egy sokkal jobbat kapsz. Szóval csak óvatosan, mert egy pár ezer forintos hangfal rendszer helyett, már egy tízezer feletti megoldásba vagyunk szerelmesek.

Az első megoldás, amit alaposabban szemügyre vettünk, a Genius műhelyéből került hozzánk és az SW-F2.1 500-as névre hallgat. Ez az összesen 12W teljesítményre képes rendszer a belépő szintű 2.1-esek táborába tartozik, nagyon alacsony árképzésével. A dobozból kiemelve a rendszert, máris érezzük, hogy a nem a legkomolyabb megoldással van dolgunk, mivel minden egyes darabja igen könnyű, így vélhetően nem sok vas dolgozik a Genius szettjében.

A matt fekete és ezüstszíneket már jól ismerhetjük, mivel a gyártó számos modelljénél használja ezt a bevett színsémát. A mélyláda pozdorjából készült, amit megkopogtatva elég üregesnek tűnt belülről, ami szintén nem volt túl jó előjel. A kis hangszórók műanyag kialakítása is az olcsóságot sugallja, még a membránt védő rácsok is vékony műanyag burkolatból készültek.

A hangerő szabályozón kívül még egy extra jack bementet is találunk, amin keresztül az MP3 vagy CD-lejátszónkat tudjuk a hangfalra kötni, ehhez egy jack-jack kábelt is mellékeltek.

A mélyládán nem találunk semmilyen pótmétert, így annak hangereje sajnos nem szabályozható, ami nagy kár azért is, mert alapjában elég halkan szólal meg. Az olcsóság ellenére a jobbik hangszórókat szerelték ebbe a modellbe, ezért a magas és a közép hangok nagyon szépen szólalnak meg, csak ez a kettős teljesen elnyomja a halkan dalolászó mély tartományt. Magasabb hangerő mellett sem torzított a be a rendszer, ami szintén jó pont, azonban a mélyhangok nem voltak teljesek, ami viszont egy újabb rossz pont. Sajnos emiatt nem nagyon ajánljuk zenehallgatásra, inkább játszásra alkalmas ez az olcsó megoldás.

2.1 - Logitech S-220

A Logitech S-220 ismerős lehet sokaknak, mivel az S-120-as 2.0-ás rendszer úgymond nagytestvére. Nemes egyszerűséggel ugyanis hozzácsaptak egy mély dobozt, mert ládának nem éppen lehetne nevezni ezt a megoldást, és máris megszületett az S-220. A puritán csomagolás is jelzi, hogy alsókategóriás megoldásról beszélünk, mely az előbb tárgyalt Genius rendszernek lehet az ellenfele.

A teljesen fekete megoldás egyes elemei lakkborítást kaptak, hogy valami dizájn kerüljön a rendszerre, sajnos emiatt még nem fog jobban szólni. Az első meglepetés a külső vezérlő, mely finoman szólva is hagy maga után kívánalmakat. Ezen találjuk a bekapcsoló gombot, mely egy apró kis műanyag pöcök, valamint egy mikrofon és egy fejhallgató aljzatot, illetve a hangerőszabályzót. Sajnos a csatlakoztatott fejhallgatóra nem hat ki a vezérlés, ezért vigyázzunk amikor a fülest csatlakoztatjuk.

A hangfalak külön is használhatóak a mélysugárzó nélkül, mivel jack dugó segítségével csatlakoznak. A mélyládán tudjuk szabályozni a mélyek hangerejét, amiket akár teljesen el is némíthatunk.

Az S-120-as hibája az volt, hogy semmilyen mély hang megszólaltatására nem volt képes, mellette a magas hangok és a közepek nagyok szépen szólaltak meg, ami az S-220 esetében sincs másképp. A mély hangok azonban nagyon kevésnek bizonyulnak még teljes hangerő mellett is, ráadásul nem éreztük azt az átütő dinamikát a hangzásban, sőt, olyan érzésünk volt, mintha a 60Hz alatti hangokat meg sem akarná szólaltatni a rendszer.

Az asztalon is elhelyezhető megoldás egyetlen nagy előnye, hogy olcsó, azonban zenehallgatásra ezt a modellt sem ajánljuk, de hangzásban a Genius felett áll.

2.1 - Labtec Pulse 485

Amolyan fekete lóként érkezett hozzánk a Pulse 485, mely árával sokakat csábít vásárlásra. A méretes ládát és a műanyag sugárzókat kicsomagolva egyből feltűnik nekünk, hogy a vezérlő egységek a mélysugárzó hátán kaptak helyet, a hangszórókon semmi sem található egy RCA kábelen kívül.

A műanyag hangszórók az olcsóságot képviselek, és a talapzat kialakításába még egy kis dizájnt is vittek a tervezők. Az RCA kábellel csatlakozó hangszóróknak azonban semmi okuk a panaszra, mert megfelelő hangminőségben szólalnak meg. A láda méretes súlya abból is adódik, hogy ebben találunk minden erősítőt egy helyen, ennek ellenére maradt elég hely a mélysugárzónak is, mely meglepő módon, az eddigi legszebb hangzást nyújtotta.

Végre élvezhetőek voltak a zenei állományok, nem vágta le az alsóbb frekvenciákat sem. A hangerőszabályzáson kívül a mélyhangok erejét is tudjuk vezérelni, amiket akár teljesen el is némíthatunk, ha úgy tartja kedvünk. Nagyjából olyan 30%-on kezd el dübörögni a rendszer és egészen 70%-ig fel is tornázhatjuk az erejét, mi itt találtuk megfelelőnek a hangképet.

Annak ellenére, hogy elég egyszerű megoldásról van szó, egész tetszetős a dizájn, azonban az óriási fekete folt a Labtec Pulse 485 bizonyítványán, hogy a vezérlést a mély ládára tették, ezáltal a lehető legjobban eltávolodtak a felhasználó barátságtól. Ezért mindenkit előre figyelmeztetünk, hogy jól gondolja meg hova teszi az újdonsült hangfalait, mert ha a mélyláda kéz közelben van, akkor a Labtec-nél keresve sem találhatnánk költséghatékonyabb megoldást.

2.1 - Logitech X-240

A Logitech soron következő modellje, az X-240-es, melynek hangszórói igen nagy hasonlóságot mutatnak a korábban már megismert X-140-es, 2.0-ás hangfal rendszerhez.  A különbség csak az, hogy ezek a hangsugárzók jóval, kisebb méretekkel rendelkeznek. A dobozából azonban igen nehezen akart kimászni az X-240-es minden eleme, jó sok mindent zsúfoltak össze nekünk.

A mélyládához szorosan kapcsolódik egy külső vezérlő, mely egyúttal egy Ipod, vagy Zune tartó is. Ehhez mellékel a Logitech jó pár dokkoló egységet és egy jack-jack kábelt, amit az Ipodoknál speciel abszolút nem tudunk használni, mivel azok kimenete nem 3,5mm átmérőjű, hanem 2,5.

A kis hangszórókat akár külön is használatba tudjuk venni, mivel ez a páros is egy jack dugó segítségével csatlakozik a mélyládához. A csatlakozási pont fölött találjuk a subwoofer, azaz a mélyláda hangerejének a szabályozóját. Az X-240-es eleddig az egyetlen olyan rendszer, melynek a mélysugárzóját a doboz aljára szerelték, ráadásul semmilyen rács nem védi azt.

A külső vezérlő bal oldalán találjuk a fejhallgató és az extra audió csatlakozókat, jobb oldalán pedig a hangerő szabályozót. Szemből a nézve pedig látjuk a kihúzható ezüstös csíkot, melyre ráhelyezhetjük az MP3 lejátszónkat adott esetben, illetve a jobb alsó sarokban találjuk a Power kapcsolót, mely halvány narancssárgán világít.

Az X-240-es volt az első olyan 2.1-es rendszer, melyben keresni kellett a hibákat, a zenei minősége messze felülmúlja az eddigiekét, a kialkítás és az anyagminőségbeli különbségekről már nem is beszélve. A subwoofer nagyjából 30%-tól kezd el dübörögni és sajnos 70% fölött már egy picit túlvezérli a jeleket. A magas és a közép hangok pedig teljesen tisztán, torzítás mentesen szólaltak meg.

2.1 - Logitech Z3e

Talán nem volt szép tőlünk, de igenis egy kalap alá vettük a Logitech Z3e hangfalrendszert az eddigi versenyzőkkel. Hogy miért is nem volt ez szép húzás tőlünk? Mivel a Z3e egy teljesen más szintet képvisel és mindezért 15ezer forint alatt hozzájuthatunk. Érdemes tehát odafigyelni rá.

Nem véletlen, hogy a Z3e-é volt a legnagyobb doboz, a méretes és bivaly nehéz mélyláda, valamint a könnyűnek éppen nem nevezhető szatellit sugárzók igen megnehezítik a kibontást. Kapunk még egy külső hangerő szabályozót, melyen kikapcsolt állapotban is működik a füles szabályozása, de van itt még egy jack-RCA átalakító, valamint 2 szövet előlap, amiket a csupasz szatellitekre tudunk felrakni.

A teljesen fém kialakítású hangszórók minőségéről csak ódákat lehetne zengeni, akárcsak a mélyláda a megfelelő fa burkolatáról és kialakításról. Ebben az árkategóriában keresve sem találunk hasonló minőségű összeszerelést. A subwoofer hátán találjuk annak hangerő szabályzóját, illetve szintén itt tudjuk csatlakoztatni egy 9pin-es csatlakozó segítségével a szatellit sugárzókat.

Érdemes finoman bánni a subwoofer erejével, mert könnyen áteshetünk a ló túloldalára és túl vezérelhetjük a jeleket. Természetesen a megfelelő beállítások mellet olyan audió élményben volt részünk, amit eddig egyetlen tesztelt megoldás sem tudott még csak megközelíteni sem. A maga tekintetétben a Logitech Z3e az legideálisabb választás 15 ezer forint alatt hangrendszerek esetén, még akkor is, ha csak egy 2.1-es rendszerről beszélünk, amely 40W effektív teljesítményre képes

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward