Hangfalak - 2.0-ás rendszerek

Egy új cikksorozatot indítunk, melyben a hangé, azon belül is a hangfalaké lesz a főszerep. A legegyszerűbb megoldásoktól, egészen a legmodernebbekig megpróbálunk mindent bemutatni, persze a különc formájú, illetve tudású hangfalakat sem akarjuk majd kihagyni.

Hangfalak - 2.0-ás rendszerek

2.0 - Logitech S-120

Mi mással is kezdhetnénk, mint a legegyszerűbb két hangfalas, azaz 2.0-ás rendszerekkel. De mielőtt nekiesnénk az alanyoknak, tisztázzuk, hogy mire is hivatottak ezek az eszközök. A 2.0-ás, egyszerű sztereó rendszerektől, senki se várjon kiemelkedő teljesítményt, kristálytiszta hangzást valamint magas árat. Ez utóbbi opció az, ami miatt nagyon sokan egy egyszerűbb hangkeltőre bízzák a számítógépükben található hangkártya megszólaltatását. Persze azoknak is ideális lehet egy kisebb hang doboz, akik több rendszerrel rendelkeznek, esetleg munkahelyi gépük mellé szeretnének zajforrást, vagy esetleg a notebookjukhoz akarnak párosítani valamit.

Kezdjük a belépő szintű modellek bemutatását.

A legkisebb hangfalpárral kezdjük, melyet a Logitech háza tájáról kaptunk és az S-120 névre hallgat. Ez az igazán egyszerű eszköz egy egyszerű dobozban is érkezett hozzánk, mely épp csak akkora volt, hogy elférjen benne az S-120. A több színben is kapható modellből mi egy feketét kaptunk kézhez. Jobban megfigyelve felfedezhetjük a kábelek között a jack aljzatot és a kellően hosszú 220V-os csatlakozót, valamint egy minimális leírást és használati útmutatót is mellékeltek.

A bal oldali hangfala lényegesen nehezebb a jobb oldalinál, nem véletlen, hiszen ebben az oldalban kapott helyet az erősítő. Az S-120-as oldalán találjuk a kiálló hangerő szabályozót, ami egyúttal az eszköz be- és kikapcsolását is vezérli.

Annak ellenére, hogy nem egy kolosszális modellről beszélünk, igazán kellemes dizájnnal látták el az S-120 formavilágát, büszkén tehetjük ki az íróasztalunkra, nem kell mellé pakolni semmi mást, hogy eltakarjuk a formáját. Egy picit hasonlít a régi idők mikrofonjára, mivel a fém rács, ami megvédi a hangszórót, túlfut a tetején. A műanyag burkolat fogása kellemes, nem az olcsóságot tükrözi, még akkor sem, amikor tudjuk, hogy az S-120 a nagyon „low-budget” árkategóriát képviseli.

Bekapcsoláskor egy narancssárga led ad visszajelzést arról, hogy áram alatt van az eszköz. Hangereje bőven elég ahhoz, hogy egy kis szobában, vagy a munkahelyünkön az asztalunk körül lenyomjon minden egyéb zajt és ha kell akkor még túl is üvölt minket. Nagyjából negyed hangerőnyi értéknél adták meg magukat a mélyhangok, melyek innentől kezdve átcsaptak torzításba, recsegésbe. Amúgy sem lehet büszke az S-120 a mélyhangjaira, amik alapjáraton is elég doboz hangon szólalnak meg, nagyjából olyan érzésünk volt, mintha egy kihangosított mobiltelefonon hallgattuk volna a zenénket. A másik, ami hallható volt, hogy túl sok magas hanggal kompenzálja a mély hangok hiányosságát az S-120, ezért érdemes a hangkártyánk Equalizer-jében egy kicsit finom hangolni a beállításokat. Összességében azt mondhatjuk el, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amiért fizettünk. Ne várjunk tehát semmilyen kimagasló teljesítményt, vagy kristálytiszta hangzásvilágot, de mindezekért cserébe egy kulturáltan kinéző, jól összeszerelt, biztos talpakon álló hangkeltő lesz a jutalmunk.

 

Amit még érdemes megemlíteni, hogy ha fül- vagy fejhallgatót csatlakoztatunk a hangfal odalába, akkor a hangerő szabályozóval tudjuk a füles hangerejét is szabályozni, régebbi Logitech modelleknél erre nem volt lehetőség.

2.0 - Genius SP-F350

Egy méretesebb hangfal csoda következik a Genius laborjából, amely valamivel komolyabb árcédulával rendelkezik, mint az előbb megismert Logitech S-120. A doboz méretei is legalább két és félszeresére ugrottak, és a tartalom is bővült. A fekete és ezüst színekben játszó F350-es, már jóval több kábellel rendelkezik, külön felhívnánk a figyelmet egy jack-jack kábelre, melynek segítségével MP3 lejátszónkat tudjuk a hangfalra kötni. A két hangfalt egy RCA végződésű kábel köti össze, míg a számítógépbe 2 jack dugót dughatunk, ebből a rózsaszín végződésű kábel a mikrofon kimenetért lesz felelős. Természetesen az üzembe helyezési leírás elmaradhatatlan, kár hogy magyar nyelven nem olvasható, miközben a doboz hátulján találunk magyar leírást.

Szintén a jobb oldali hangfal a nehezebb amin a kezelő gombok és az egyéb kivezetések kaptak helyet. A hangerő állításán kívül szabályozni tudjuk a magas hangokat a „Tone” segítségével. A középen található 3D kapcsoló segítségével, pedig egy beépített filtert tudunk bekapcsolni, amitől a hangok sokkal térbelibbek lesznek, ez főleg játékoknál és filmnézéskor jöhet jól, egyszerű zenehallgatás során csak azt érezzük, hogy sokkal több magas hangot hallunk, mint kikapcsolt állapotban.

A jobb oldali hangfal oldalában találunk 3 jack kivezetést, ahova fülest, mikrofont, illetve direkt lejátszás érdekében MP3 lejátszót csatlakoztathatunk.

A kopogós műanyag borítás és a futurisztukos forma világ nem biztos, hogy elnyeri mindenki tetszését, az ezüstös fém védőháló sem ad semmilyen megnyugtató érzést, ha ránézünk. A rideg külső sajnos nem tartalmaz mesteri belsőt, a hangerő szabályzót nem érdemes a felénél túltekerni, mivel már ekkor is torzít az F350-es. A gyenge műanyag burkolatnak köszönhetően dinamikátlan a hangzás és nagyjából egy notebook-ban találahtó hangszóróval megegyező a hangzásvilág. Összességében elmondható, hogy igen kevés mélyhangot lehet kicsikarni belőle, ami pedig eljut hozzánk is, annak olyan hangja van, mintha a pincéből jönne. Azonban a magasak jól kalibrálhatóak, hála a 3D-s hangzásnak és a magas szabályzónak.

2.0 - Logitech X-140

A Logitech másik versenyzője már sokkal komolyabb, nem csak kinézetre, hanem tudásra is. A méretes hangfalpárnak a súlya is igen tekintélyes, nem véletlenül, mivel egy oldalban 2 méretes hangszóró kapott helyet. A dobozban azonban nem találunk semmilyen extra kábelt, és szomorúan állapítjuk meg, hogy mikrofontoldás sincs az X-140-esen.

Az igen masszív, teljesen fekete színben pompázó X-140-es dizájnból kitűnőre vizsgázott. Bárki aki belépett a szobámba egyből elkezdett faggatni erről a kis jószágról, úgy látszik, nem csak nekünk nyerte el a formavilága a tetszésünket elsőre. A 60fokban megdöntött hangszórók előtt egy masszív fém hálórács helyezkedik el, a külső kemény műanyag borítás pedig, nagyon barátságos tapintású. A jobb oldali hangszórón elhelyezkedő vezérlő elemek (hangerő és magas szabályozók) között két kivezetést találunk, egyet a fülesnek, egyet pedig arra a célra, hogy közvetlenül csatlakoztatni tudjuk az MP3 vagy CD lejátszónkat (kár, hogy kábelt nem mellékeltek, ahogy a Genius esetében).

A hangerő szabályozó egyúttal a be- és kikapcsoló gombja is a hangfalnak. Rögtön az első észrevételünk az volt, hogy ez az eszköz sokkal tisztábban és sokkal dinamikusabban szól, mint az előző két modell. A „Tone” segítségével elvileg a magas hangokat lehetne szabályozni, az X-140 esetében viszont ez a funkció a mélyhangokra volt kihatással, nagyjából a felétől egészen maximális értékig ugyanúgy szólaltak meg a mélyhangok, nem tudtuk torzításra bírni. Itt jegyeznénk meg, hogy maximális hangerő mellett sem torzított úgy az X-140, ahogy azt a többi rendszernél már megszokhattuk. Volt egy kis túlvezérlés, te ez nem okozott oly mértékű minőségromlást a hangképben, hogy élvezhetetlenné váljon. A hangerőnél maradva, megfigyeltük azt, hogyha túl halkan hallgatjuk a Logitech rendszerét, akkor egy picit olyan mintha dobozba lenne zárva. Magasabb hangerő mellett azonban kellően dinamikus és telített hangok szólaltak meg. Egy picit azonban soknak éreztük a magas hangokat és a mély hangoknak is még szerettünk volna nagyobb dinamikát adni. Összességében a Logitech X-140 egy olyan eszköz, mely ideális egy nagyobb szoba kihangosítására, tiszta és dinamikus hangzással.

Amit még érdemes megemlíteni róla, hogy igen biztos alapokon nyugszik mindkét hangfal, ennek ellenére, igen erős rezgést tud generálni a beépített mély hangsugárzó, mely az egész X-140-re kihat. A pirosas, narancsos LED fénye pedig sötétben igen zavaró, ráadásul pont a szemünkbe világít.

2.0 - Genius SP-HF350X

Sikerült méltó ellenfelet találnunk az X-140-esnek, mely már teljesen levett minket a „fülünkről”. Szintén a Genius háza tájáról származik a HF350X, aminek különlegessége, hogy teljesen faburkolatot kapott. A 10Watt-os kis apróság rendelkezett a legnagyobb dobozzal, nem véletlenül, mivel a benne található hangfalak még egy mikrohifi hangfalainál is nagyobbak voltak. A dobozban egy vékonyka leírás és egy extra jack-jack kábel fogad még minket.

A jobb oldali hangfalon elhelyezkedő vezérlők szélén egy Input (külső eszköz csatlakoztatására alkalmas) és egy Fejhallgató bementet találunk. Külön bekapcsoló gombbal látták el, a hangerő szabályzó mellett pedig még egy magas és mélyhangokat vezérlő „Tone” kapott helyet. A középértéktől balra eltekerve plusz mély hangokat, jobbra pedig plusz magas hangokat kapunk. Nem tudtuk nem észrevenni a hangfalak hátán található méretes reflexnyílást, amin keresztül belesve megpillanthatjuk a hangszórók membránját.

Az előlapon egy ezüstös puha szövettel ellátott műanyag rácsháló található, amely nem volt tökéletes illesztve, és elég könnyen mozgatható is volt. Lehet nem kellett volna nagy művészet ahhoz, hogy lekapjuk ezt a védőréteget a hangszóró elejéről.

Bekapcsolást követően csak ámultunk, mert az eddigi legdinamikusabb és legjobb hangzás fogadott minket. Titkon sejtettük, hogy a fa borítás meghozza a gyümölcsét, szerencsére ilyen téren nem csalódtunk benne. Azonban a hangerő feléig sem jutottunk, amikor elkezdett torzítani a rendszer és már a levegő is elég erősen dolgozott a hangfalakban. A reflexnyíláson keresztül ömlött a levegő, de a vezérlő elemeknél is éreztük a légmozgást. Annak ellenére, hogy nagyobb hangerőnél torzultak már a mély hangok, a magasak szép tiszták maradtak. A mély hangokat normál esetben is soknak éreztük, ezért a „Tone”-t egy kicsit jobbra el is tekertük, ami máris megoldotta a problémáinkat.

Külön felhívnánk mindenki figyelmét, hogy csak olyan helyre helyezze el a HF350X-et ahol elegendő légtere van, ergo ne toljuk rá a falra.

2.0 - Összegzés

Négy darab 2.0-ás típusú hangfalat ismertünk meg, melyek igazán kedvező árcímkével rendelkeznek. A bemutatás sorrendje sem volt véletlen, mivel számunkra a legjobban tetszőt tettük a cikkünk végére, azaz Genius SP-HF350X volt a befutó. A teljesen fa kivitelű hangláda, a maga 5100Ft-os árcímkéjével nyújtotta a legjobb teljesítményt. Rögtön őt követi egy hajszállal lemaradva a Logitech X-140-es, melynek külalakja, anyagminősége és nem utolsó sorban hangzása fogott meg minket, mindezért pedig nem kell 5900Ft-nál többet fizetnünk. A Genius SP-F350 állhatott fel a dobogó harmadik fokára, mely nem is tudása, hanem hangzása az, amin jobban lehetett volna csiszolni. Mindenesetre a 3700Ft-os árcédula teljesen reálisnak mondható, igaz, közel egy ezressel drágábban már ott integet a fadobozos HF350X. A legkisebb Logitech sem szerepelt rosszul, egy 2300Ft-os hangfalpártól azért nem koncert minőségű zenei élményt vártunk. Az S-120-nak nincs szégyenkezni valója, mert ideális társunk lehet a munkahelyen vagy akár otthon is.

Sorozatunkat pedig nemsokára folytatjuk egy újabb csokor hangfal társaságában, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő megoldást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward