Halk PC építéséhez kiváló lehet a Noctua passzív processzorhűtője

Ahogy a többi passzív hűtésnél, úgy itt sem mindegy, mennyire jól szellőzik az adott számítógépház, valamint az sem mellékes, milyen egyéb hőtermelő komponensek melegítik a belső légteret, így szükség esetén egy alacsony fordulatszámú, kifejezetten halk ventilátorra azért szükség lehet.

Halk PC építéséhez kiváló lehet a Noctua passzív processzorhűtője

A Noctua szépen csendben piacra dobott egy új processzorhűtőt, amely az NH-P1 nevet viseli, ára pedig 100 dollár magasságában mozog jelenleg a Newegg kínálatában. Az újdonság teljes egészében passzív módon oldja meg az adott Intel vagy AMD processzor hűtését, azaz nincs feltétlenül szükség külön ventilátor használatára, az viszont azért nem mindegy, mennyire jól szellőzik a kiszemelt számítógépház, hiszen a CPU által termelt hő leadását ez nagyban befolyásolja.

Az NH-P1 tervezésénél ügyeltek arra, hogy a kész termék ne zavarja a magasabb memóriamodulok használatát, de ezzel együtt az is szempont volt, hogy a processzorfoglalat körül elhelyezett VRM áramkör hűtésével se kerüljön összetűzésbe a termék – és a legfelső PCI Express slot használatát se nehezítse.

Az alapokat egy tiszta rézből készített talpazat adja, amely az oxidáció elleni harc jegyében nikkelbevonatot is kapott. Ezen a talpazaton fut keresztül hat darab hőcső, amelyek a processzor hőjét gyorsan és hatékonyan próbálják továbbítani a nagy hűtőfelülettel rendelkező hűtőtömbhöz, ami természetesen alumínium lamellákból áll.

Galéria megnyitása

A leírás szerint az új processzorhűtő nyugodtan alkalmazható a kereskedelem fő áramában helyet foglaló processzorokhoz, így egyebek mellett egy Core i9-9900K és egy RYZEN 7 2700X passzív hűtését is meg tudja oldani, de ezekkel együtt a szorzózáras 10. generációs és 11. generációs Intel Core modellek, a RYZEN 3000-es és 5000-es sorozatú processzorok, valamint a RYZEN 3000-es sorozatú asztali APU egységek hűtésére is megfelelő.

A leírás alapján valahol 100 W körül lehet a passzív hőleadó képesség határa, ennél magasabb TDP keretben nem is érdemes gondolkodni – a legnagyobb TDP keret, amit a leírás említ, 105W, ugyanis a 16 maggal rendelkező RYZEN 9 3950X is szerepel a listán. Ahhoz, hogy a szóban forgó processzorhoz megfelelő választás-e a termék, a kompatibilitási lista alapján lehet majd eldönteni, ahogy ez rendelkezésre áll – hírünk írásakor még nem szerepelt az új processzorhűtő a Noctua hivatalos weboldalán.

A rögzítés a SecuFirm2+ rögzítő keret segítségével történik, ami az Intel LGA-115x, LGA-1200 és LGA-20xx, valamint az AMD AM2/+, AM3/+, AM4, FM1 és FM2/+ tokozású központi egységeihez passzol. A Noctua javaslata szerint, amennyiben a hűtőteljesítmény nem elegendő, egy NF-A12x25 LS-PWM típusú ventilátort is alkalmazni lehet a friss termékhez, így a légáramlás biztosított lesz, az alacsony fordulatszám miatt azonban nem zajong majd a rendszer, kvázi hangtalanul működhet.

Az, hogy a processzorhűtő hogyan tud helytállni a kiszemelt számítógépházban, rengeteg tényezőtől függ. Egyrészt nem mindegy, mennyire jó a szellőzés, de az is számít, milyen egyéb hőtermelő komponensek foglalnak helyet a házban, és ezek mennyire melegítik fel a belső légteret. Tuningra és hosszú ideig tartó, kifejezetten magas terhelésre nem alkalmas a passzív hűtő. És a helyzetet az is nehezíti, hogy a gyártásból fakadó szórás miatt az egyes processzorok is eltérnek kissé egymástól, már ami a hőtermelést illeti, éppen ezért konkrét TDP keretet nem is nevezett meg a gyártó.

Galéria megnyitása

A Noctua NH-P1 rövidesen szélesebb körben is elérhetővé válhat kereskedelmi forgalomban, ára 100 dollár magasságában helyezkedhet el. A Newegg munkatársai egyébként a jelek szerint idő előtt aktiválhatták a termék adatlapját, ugyanis hírünk írásakor már nem lehetett elérni az új processzorhűtőt a kínálatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap