Shop menü

GYORSULÁST ÍGÉR A RADEON RX 6000-ES SOROZAT TAGJAIHOZ A RADEON MONSTER PROFILE, EGY KÜLSŐS ALKALMAZÁS

Az appot ugyanaz készíttette, aki egyebek mellett a RYZEN processzorok memória-beállításainak optimalizálását segítő DRAM Calculator for RYZEN szoftver mögött is áll.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Gyorsulást ígér a Radeon RX 6000-es sorozat tagjaihoz a Radeon Monster Profile, egy külsős alkalmazás

Yuri "1usmus" Bubily, aki már ismert is elismert fejlesztőnek számít a RYZEN processzorok terén, ugyanis ő készítette a DRAM Calculator for RYZEN alkalmazást, amely az optimális memória-beállítások megtalálásában segít, de a ClockTuner for RYZEN és a HYDRA alkalmazások is az ő nevéhez fűződnek, amelyeket sokan használnak, teljesen ingyenesen.

A fejlesztő nemrégiben újabb projektbe vágta a fejszéjét, viszont ezúttal nem a RYZEN processzorok, hanem a Radeon RX 6000-es sorozatú videokártyák kerültek a célkeresztbe, ezeknél próbált olyan optimalizációkat összerakni, amelyek segítenek a GPU teljesítmény növelésében. Egyelőre még csak néhány teszt készült az új szoftver alkalmazásával, játéktesztek eredményei hírünk írásakor még nem állnak rendelkezésre, ám remélhetőleg hamarosan a játékok terén is képet kaphatunk arról, mit kínál a szoftver.

Galéria megnyitása

A Radeon Monster Profile névre keresztelt alkalmazás kifejezetten az RDNA 2 alapú GPU-t használó videokártyákhoz készült, ami igazából a feszültség- és órajel-görbéket próbálja úgy módosítani, hogy a lehető legjobb teljesítmény jöjjön össze, méghozzá teljesen univerzálisan, adaptív módon. Ezzel egy időben a szoftver a GPU esetében nem módosítja az üzemi feszültséget, illetve az áramlimitet sem, de még az egyéb olyan beállításokhoz sem nyúl, mint például a Thermal Throttling szintje, vagy éppen a ventilátorok fordulatszám-görbéje.

Galéria megnyitása

Az első tesztek alapján egy Radeon RX 6800 XT videokártya alkalmazása mellett igen szép eredményt sikerült elérni: a Radeon RX 6800 XT gyakorlatilag elérte a GeForce RTX 3090 Ti szintjét a 3DMark Time Spy tesztben. A gyorsulás ebben az esetben 13% volt a gyárihoz képest, ami azért abszolút nem elhanyagolható.

A szoftver különböző egyedi beállításokat alkalmaz, valamint a feszültség- és órajel-görbét módosítja, így sikerül extra teljesítményhez juttatnia a rendszert. Ennél a konkrét tesztnél a memória-alrendszerre is nagy figyelmet fordított a fejlesztő, amelynek segítségével sikerült 6%-kal csökkenteni a GDDR6-os memórialapkák üzemi feszültségét, így kevesebb hő termelődött, a felszabaduló hűtőteljesítményben rejlő lehetőségeket a GPU kamatoztathatta.

Galéria megnyitása

Az RMP az eddigi információk alapján az aktuális tesztben 300 MHz-cel emelte a GPU órajelét, de a fent említett paraméterekhez nem nyúlt, vagyis nem emelt sem feszültséget, sem fogyasztáslimitet, sem egyebeket. Ekkora tuningra gyári hűtés mellett jellemzően az AIB partnerek egyedi felépítésű, fejlettebb hűtéssel modelljeinél van kilátás, ám ha csak néhány százaléknyi teljesítmény jön össze konkrét feszültségemelés, illetve egyéb limitek emelése nélkül, már az is jól jöhet.

A szoftvert remélhetőleg hamarosan részletesebb tesztnek is alávetik, akkor majd látszani fog, az egyes videokártyák esetében pontosan mekkora teljesítménynövekedést tud elérni, illetve az is kiderül, ez a teljesítménynövekedés milyen mértékben jelentkezik a különböző játékok és szoftverek alatt. A fejlesztés egyelőre még tart, a cél viszont az, hogy az optimalizációk hatására a lehető legnagyobb teljesítményt lehessen elérni a Radeon RX 6000-es sorozat egyes tagjaival.

A Radeon Monster Profile a HYDRA alkalmazás alatt válhat elérhetővé még idén ősszel, használatát azonban csak saját felelősségünkre tegyük.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére