Hamarabb érkezhet 64-bites támogatás Windows 10 on ARM fronton

A Microsoft gyorsítja a fejlesztést, így már novemberben megkaphatják a legújabb buildet a Windows Insider Program résztvevői.

Hamarabb érkezhet 64-bites támogatás Windows 10 on ARM fronton

A Microsoft egy fontos bejelentést tett a minap, amelynek lényege, hogy az ARM alapú SoC egységekkel szerelt konfigurációk esetében, amelyek Windows 10 on ARM operációs rendszert futtatnak, rövidesen megérkezik az X86-64 támogatás, ami sokak számára lehet jó hír. Az új funkció sajnos csak emuláción keresztül lesz elérhető, azaz egyelőre nem világos, hogy a 64-bites alkalmazások hogyan futnak majd az adott rendszereken, azaz mennyire hatékony lesz az a bizonyos emulálás. Az viszont biztos, hogy az újítás üdvözlendő, ugyanis jelenleg csak a 32-bites alkalmazások futtatására van mód ezeken az eszközökön, ami sok alkalmazás esetében problémát jelenthet.

Galéria megnyitásaMivel az ARM az elmúlt évek során az alacsony fogyasztással és alacsony teljesítménnyel rendelkező SoC egységektől indulva egyre feljebb és feljebb lépkedett teljesítmény tekintetében, mára már elég ütőképes központi egységeket tudnak gyártani, amelyek messze túlmutathatnak a klasszikus okostelefonokon és táblákon. Nem véletlen, hogy az Apple éppen mostanában áll át ARM alapú SoC egységekre, ugyanis az architektúra most már eléggé ütőképes ahhoz, hogy ezt a váltás meg lehessen tenni, valamint az sem véletlen, hogy az Nvidia is óriási fantáziát lát a brit vállalatban, éppen ezért a felvásárlása mellett döntött. Az persze még rejtély, a végén lesz-e valami ebből a felvásárlásból, ugyanis egyebek mellett Kína is megtorpedózhatja az akvizíciót, de ez már úgyis egy másik történet.

A Windows 10 on ARM platform az 64-bites támogatásnak köszönhetően – még ha csak emulációról is van szó – kétségtelenül vonzóbb lesz a piacon. A Microsoft tervei szerint első körben a Windows Insider Program résztvevői kaphatják meg a 64-bites emulációt hozó frissítést, méghozzá valamikor november folyamán, maga a frissítés pedig az elmúlt két év összes Windows 10 on ARM alapú rendszerére elhozza az x86-64 támogatást.

Idővel az ARM dizájn akár a 64-bites Windows 10 kiadással is felveheti a versenyt funkcionalitás és lehetőségek terén, plusz az sincs kizárva, hogy a későbbiekben akár Nvidia iGPU-val szerelt ARM alapú noteszgépek is megjelennek majd a piacon, amennyiben igény mutatkozik rájuk. A Windows 10 on ARM ökoszisztéma egyébként az Apple ARM alapú termékei ellen is versenyezhet majd, akár még tartalomgyártókat is átcsábíthatnak az almás vállalat termékeiről, amennyiben ütőképes megoldást tesznek le az asztalra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap