Gyorsan eszi társa anyagát egy imbolygó fekete lyuk

​​​​​​​A V404 Cygni rendszerének központi égitestje ráadásul különböző irányokba plazmafelhőket is lődöz.

Gyorsan eszi társa anyagát egy imbolygó fekete lyuk

A fekete lyukakról egy ideje már tudjuk, hogy nem egyszerűen kozmikus „porszívók”, amelyek mindent bekebeleznek, hanem például relativisztikus jetek formájában képesek a körülöttük felgyűlt anyagot nagy sebességgel, a fénysebesség tetemes hányadával eltávolítani is maguk közeléből. Ezek a jetek a legtöbb esetben a fekete lyuk pólusaiból látszanak kiindulni, a V404 Cygni esetében azonban más a helyzet.

A 7800 fényévnyire található rendszer egy fekete lyukból és egy csillagból áll, amelyek egyik érdekessége, hogy forgástengelyük nem párhuzamos. 2015. június 22-én a világ több pontjáról 10 rádiótávcsővel is sikerült észlelni, hogy rendszerből 4 óra leforgása alatt erős jet tör elő. Utóbbi ráadásul gyorsan változni látszott, így a szakértők nem is próbálkoztak azzal, hogy egyetlen képpé rakják össze a megfigyelési adatokat, hanem ehelyett 103 képkockát állítottak össze, amelyek egyenként 70 másodpercnyi megfigyelést reprezentálnak. Ezen képek alapján készült az alábbi vizualizáció.

A megfigyelési adatokból az derült ki, hogy a látható jet iránya nagyon-nagyon gyorsan, gyakorlatilag percek alatt változik. Ilyen ütemű változásokkal pedig hasonló relativisztikus jetek kapcsán eddig sosem találkoztak a szakértők. A jet anyagát a fekete lyuk társa, egy csillag szolgáltatja: ennek felszíni gázai úgy örvénylenek a központi égitest körül, mint a víz a kádi lefolyó körül.

Ebben eddig semmi különleges nincs, hiszen az aktív fekete lyukak mindegyike hasonló, úgynevezett akkréciós koronggal rendelkezik. A V404 Cygni fekete lyuka esetében ugyanakkor a korong belső pár ezer kilométerén az nem lapul ki, hanem egy fánkszerű struktúrát alkot. Ennek egyik oka a szakértők szerint, hogy a fekete lyuk nagyon gyorsan, nagyon sok anyagot gyűjtött maga köré, a másik pedig a forgástengelyek irányának már említett eltérése.

Mindezek következtében a jet is furcsán viselkedik: az anyagsugár is imbolyog, és emiatt a fekete a megszokott lineáris anyagtömeg helyett plazmafelhőket „puffogtat” magából, akár egy kukta pörgő szelepje.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap