Hajlékony akkumulátort hoztak létre Koreában

A Lee Sang-young professzor vezetésével megalkotott telepek rugalmasak és biztonságosabbak lesznek, de az üzemidő várhatóan változatlan marad.

Hajlékony akkumulátort hoztak létre Koreában

Egy dél-koreai kutatócsoportnak köszönhetően a jövőben a mobilok már valóban hajlíthatóak lehetnek. Persze hosszú még az út, de egy lépéssel ismét közelebb kerültünk a megvalósítás rögös útján az összevissza tekerhető okostelefonokhoz. Ráadásul a technológiának egyéb pozitívumai is lesznek, így nem csak az ilyen eszközökben lehet létjogosultsága.

A Sang-young által vezetett kísérletek témája egyébként nem ez volt, tehát a rugalmas telep lényegében melléktermék. A kutatócsoport eredetileg a folyadékszerű vagy formához alkalmazkodó polimer elektrolitok fejlesztésén dolgozott, amikor az új felhasználási lehetőséget felismerték - írja a Korean Joongang Daily lap. A legjobb az egészben, hogy szinte nincs is árnyoldala az új kivitelnek, legalábbis nem esett szó ilyenekről.

A hagyományos akkumulátoroknál ez például biztonságosabb, mivel itt nem folyadékkal töltött cellák vannak, amit vékony, sérülékeny filmréteg választ el egymástól, hanem szilárd anyagot használnak. Kevésbé kell tehát attól tartani, hogy a különböző töltésű alkotóanyagok valamilyen oknál fogva összekeverednek. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a gyártási folyamat is gyorsabb. Ennek során a polimer elektrolitokat szétterjesztik az elektródák felületén, majd 30 másodpercig ultraviola sugarakkal bombázzák azokat.

A hajlítható készülékeknél – ezzel a találmánnyal – már "csak" a gépek elektronikai oldala marad érzékeny pont, nameg maga a készülékház, de valószínűleg még az a kisebb gond. Hajlított OLED kijelzővel a Samsung a CES alkalmával már konkrét okostelefont is kiállított, így ezzel már nem különösebben van probléma, és most már az akkumulátor technológiai oldala is adott lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap