Shop menü

HAMIS MSI AFTERBURNER SZOFTVER TERJED – JELSZAVAKAT LOP, KRIPTOVALUTÁT PRÓBÁL BÁNYÁSZNI

Hasonlóra volt már példa, ám most a GeForce RTX 40-es és az AMD RX 7900-as sorozat érkezésével megint munkába lendültek a kiberbűnözők.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamis MSI Afterburner szoftver terjed – Jelszavakat lop, kriptovalutát próbál bányászni

Az MSI Afterburner alkalmazása rendkívül népszerű a felhasználók között: a szoftverrel monitorzhatóak a videokártya különböző üzemi paraméterei, ugyanakkor tuningra is van lehetőség, mindezt pedig egy modern, esztétikus felhasználói kezelőfelületen keresztül kínálja a szoftver, áttekinthető és könnyedén kezelhető formában. A népszerűség átka, hogy a kiberbűnözők is előszeretettel választják az alkalmazást adathalászatra, illetve kriptovaluta-bányászatra is. Ehhez hamis alkalmazást készítenek, ami látszólag megegyezik a gyárival, a háttérben viszont jelszavakat lophat a preparált változat, valamint még kriptovaluta-bányászatot is folytathat, ami a rendszer erőforrásainak jelentős használatával jár.

Hasonló eset már előfordult tavaly, ám most úgy tűnik, megint elkezdett terjedni az MSI Afterburner hamis változata, ahogy arra a CRIL (Cyble Intelligence and Research Lab) munkatársai felhívták a figyelmet. A biztonságtechnikai kutatók az elmúlt 3 hónap folyamán nagyjából 50 olyan weboldalra figyeltek fel, amelyek terjesztik a hamis kiadást.

A módszer az, hogy a gyártóihoz megszólalásig hasonlító weboldalat készítenek, amelyen keresztül letölthető a hamis szoftver, de akár online hirdetéseken, adathalász elektronikus leveleken, fórumokon és egyéb felületeken is bele lehet futni a hamis alkalmazásba. A hamis weboldalakra egyebek mellett az msi-afterburner-download.site, az msi-afterburner.download, illetve az mslafterbzrner.com domaineken keresztül lehet eljutni, amelyek mind-mind gyanúsak lehetnek az éber felhasználók számára.

Galéria megnyitása

A feltelepített hamis alkalmazáson keresztül azonnal megszerzik a felhasználó érzékeny adatait a kiberbűnözők: jelszavakat, felhasználóneveket, illetve egyéb dolgokat is összegyűjt a szoftver. Annak érdekében, hogy a „profitot” maximalizálják, a háttérben egy XMR bányász algoritmus is települ, ami az adott konfiguráció erőforrásaira támaszkodva Monero kriptovalutát kezd termelni készítőinek.

Amennyiben szükségünk van az MSI Afterburner alkalmazásra, azt csak és kizárólag az MSI hivatalos weboldalán keresztül, innen szerezzük be, lehetőleg mellőzzük a külsős letöltési forrásokat, vagy ha a Google keresőjén keresztül szeretnénk eljutni az alkalmazáshoz, kétszer is ellenőrizzük a linkeket, mielőtt rájuk kattintva az adott weboldalra látogatnánk a szoftverért.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére