Gyerekeket veszélyeztetett a Messenger Kids hibája

A fiatalok teljesen ismeretlen személyekkel is kapcsolatba kerülhettek az elvileg védett környezetben.

Gyerekeket veszélyeztetett a Messenger Kids hibája

A Facebook folyamatosan azon van, hogy minél szélesebb közönséget érhessen el, és bár a közösségi oldal használata korhatárhoz kötött, a Messengert lehetősége van úgy is használni a gyerekeknek, hogy nem töltötték még be az adott régióban kiszabott minimum kort. A Messenger Kids egy speciális applikáció, melyen belül elvileg védve vannak a gyerekek, de mint az mostanra hivatalosan kiderült, egy jelentős biztonsági rés tátongott a rendszerben.

A Messenger Kids úgy működik, hogy ezt a fiatalok mobiljára, táblagépekre a szülő telepítheti fel, és a saját felhasználói fiókjával léphet be. Mikor a szülő belép, akkor onnantól a saját fiókján keresztül menedzselési lehetőséget kap a csemetéje Messenger Kids profiljára. A felnőttek személyesen döntetnek arról, hogy kikkel léphetnek kapcsolatba a gyerekek az alkalmazáson keresztül. A fiatalok csak a beszélgetési szándékukat jelezhetik, és a szülőnek kell a kapcsolatokat engedélyeznie, nem cseveghetnek a csemeték bárkivel ebben a programban. Legalábbis így működött volna a rendszer, de valójában ez nem igazán így nézett ki.

Galéria megnyitása

Egészen addig nem volt probléma a beszélgetésekkel, amíg személyes csevegések keretében társalogtak egymással a felhasználók, de a csoportos beszélgetések felett lényegében nem volt érvényes a szülők kontrollja. A Facebook Messenger régóta lehetőséget nyújt a közös kommunikációra több ember között, és ezzel nincs is semmi probléma normál esetben. Azonban mint az a napokban kiderült, a Messenger Kidsnél majdnem olyan szabadon beszélhetett egymással bárki, mint a teljes értékű applikációban. A felhasználók csoportos csevegéseket csak azoknak a felvételével tudtak indítani, akikkel a szülők jóváhagyták a kommunikációt annak rendje és módja szerint, de innentől elszabadult a dolog. Azt már nem vette figyelembe a rendszer, hogy a meghívottaknak szabad-e azokkal kapcsolatba lépni, akikkel egy közös beszélgetésbe kerültek.

Galéria megnyitása

A Facebook erről a napokban rengeteg érintett szülőnek küldött rövid tájékoztatást, amiben a cég egy „technikai hibára” hivatkozik. Nyilvános közleményben viszont nem számolt be az ügyről a vállalat, mert minden bizonnyal nem szerette volna, ha nagy port kavar. Viszont néhány érintett nem tartotta vissza az információt. A Facebook a The Verge megkeresésére azt nyilatkozta, hogy nem sok olyan esetről tudnak, amikor ismeretlenek kerülhettek kapcsolatban egymással, és azonnali hatállyal lezárta az ilyen kommunikációkat. „Kikapcsoltuk az érintett beszélgetéseket, és további forrásokat biztosítottunk a szülőknek – a felügyeletre – a Messenger Kids felületén és az online biztonság területén is.” – nyilatkozta a Facebook a lapnak.

Azt nem lehet tudni, hogy ez az óriási biztonsági rés vajon a kezdetektől ott tátongott a Messenger Kids applikációban, vagy valamilyen frissítéssel bekövetkezett változással nyílt meg az a lehetőség, hogy teljesen idegenek is kapcsolatba kerülhettek egymással.

A Messenger Kids ellen egyébként korábban már többen felemelték a hangjukat, így nem csoda, hogy a Facebook megkísérelte csendben elintézni ezt a rendkívül kínos ügyet. Az alkalmazás hibája egészen biztos, hogy olaj a tűzre, és az sem lenne meglepő, ha esetleg a hatóságok is elővennék a céget emiatt, vagy olyan per indulna a közösségi oldal ellen, aminek a mostani eset ad masszív alapot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap