Halogatással gyorsul a Firefox 67-es kiadása

A Firefox 67-es változata számos érdekes újítással rendelkezik.

Halogatással gyorsul a Firefox 67-es kiadása

A Mozilla szoftverfejlesztő csapata elkészült a Firefox 67-es kiadásával, ami számos újítást vonultat fel. A friss webböngésző a korábbinál gyorsabban tölti be a weboldalakat, valamint bővítményekkel telerakva is gyorsabban indul el, de ezzel együtt az adatvédelemre is fektettek némi hangsúlyt.

A gyorsulás jelen esetben abból ered, hogy az egyes weboldalaknál csak a legszükségesebb tartalmakat tölti be első körben a webböngésző. Ez azt jelenti, hogy a keresőkhöz tartozó szkriptek elsőbbséget élveznek, mint például a Google keresője, illetve az Amazon keresősávja, ám bizonyos tartalmak csak késleltetve töltődnek be, egyes tartalmak pedig csak akkor, ha szükség van rájuk – utóbbi körbe tartoznak például az űrlapok automatikus kitöltői. Persze egyes weboldalak már alapból alkalmazzák a progresszív tartalom-betöltést, vagyis azok a tartalmak jelennek meg rajtuk elsőként, amelyeket a felhasználónak látnia kell – vagy amit a készítők előre pozícionáltak.

A gyorsulásról gondoskodó algoritmusok mellett egyéb hasznos funkciók is helyet kaptak a fedélzeten. A Firefox innentől kezdve felfüggeszti azokat a tartalmakat, amelyek éppen nem szükségesek, például azokat a böngészőfüleket is, amelyek éppen nincsenek használatban. Ez a funkció akkor lép életbe, ha a webböngésző érzékeli, kevés szabad memória áll rendelkezésre (400 MB-nál kevesebb), ekkor ugyanis minden éppen nem kellő böngészőfül erőforrás-fogyasztása le fog állni. Az új böngésző gyorsabban is indul, ugyanis nem tölt be minden tartalmat, ha a felhasználó már egyedi igényeihez szabta a böngészőt.

Az új kiadásnál továbbra is fontos az adatvédelem. Mostantól a beállítások között megtaláljuk a kriptobányász szkripteket blokkoló opciót, valamint az „ujjlenyomat-készítést” is letilthatjuk a trackerek esetében. Ezek az opciók gyárilag ki vannak kapcsolva, ugyanis néhány weboldal hajlamos összeomlani, ha engedélyezzük őket. Az új változat furcsa módon most már a privát böngészés alkalmával is lehetőséget ad a jelszavak megjegyzésére, valamint a bővítmények is használhatóak lesznek ebben az üzemmódban, persze egyedi döntés szerint, egyedileg engedélyezve mindazt, amit kell – a diszkrécióra természetesen továbbra is nagy jelentőséget fektetnek. A Private Browsing módban több testreszabási lehetőség áll majd rendelkezésre, így azt is kiválaszthatjuk, mely webelemeket blokkoljon a rendszer.

Az Nvidia videokártyák tulajdonosai örülni fognak a WebRenderer támogatásnak, amivel a processzor helyett a GPU végezheti a rendereléssel kapcsolatos feladatokat, így a teljesítmény is növekedhet. Ezt a funkciót egyelőre csak a felhasználók egy kisebb csoportjánál engedélyezik, hiszen arra kíváncsiak, mennyire hatékony és mennyire használható az újdonság, így csak később engedélyezik szélesebb körben. Fontos újítás, hogy a Firefox 67-es változata már támogatja a dav1d videó formátumot, ami a Mozilla, a Google, az Amazon és a Microsoft együttműködéséből jöhetett létre.

Az új webböngésző asztali változatát innen, az androidos kiadást pedig innen tölthetik le az érdeklődők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap