Gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb lesz az UFS új generációja

A JEDEC publikálta az UFS 3.1 specifikációkat, amiből több érdekes dolog is kiderült.

Gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb lesz az UFS új generációja

Az Universal Flash Storage szünet nélkül fejlődik, és bár most a verziószámban nincs nagy ugrás, ettől függetlenül több olyan változás is van a specifikációban, ami jelentős. A JEDEC több ponton is újdonságokkal szolgál az UFS 3.1 (JESD220E) leírását illetően.

A JEDEC olyan újdonságokat vezetett itt be, mint például a Write Booster, a Deep Sleep és a Performance Throttling értesítés. És ezen felül a JEDEC publikált egy specifikációt a Host Performance Booster technológiához is a fejlesztők számára. Ilyen funkciókat a modern SSD-k már általában támogatnak, szóval a jelek szerint a JEDEC célja az volt, hogy az UFS adattárolóval szerelt eszközöket felzárkóztassa, közelebb vigye az SSD-s megoldásokhoz a funkcionalitást tekintve.

Galéria megnyitása
Korábbi Samsung UFS lapkák

A Write Booster arra szolgál, hogy növelhesse az írás sebességét egy újfajta gyorsítótáras eljárás használatával. Ilyennel már találkozhattak a felhasználók olyan készülékeknél is, amikben egy miniatűr NVMe alapú adattároló található, mint például az iPad táblagépekben. Egy SLC gyorsítótárhoz hasonló megoldásról van itt szó lényegében.

A Deep Sleep esetében egy új alacsony fogyasztású állapotról beszélhetünk a JEDEC-nek hála az UFS 3.1 esetében. Ennél arról van szó, hogy úgy lehet csökkenteni a fogyasztást az olcsóbb UFS-t tartalmazó készülékek esetében, hogy nem jelent problémát, ha ugyanazt a feszültségszabályozót használja a tárhely is, mint más komponensek.

A Performance Throttling értesítés pedig értelemszerűen arra szolgál, hogy a rendszer tisztában legyen azzal, hogy az UFS alapú adattároló teljesítménye elérte a korlátját, méghozzá azért, mert túlmelegedhet. Ennek köszönhetően konzisztensebb lehet a tempó hosszabb terhelés esetén, mert a rendszer képes elkerülni a hőmérséklet szélsőséges emelkedéséből eredő problémás helyzeteket.

A Host Performance Booster (HPB) technológia pedig arra szolgál, hogy lehetőséget biztosít az UFS egységek számára arra, hogy az LTP címtérképet a rendszermemóriában kezeljék, és így növeljék meg a sebességet. Sok mobilos alkalmazás van, ami a működéséből fakadóan képes lesz kiélvezni a Host Performance Booster nyújtotta előnyt. Érdekesség, hogy a Samsung is dolgozott egy HPB funkción évekkel ezelőtt, és a cég akkor azt állította, hogy egy ilyen eljárás adott esetben 67%-kal is tudja növelni a véletlenszerű olvasás sebességét.

Az UFS 3.1 továbbra is a MIPI M-PHY 4.1 fizikai réteget fogja alkalmazni, maradt a UniPro 1.8 használata is, valamint a sávonkénti 11,6 Gbps-os tempót tekintve sem történt változás, így a maximális sávszélesség továbbra is 23,2 Gbps (2,9 GB/s). Viszont az olyan újítások, mint a Write Booster és a Host Performance Booster egyaránt hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a használat közben kellemesebb lehessen a tempó, a Performance Throttling értesítéssel pedig stabilabban tudja majd leadni a rendszer a teljesítményét, míg a Deep Sleep révén jobb lehet az energiahatékonyság a költségek növekedése nélkül.

Azt nagyon nehéz megmondani, hogy az UFS 3.1 adattárolók mikor és hol jelenhetnek majd meg először, de azt lehet borítékolni, hogy csúcskategóriás okostelefonokban, táblagépekben fog először felbukkanni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap