GTX 980 Ti - Majdnem Titán

A GTX 980 Ti alig lett gyengébb a TITAN X-nél, ami tekintve, hogy majdnem ugyanannyi shaderrel rendelkezik, nem meglepő.

GTX 980 Ti - Majdnem Titán

GTX 980 Ti

Két hete mutatkozott be az Nvidia új csúcskártyája a GTX980 Ti, ami a ranglétrán közvetlenül a Titan X alatt foglal helyet. Ugyanaz a GPU feszít rajta, mint a Titanon, de a cég megtanulta a leckét a GTX780 Ti esetéből, és egy kicsit reszelt a chipen, hogy a Titan X pozícióját véletlenül se veszélyeztesse az újdonság. Azért nem kell aggódni, a GTX980 Ti nem lett egy visszafogott kártya, mindössze két SMX került letiltásra (256 shader), ami csak bő 8%-os csökkenést jelent, miközben az órajelek papíron változatlanok maradtak, tehát szélsőséges esetben is csak ennyivel lehet lassabb a számozott vonal zászlóshajó az abszolút csúcsnál. Szokás szerint a memória méretét is lefelezte az Nvidia, de még így is 6GB feszít a GTX980 Ti-n, ami bőven elég bármire, tavaly még a Titánokon volt ennyi.

Galéria megnyitása grid_on

A kártya maga egyébként már-már unalmas, ha nem számoltam el, akkor ez a hetedik grafikus vezérlő, ami a GTX770-nel bevezetett hűtést alkalmazza. A referencia megoldás persze ezúttal is jól teszi a dolgát, csak melegebb környezetben képes komolyan hangoskodni, tehát nincs vele gond, de azért örülünk neki, hogy a következő generáció jó eséllyel nem ezt fogja megkapni. Kimenetek frontján maradt az egy Dual Link DVI-I, egy HDMI 2.0 és három DisplayPort 1.2 felállás, és extra energiát is egy hat- és egy nyolctűs PCI-E tápcsatlakozóból nyer a kártya, szóval kb. a Titánt látjuk viszont kicsit más színezéssel (visszatértünk a világosabb szürkéhez). Azért a GTX980 hátlapi panelét felpakolhatták volna a Titaniumra, de ne legyünk telhetetlenek.

Ezúttal sikerült kölcsönkérnünk egy első generációs Titánt is, ami papíron máig egy nagyon erős kártya, úgyhogy kíváncsiak voltunk, hogy állja a sarat az ifjú titánokkal szemben. A táblázatban nem tüntettük fel a DirectX kompatibilitást, és nem véletlenül. Megvannak a DirectX12 végleges specifikációi, amik egy kicsit kaotikusra sikerültek. Vannak dolgok, amiket figyelembe vesz a feature level megállapításánál, és vannak, amiket nem, úgyhogy előfordulhat, hogy egy egyébként többet tudó megoldás hátrébb kerül a ranglétrán (a GTX980 Ti egyébként hivatalosan a DirectX 12.1-es feature level szintet üti meg).

Tesztgép, fogyasztás, 3DMark

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Processzor: Intel Core i5-3570k@4,4GHz

Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866

Grafikus kártyák: Nvidia GeForce GTX TITAN X 12GB, Gainward GTX970 3GB, Nvidia GeForce GTX980 4GB, Nvidia GeForce GTX980 Ti 6GB, Nvidia GeForce GTX780 Ti 3GB, R9 290X GAMING 4GB

Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel

Driverek: GeForce 353.06, Catalyst 15.5 beta

Megjegyzés: Ezúttal referencia órajeleken ketyegő R9 290X és GTX970 szerepelt a tesztben, de egyébként is újramértünk mindent az új driverek miatt. Bár papíron csak pár új játék miatt készültek, azért apró változásokat hoztak a régebbi címekben.

Katonás rend uralkodik a kártyák között fogyasztás tekintetében. A két „kisebb” Maxwell nagyon közel van egymáshoz, ahogy az összes GeForce csúcskártya is, egyedül az R9 290X magasodik a többiek fölé.

Hiába a kevesebb shader, 3DMark alatt fej-fej mellett halad a GTX980 Ti és a TITAN X. 4K-s felbontás esetén (Ultra) hibahatáron belül vannak egymáshoz képest. Ami még érdekes, hogy az első TITAN olyan eredményeket hozott, mint a GTX780 Ti, pedig azért annál lassabb kéne legyen, ha csak minimálisan is. A 780 Ti viszont jobban melegedett és így néha kicsit alacsonyabbak voltak az órajelei, ezért lehet az állás kb. döntetlen.

1920x1080 – 1/2

1920x1080 – 2/2

2560x1440 – 1/2

2560x1440 – 2/2

Tuning, verdikt

A tesztek az új driverrel elég érdekesre sikerültek. A GTX980 Ti vagy minimálisan lemaradva követi a TITAN X-et, vagy hibahatáron belül mozog ahhoz képest (ezért fordulhat elő, hogy néha látszólag megelőzi, de valójában csak egy szinten vannak). A két letiltott shader tömb tehát alig látszik meg.

Bár elég meleg volt a teszt ideje alatt, azért természetesen a tuningot sem hagytuk ki, mert a Maxwellek elég jól bírják a strapát. A referencia kártyával sikerült nagyon jó eredményeket elérnünk, a GPU-n 250MHz-et tudtunk húzni úgy, hogy stabil maradt minden játékban, a memória pedig egész 8GHz-ig kúszott fel (effektív órajel). A tesztekben felmutatott eredmény a tuning hatására a következőképpen változott meg:

Ez átlagban 18%-os előrelépést jelent, ami nagyon szép egy már alapból is igen izmos kártyától. A Boost órajel tuningolt állapotban 1450MHz volt, amivel már majdnem elértük a 970/980 tuningos 1500MHz-ét. Ez egy ilyen komplex kártyától kiváló eredmény.

Ha átlagoljuk a teszteredményeket azt láthatjuk, hogy a mezőny egy része nagyon egyben van. A GTX TITAN, GTX780 Ti, GTX970 és a Radeon R9 290X körülbelül egy szinten vannak, a GTX980 bő 10 százalékkal felettük, míg a 980Ti és a Titan X egyértelműen vezet minden előtt. Az új kártya itthoni ajánlott végfelhasználói ára 240 ezer forint, nálunk jelenleg a legolcsóbb példányok már 230 ezer forint alatt vannak. Sokak bánatára tehát nem az történt, hogy a GTX980 helyére jött az újdonság, és annak csökkentettek az árán, de várható is volt, hogy az Nvidia nem nyúl az árakhoz, hiszen nincs rákényszerítve, az AMD-nek semmije sincs az abszolút csúcskategóriában. Ez viszont nemsokára megváltozik, szóval még bármi megtörténhet. A zöldek megmutatták minden kártyájukat, és a felhozatal elég impozáns, úgyhogy most az AMD-n a sor, hogy bizonyítson, kíváncsian várjuk, hogy a Fuji mire lesz képes a GM200 ellen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward