Egy kanadai kutatás kimutatta, hogy több széles körben használt gyógyszer életveszélyes mellékhatásokat produkálhat, ha mellé grapefruitot fogyaszt a beteg. Míg a 2008-ban 17 olyan gyógyszert találtak, amelynek hatását befolyásolja a gyümölcs, idén már összesen 43 hatóanyag esetében mutatták ki a nem várt hatásokat, amelyeket egyes esetekben már két deciliter gyümölcslé vagy egy grapefruit elfogyasztása is kiváltott. Az érintett gyógyszerek közt vannak vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók, rákgyógyszerek, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok is.
A grapefruit és a citrusfélék egy része (lime, Sevilla narancs) úgynevezett furanokumarinokat tartalmaz, amelyek gátolják a szervezetben a gyógyszerek egy részének oxidatív lebontásáért felelős citokróm enzimek működését. Ennek következtében több gyógyszer kerül át a vérbe, mint amennyit testünk kezelni képes, így egy normál adag bevétele is túladagolást okozhat, az ezzel járó mellékhatásokkal együtt.
Egyes gyógyszerek esetében ez azt jelenti, hogy egy pohár grapefruitlé elfogyasztásával 3‒6-szorosára nő a vérbe átkerülő hatóanyag mennyisége. Tekintve, hogy az esetek nagy részében igen komoly hatású gyógyszerekről van szó, a túladagolásnak komoly, akár életveszélyt okozó következményei is lehetnek. A grapefruit és a hatóanyagok kölcsönhatását ugyanakkor ki is lehetne használni, hiszen ilyen módon kisebb dózissal is azonos klinikai hatás lehetne elérhető, ehhez azonban a jelenség további alaposabb vizsgálatára lenne szükség.
Az érintett gyógyszerek között szerepel a Tyverb nevű rákgyógyszer, az Amiodarone, amely szívritmuszavarokra adott gyógyszerek (Cordarone) hatóanyaga, illetve a hasonló hatású Dronedarone, a Clopidogrel és a Rivaroxaban (Xarelto) véralvadásgátlók, a Buspirone (Anxiron, Spitomin) nevű szorongásoldó, a Fentanylt tartalmazó fájdalomcsillapítók, illetve az Atorvastatint vagy Simvastatint tartalmazó koleszteringyógyszerek.