Halmatuzsálem akadt horogra Alaszkában

A majdnem 18 kilogrammos álsügér az első becslések szerint nagyjából 200 éves, ezzel a fajának legidősebb kifogott tagja.

Halmatuzsálem akadt horogra Alaszkában

Nagyjából 1813-ban, James Madison elnöksége idején jöhetett a világra az a hal, amelyet Alaszka partjainál fogott ki nemrég egy seattle-i horgász. Az álsügérek családjába tartozó Sebastes borealis nevű faj egyedeiről régóta tudják a szakértők, hogy rendkívül hosszú ideig elélhetnek, az eddigi legidősebb kifogott példány azonban „mindössze” 175 éves volt, és jóval kisebb termettel rendelkezett, mint az új rekorder, mondta el Troy Tydingco, az alaszkai halászati és vadászati hivatal munkatársa.

A most kifogott hal hossza 104 centiméter, tömege pedig 17,73 kilogramm, és nagyjából 275 méteres mélységben harapott rá a mélytengeri horgász csalijára. A példányból vételezett szövetmintákat a közeljövőben laborvizsgálatoknak vetik alá, hogy még pontosabb képet alkothassanak az egyed életkoráról. A hasonlóan hosszú életű halak korát a hallókőnek nevezett csontocska alapján szokták megállapítani. Ez a képződmény a halak helyzetérzékelő szervének része, amely a belső fülben helyezkedik el, és helyváltoztatásra elmozdul, ingerelve az ott található érzéksejteket. A hallókövek érdekessége, hogy rajtuk a fák törzséhez hasonlóan évgyűrűk képződnek, amelyek mennyisége megadja az adott egyed éveinek számát.

Érdekes módon az álsügér messze nem a leghosszabb ideig élni képes állat. Egyes szivacsok és korallok akár több ezer évig is képesek túlélni, a Turritopsis nutricula nevű medúza pedig jelenlegi tudásunk szerint sosem pusztul el öregségben, hanem gyakorlatilag halhatatlan, bár a legtöbb példány persze egyéb körülmények miatt idővel életét veszti.

Ez utóbbi állatok korát azonban általában nagyon nehéz megállapítani, így nézzük azokat a rekordereket, amelyek esetében pontosabb maximális életkort tudunk mondani! A legidősebb ismert állat ezek közül egy nagyjából 400 éves sellőkagyló, amelyet Izland partjainál találtak meg. A kagyló esetében viszonylag könnyű feladat a kor megállapítása, mivel mészvázán növekedési vonalak jelzik az évek múlását. Több kétszáz évnél idősebb példányt találtak már a japán pontyból is, illetve az álsügér előtt szerepel a listán a leghosszabb ideig élő emlős is, a grönlandi bálna, amely akár 211 évig is elélhet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward