Gyors és egyszerű eszközök közötti megosztáson dolgozik a Google

Az új eljárás az Android 10-zel kerülhet bevetésre, és ezzel akár 4K-s videót is kényelmesen lehet átküldeni másoknak.

Gyors és egyszerű eszközök közötti megosztáson dolgozik a Google

A mobiltelefonok közötti fájlátvitel lényegében nehezen adható el manapság újításként, mert már a régi „butatelefonok” is tudtak ilyen lehetőséget biztosítani. Viszont az Android esetében ez mind a mai napig nincs igazán elegánsan kivitelezve. De úgy fest, hogy már végre úton van a megoldás.

Eddig az Android Beam révén lehetett fájlokat mozgatni eszközök között, de ennek leáldozott, az Android Q-nak már nem képezi a részét az Android 4.0-val bevezetett funkció. Ez viszonylag könnyen használható volt, de univerzálisnak egyáltalán nem lehetett tekinteni, mert igazából csak kisebb méretű dolgoknak a mozgatására volt gond nélkül alkalmas. A Beam úgy működött, hogy az androidos okostelefonokat az NFC chip segítségével pillanatok alatt lehetett társítani, és Bluetooth-on voltak küldhetőek a fájlok, a Bluetooth viszont eléggé bekorlátozta az elérhető tempót. De kiszivárgott információk szerint hamarosan megszülethet az eddig legjobb megoldás az Android égisze alatt a fájlküldésre, ez pedig a Fast Share néven futhat majd.

Galéria megnyitása

Néhányaknak már volt alkalma kipróbálni azt az újítást, ami az Android Beamet válthatja majd le sok évet követően, és jóval modernebb alapokon fog üzemelni az eddig látottak alapján. A Fast Share még nincs kész, de nagyvonalakban már látható, hogyan működik majd. Ez a technológia a Bluetooth-on keresztül fogja felderíteni a közelében levő mobilokat és más szerkezeteket, de az adatküldésre már nem ezt használja szerencsére, hanem a Wi-Fi Directet. Ilyenformán még egy nagyobb felbontású videónak a megosztása sem fog túlzottan hosszú időt igénybe venni, ami remek hír, hiszen napjainkban már sok esetben kerülnek elő ilyen vagy ehhez hasonló, nagyobb méretű fájlok. (Az Apple ezt már korábban megoldotta AirDrop néven, így ideje lépnie a Google-nek is.)

A Fast Share jelen állás szerint úgy működik majd, hogy a forrásként szolgáló eszközön, az elküldeni kívánt fájl kiválasztását követően, csak rá kell bökni a Fast Share opcióra a megjelenő listában, majd a felbukkanó lajstromban ki kell választani azt a készüléket, amire az ember szeretné továbbítani a tartalmat. Ha ez megvan, akkor a folyamat már gyorsan lezajlik, és a végén lebontódik a kapcsolat az eszközök között. Egyébként ezt kihasználva egyszerű szövegrészeket vagy linkeket is lehet majd továbbítani.

A Fast Share a küldés előtt bekapcsolandó majd a beállításokban, és csak ezt követően fogja listázni a készüléket a szolgáltatás, továbbá mivel a felderítés Bluetooth-on történik, így ez is szükséges hozzá, és a leírása szerint a helymeghatározásnak is aktívnak kell lennie. A Fast Share menüjében meg lehet adni a készülék nevét, és beállíthatóak itt preferált kapcsolatok, amik mindig látni fogják egymást, ezáltal még egy kicsit egyszerűbben mehet a fájlok küldése – a preferált kapcsolatokat mindkét félnek jóvá kell hagynia.

Galéria megnyitása

Nagyon fontos azt kiemelni a Fast Share kapcsán, hogy ez a jelek szerint nem konkrétan az Android Q részét képezi, hanem a Google Play-szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Ez pedig azért igazán lényeges, mert így azokon az okostelefonok és más eszközökön is működhet, amelyek nem frissülnek majd az új operációs rendszerre. De ettől függetlenül jó esély van arra, hogy a Google az Android 10-zel együtt leplezi majd le ezt az újítást. Érdekesség, hogy úgy tűnik, hogy ezzel nemcsak az androidos masinák között lehet majd gyorsan tartalmat küldeni, hanem Chrome OS-re, okosórára vagy akár iPhone-ra (iOS) is, tehát platformtól függetlennek ígérkezik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap