Shop menü

HA HULLÁMVASÚTRA ÜL, AZ IPHONE 14-ET NE VIGYE MAGÁVAL

A mobiloknak nem fog émelyegni a gyomra, de a felhasználóknak a riadtságtól talán igen, amikor kivonul miattuk a rendőrség.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ha hullámvasútra ül, az iPhone 14-et ne vigye magával

Az Apple az iPhone 14 esetében bevezette az ütközés érzékelést, amit az elmúlt hetekben számtalan érdekes módon próbáltak tesztelni, megszívatni, rámutatni a gyengeségeire, de a valódi problémát az élet mutatta meg. Kiderült, hogy a hullámvasutazásra hajlamosak a mobilok úgy reagálni, mintha az embereket baleset érte volna, és teljesen hiteles riasztásokat küldhetnek.

Galéria megnyitása

Egy olyan rendszert tesztelni, ami balesetek érzékelésére szolgál, nem egyszerű. Már csak azért sem, mert az Apple mindent megtett azért, hogy a funkció tényleg csak vészhelyzetben lépjen életbe, minimális legyen az esélye a téves riasztásoknak. De azért számtalan módon próbálták ezt beindítani több-kevesebb sikerrel. Általában valós baleseteket próbáltak előidézni a lelkes felhasználók, arra senki nem gondolt, hogy majd a hullámvasutazás közben fog a rendszer beindulni, de így lett.

Több dokumentált eset van mostanra arról, hogy vidámparkba riasztották a rendőröket iPhone-ok.

A The Wall Street Journal készített beszámolót arról, hogy a hullámvasutak hajlamosak beindítani azt a segélyhívót, ami alapvetően a balesetek észlelésére készült. Egész egyszerűen olyan erőhatások érték az okostelefonokat, amikből az iOS azt a következtetést vonta le, hogy a tulajdonosa balesetet szenvedhetett. A példaként szolgáló eset a Kings Island parkban történt, ahonnan az iPhone 14 megjelenése óta már féltucat riasztást kaptak.

Galéria megnyitása

Ahogy egyre több iPhone 14 kerül eladásra, úgy fog előre láthatóan az ilyen eseteknek a száma is növekedni, éppen ezért tanácsos nem felvinni a hullámvasutakra az okostelefonokat. Minden bizonnyal kivizsgálja az eseteket az Apple, és kiad majd egy lyan javítást, ami rendezni fogja a dolgot, addig azonban nem árt az óvatosság, mert egy téves segélyhívás sosem vicces, egy ilyen eset miatt olyan juthat késve segítséghez, akinek valóban szüksége lett volna a mielőbbi beavatkozásra.

Mint az ismeretes, úgy működik a rendszer, hogy a vélt baleset érzékelését követően a felhasználónak 20 másodpercet ad az iPhone 14 arra, hogy reagáljon. Ez idő alatt lehet visszavonni a segélykérést, ami nem túl sok idő, de elméletben arra elég, hogy a téves érzékeléseket az ember megakadályozza. Igen ám, de ha valaki egy hullámvasúton ül, akkor ez valószínűleg nem fog neki feltűnni. Ha letelik a 20 másodperc reakció nélkül, akkor a mobil a legrosszabbat feltételezve elindítja a segélykérést.

Galéria megnyitása

A készülék pedig nemcsak a pozíció adatokat továbbítja a baleset érzékelését követően, hanem még egy hangfelvételt is. Ez pedig a hullámvasút esetében csak azt erősíti meg a rendőrségben, hogy tényleg lehetséges, hogy baj van, mivel csak hangos sikoltozást rögzít a készülék.

Egyébként a dolog egy kicsit ellentmondásos. Korábban ugyanis az Apple azt állította egy olyan esetben, amikor azt hozták ki, hogy a rendszer nem működik elég hatékonyan, mert egy roncsderbin nem indult be, hogy ez azért lehetett, mert nem volt minden feltétel adott. Akkor a cég azt nyilatkozta, hogy a szofisztikált ütközésérzékelés során az eszköz képes érzékelni az eldurranó légzsákokat is. Márpedig az egészen biztos, hogy ilyet a hullámvasúton aligha érzékelhetnek az iPhone-ok. Csak a mozgási szenzorokat tudja a vidámparki élmény összezavarni.

Egyébként mostanra van olyan dokumentált autóbaleset is, ahova az iPhone 14 hívta a segítséget, és jól is tette, hogy így járt el, bár sajnos az a baleset hat halálos áldozattal járt, senkit nem tudtak megmenteni. De adott körülmények között ennek hála nagyobb az esélye annak, hogy a felhasználó túléljen igazán komoly ütközéseket, mert gyorsabban érhetnek ki a mentők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére