Górcső alatt a VoIP telefonok

A Skype ma már rendkívül széles körben használatos VoIP alkalmazásá nőtte ki magát, így a gyártók sorra készítik az alkalmazáshoz való telefonokat, amelyek különböző szolgáltatásokkal, illetve különböző megoldásokkal próbálják elnyerni a felhasználók kegyeit. A Skype mellett a SIP is jelen van a piacon, ám ezt inkább az üzleti felhasználók részesítik előnyben. Mostani cikkünkben egy Skype és egy SIP telefont veszünk szemügyre közelebbről.

Górcső alatt a VoIP telefonok

Skype vs. SIP

Manapság már rengetegen használják a Skype-ot, amelynek népszerűsége egyre jobban nő. A technológia segítségével számítógépek, valamint Skype telefonok között a kommunikáció ingyenes, de a SkypeIN és a SkypeOut szolgáltatások segítségével akár vezetékes vagy mobil hívások kezdeményezésére és fogadására is van lehetőség, persze ezek a szolgáltatások már fizetősek. A Skype összességében egy "zárt", nagyon jól használható rendszer, amely nem csak beszélgetésre, de azonnali üzenet- és fájlküldésre is használható, természetesen ingyenesen.

A másik elterjedtnek mondható technológia a SIP (Session Initiation Protocol). Ezt a protokollt manapság főleg kisebb és nagyobb cégek, válllakozások használják, de természetesen az otthoni felhasználók is igénybe vehetik. Az SIP technológia lényege, hogy regisztrálnunk kell egy SIP szolgáltatónál, ahol aztán kapunk egy felhasználónevet, jelszót, valamint egy "telefonszámot", amellyel el lehet minket érni. A megoldás ADSL vonalon zajlik, SIP telefon vagy számítógépes alkalmazás szükséges hozzá. SIP telefonok  és számítógépek között a beszélgetés ingyenes, de természetesen ennél a  szolgáltatásnál is van lehetőség vezetékes vagy mobil telefonszámok hívására, illetve hívások fogadására, ám ezek az opciók természetesen itt is fizetősek. A rendszerben egy előre megadott ún. proxy szerverhez csatlakozik a telefon vagy a számítógép, ahol aztán megtörténik az autentikáció, azaz ellenőrzik a felhasználónevet és jelszót, majd megkezdhetjük a telefonálást. Az SIP szolgáltatók között vannak prepaid rendszerű szolgáltatások, ahol ha vezetékes- vagy mobiltelefont kívánunk hívni, akkor az előre feltöltött egyenlegünkből vonják le a díjakat. Számos SIP szolgáltató létezik, a Googlesegítségével találhatunk is párat, köztük akár magyarokat is.

Az SIP rendszer rendkívül elterjedt az üzleti szektorban, a technológia egyszerű, biztosít ingyenes telefonálási lehetőséget, ám a magánszemélyek körében elmondható, hogy inkább a Skype hódít.

A Skype és a SIP rendszer két külön megoldás: a Skype egy zárt rendszerű, míg a SIP egy nyitott rendszerű protokoll. A két technológia között nincs ingyenes átjárás, ahhoz, hogy SIP hozzáférésről Skype felhasználót hívjunk, vagy fordítva, sajnos fizetnünk kell. A két platform összekapcsolásához léteznek fizetős szoftverek, illetve speciális hardver elemek is.

Összességében tehát elmondható, hogy a két rendszer közül a Skype az, amelyik a felhasználók körében hódít, ám egyes szakértői vélemények szerint egyértelműen a SIP rendszereké a jövő.

A rövid bemutatás után nézzük meg versenyzőinket: egy Skype és egy SIP telefont helyeztünk górcső alá.

[bold]

Hasznos linkek:

[/bold]http://www.skype.com/ (Skype regisztráció, letöltés, információk)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Session_Initiation_Protocol (Az SIP protokoll leírása)

SIP szolgáltatók a google-ben

Linksys CIT400

Az első versenyző a Linksys kínálatában megtalálható CIT 400-as modell, amely iPhone fantázianévvel rendelkezik. A készülék csomagolása rendkívül ötletes, még kipontás előtt megcsodálhatjuk a telefont.

A doboz dizájnja szintén rendben van, minden információt elolvashatunk, ami vásárlás előtt fontos lehet, ha esetleg felkészületlenül megyünk az üzletbe.

A telefon dobozában találunk néhány leírást, ezek között a felhasználói kézikönyv, és a gyors üzembehelyezési útmutató egyaránt megtalálható, ám a készülék egyszerűsége miatt a leírásokra összeszerelésnél szinte biztosan nem fogjuk használni.

A készülék dobozában számos tartozék kapott helyet: a gyártó mellékel telefonkábelt, ethernet kábelt, újratölthető ceruza akkumulátorokat, valamint adaptereket és tartókonzolt tápkábellel a készülékhez. Egyszóval a csomagolásra és tartalmára egy rossz szavunk sem lehet, ugyanis minden szükséges kiegészítőt megkapunk. A készülék akkumulátorai 10 óra beszédidőre és 120 óra készenléti időre képesek, ezek az értékek egyáltalán nem rosszak, ha figyelembe vesszük, hogy ceruza akkumulátorokról van szó.

A tartozékok után jöhet a legfontosabb dolog: maga a készülék. A Linksys CIT400 telefonja, azaz az iPhone kinézetében egy hagyományos, otthoni vezeték nélküli telefonra hasonlít, ám a látszat csal, sokkal több annál. A telefon kialakítása teljesen rendben van, használat közben egyedül a középső menügombbal volt bajunk: felfelé történő mozgatásnál a gomb beszorult a készülék házának oldalába. A gombok elhelyezése és mérete rendben van, a menügombok, illetve az egyéb funkciógombok jól kézreesnek.

A telefon két darab AAA akkumulátorral üzemel, ezeket képes tölteni az asztali tartókonzol segítségével. Ami a legfontosabb: ha esetleg megadják magukat az akkumulátorok, egészen nyugodtan vehetünk másikat, ugyanis kereskedelmi forgalomban kaphatóak ilyen egységek, még az áruk sem vészes (1500 HUF körül).

A készülék kijelzője színes, rendkívül jól látható és olvasható.A hangminőséggel szintén nincs probléma, a beszéd jól érthető, akár Skype vonalon, akár vezetékes vonalon beszélünk. A telefon oldalán egyébként van egy headset kimenet is, így akár headsettel is használhatjuk a készüléket.

Maga a telefon egyedül nem képes működni, mivel bázisállomás segytségével kapcsolódik a helyi hálózatra, valamint a vezetékes telefonvonalra. A telefonvonal és a bázisállomás között azonban természetesen vezeték nélküli kapcsolat van. A bázisállomáshoz tartozik egy adapter, ezen kívül csak az ethernet és a telefon kábelt kell hozzá csatlakoztatnunk, majd a megfelelő helyen elhelyeznünk. Beltérben ideális esetben 50m-es hatótávolsággal bír az eszköz, kültérben az érték akár 300 M is lehet, egyszóval rugalmas eszközről van szó.

A bázisállomás dizájnja letisztult, ám elsőre kissé meglepő volt az eszköz mérete, de aztán hamar hozzászoktunk. A készülék beüzemelése nem kíván szakértelmet: csak a kábeleket (ethernet és telefon) és az adaptert kell csatlakoztatnunk, majd megnyomnunk a készülék oldalán található gombot, és már telefonálhatunk is. Skype rendszerbe történő híváshoz tremészetesen rendelkeznünk kell Skype accounttal, ennek beszerzése ingyenes, mindössze 5 perces folyamat. Amennyiben Skype accountunk rendelkezésre áll, máris bejelentkezhetünk és beszélgethetünk is partnereinkkel. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne a beüzemelés.

Linksys CIT400 - használat közben

A Linksys telefonját mint mondtuk, rendkívül egyszerű beüzemelni. Csak a mellékelt kábeleket kell értelemszerűen csatlakoztatni, majd bekapcsolni a telefont, illetve a bázis állomást és már mehet is a telefonálás, akár vezetékes, akár Skype irányba egyaránt.

A telefon menüjéről megpróbáltunk néhány képet csinálni, a minőségük sajnos nem a legtökéletesebb, de talán valamelyest szemléltetik majd a leírtakat.

A telefon kijelzője alap állapotban az alábbi képet mutatja. Itt lehetőségünk van a Skype rendszerbe való bejelentkezésre, de ha nem tesszük, vezetékes hívásokat akkor is indíthatunk, illetve fogadhatunk.

A menüben minden információt megtalálunk a Skype rendszerrel kapcsolatban: karbantarthatjuk partnerlistánkat, megtekinthetjük előzményeinket, valamint státuszunkat, sőt, még a profilunk megtekintésére is módunk van. A készülék előnye, hogy nincs szükség számítógépre, ha használni kívánjunk a Skype rendszerét.

A készülék beállításainál mindent testreszabhatunk, amit csak akarunk: lehetőség van 16 féle csengőhang közül válogatni, illetve a kijelző fényerejét, kontrasztját, vagy háttérvilágítási idejét is módosíthatjuk. Ezen kívül beállíthatjuk az alapértelmezett hívási rendszert is, tehát, hogy tárcsázáskor a készülék a Skype rendszerét vagy a vezetékes vonalat használja-e, de azt is beállíthatjuk, hogy kérdezzen rá, mit szeretnénk tenni.

A további menüpontok között a hálózati információkat, a dátum és idő beállítását, valamint a készülékkel kapcsolatos információkat találjuk. Az Advanced menüpont ad lehetőséget a telefon szoftverének frissítésére.

Az információs menüben a rendszer paramétereit tekinthetjük meg. Láthatjuk például a bázisállomás IP címét, valamint a szoftver verziószámát, illetve hogy a DHCP mód engedélyezve van-e. Alap esetben ezekre az információkra nincs szükségünk, de diagnosztika vagy hibaelhárítás alkalmával rendkívül fontosak lehetnek.

A fenti képernyőn láthatjuk a Skype bejelentkező ablakát, itt a készülék nyomógombjaival írjuk be a felhasználói nevet, és a hozzá tartozó jelszót. Az adatok beírásánál arra lettünk figyelmesek, hogy amennyiben gyorsan próbáltunk írni, mint ha éppen SMS-t írtunk volna, akkor a készülék belassult, nem volt képes követni a tempót. Lassú írásnál is fennált ez a kellemetlen helyzet, így ha egyszer beírtuk a felhasználói nevet és a jelszót, akkor érdemes a felugró ablakon a "yes" opcióra kattintani, azaz hogy a készülék jegyezze meg az adatokat és legközelebb már automatikusan csatlakozzon a Skype rendszeréhez.

A Skype használata rendkívül egyszerű volt a telefonon, a hívások kezdeményezése és fogadása egyaránt kényelmes, a hangminőség és a csengőhang hangereje szintén megfelelő. A tudat is jó, hogy nem szükséges a számítógépet bekapcsolni, ha el kívánjuk érni partnereinket, mivel a telefon mindent elintéz. Jó, fájlt küldeni és chatelni nem lehet vele, de nem is erre való. :)

A Linksys terméke minket meggyőzött, egyedüli kellemetlenséget csak a lassú adatbeírás jelentett, hiszen bosszantó, ha már másodjára pörgetjük végig a betűket, és ismét egy betűvel arrébb áll meg a kiválasztás, azaz kezdhetjük elölről a folyamatot. Ettől eltekintve semmi problémánk nem volt, igazi élmény volt a "Skype-olás".

SMC WSP100

A második versenyző egy WiFi SIP telefon, amelynek becsületes neve: SMC WSP100. A telefont SIP szolgáltatás igénybevételére használhatjuk, meglehetősen okos kis darab. A csomagolás puritán, az SMC logón kívül semmit nem találunk a dobozon, így nem tudhatjuk, hogy pontosan mi is van benne.

A készülékhez jár egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint egy CD, amin a felhasználói kézikönyv található digitális formában több nyelvre lefordítva, ám sajnos a magyart még véletlenül sem találjuk köztük. Az üzembehelyezési útmutató viszont egyértelműen tartalmazza a beállítás lépéseit, ha elakadunk, akkor a CD-n további információkat kapunk (szükség lehet rá).

A tartozékok között található egy akkumulátor, valamint egy headset, illetve egy USB kábel és egy adapter. A készülék Lítium-ion akkumulátort tartalmaz, amely 1200 mAh kapacitással rendelkezik.

A WSP100-as hasonlít az egyik mobiltelefon gyártó vállalt egyik készülékére (szándékosan nem írunk márkát), a dizájn rendkívül letisztult, ám a középső joystick-szerű menügombtól előre féltünk a rossz tapasztalatok miatt. A készülék gombjai egyébként teljesen jól kézre esnek, ám ha nagyobb kézzel rendelkezünk, akkor előfordulhat, hogy egyszerre két gombot is sikerül lenyomnunk egy helyett. A készülék kijelzője 1,8 colos képátlóval bír, jól olvasható, illetve rendkívül jól látható, színes egység. A telefon WiFi hálózaton keresztül képes kommunikálni, így otthonra kell mellé egy vezeték nélküli router, amennyiben használni szeretnénk.

A telefon alján található az USB csatlakozókábel helye, valamint a headset csatlakozó.

A gombok használata közben nem tapasztaltunk problémát, a joystick nagyon könnyen használható, négy irányba és lefelé mozgathatjuk, pontosan teszi a dolgát. A legfelső funkciógombokkal hagyhatjuk jóvá vagy vethetjük el a különböző beállításokat, a használat minden esetben értelemszerű.

A készülék hátulja is letisztult, a szürke borítás alatt találjuk az akkumulátor helyét. A telefon nem mondható nehéznek, jól kézre esik, kényelmesen lehet vele telefonálni, ám nekünk a headset minősége nem tetszett, kissé recsegős, torzítós volt az első használatkor, no meg utána is.

SMC WSP100 - használat közben

Az SMC WSP100 beállítása már picivel bonyolultabbnak mondható, főleg, ha még nem használtunk SIP telefont. A telefonnál először is a vezeték nélküli hálózatot kell belőnünk, majd utána a VoIP profilt kell beállítani és értelemszerűen kitölteni a szolgáltatótól kapott adatokkal, ha nincs SIP hozzáférésünk, akkor valamelyik ingyenes szolgáltatónál regisztrálnunk kell egyet.. Az egész folyamat egyszerű, ám elsőre könnyedén elüthetjük vele az időt, mire beüzemeljük.

Az SMC telefonja tetszetős és jól átlátható menüvel van megáldva, első ránézésre is komolyabb telefonnak tűnik, mint az előbbiekben bemutatott Linksys, de a két termék összességében nem összehasonlítható, mert más-más felhasználói csoportokat céloznak meg. A WSP100 főmenüjéből elérjük a telefon beállításokat, a hálózati beállításokat, a hívások eseménylistáját, valamint a naptárt és a partnerlistánkat egyaránt.

A hálózati beállításoknál egyszerűen rá kell kattintanunk a megfelelő menüpontra, majd értelemszerűen kitölteni a mezőket. A legfelső, Network Status menüpontból a WiFi hálózat állapotát és paramétereit olvashatjuk le, alatta a VoIP menüpontban a SIP szolgáltatáshoz tartozó felhasználónevet, jelszót, telefonszámot és a szolgáltató SIP proxyszerverének címét kell megadnunk.  A készülék rendelkezik WiFi keresővel is, így ingyenes vagy akár fizetős HotSpot igénybevételével is telefonálhatunk. Létezik több ingyenes szolgáltató, mi személy szerint a Fonline-nál regisztráltunk egy hozzáférést, ez körülbelül 3 perces folyamat volt. A szolgáltatás egyenlegét feltölthetjük, ekkor a mobil és vezetékes telefonszámok is hívhatóak kedvezményesen, ameddig tart az egyenlegünk. Ez ún. prepaid (előre fizetett) szolgáltatásnak minősül.

Mielőtt azonban használnánk a szolgáltatást, be kell állítanunk a WiFi kapcsolatot. A meglévő vezeték nélküli routerünk beállításait kell használnunk. A telefon képes az adatok Wep, WPA, illetve WPA2-es tikosítására is. A beállítás rutinosabb felhasználók számára maximum 5 perc. Ha IP címet írunk be, akkor a gombokat hosszan nyomva rögtön a gombnak megfelelő számot kapjuk végeredményül, így nem kell végiglapozgatni a betűk sorát.

Ha mindent jól csináltunk, a beállítás végeztével a telefon újraindulása után az alábbi kép fogad minket:

A képernyőn látjuk a WiFi hálózat SSID-jét, valamint az IP-címet és a VoIP szolgáltatás állapotát. A képen éppen folyamatban van a csatlakozás a SIP proxyszerverhez.

A telefon csengetési profilján is változtathatunk, akárcsak egy mobiltelefon esetében. Természetesen csengőhangot és csengetési hangerőt is választhatunk a menüből.

A telefon beállításainál a dátumot és a pontos időt, valamint a menü nyelvezetét is beállíthatjuk, sajnos a magyar nyelv ebben az esetben is hiánycikk. Lehetőség van a beállítások resetelésére is, ekkor a telefont helyezhetjük alapbeállításra, de lehetőségünk van arra is, hogy csak a WiFi és az SIP beállításokat töröljük.

A telefon tartalmaz néhány hasznos alkalmazást is, ezek között a jegyzettömb, az óra és a számológép egyaránt megtalálható. A jegyzettömb használata a gombok lassú reagálása miatt kissé nehézkes, a többi alkalmazás viszont tökéletesen használható. A partnerlistánk megtekintésére és karbantartására is lehetőségünk van ebben a menüpontban.

Az SMC telefonja jól átgondolt dizájnt, és rengeteg szolgáltatást foglal magában, üzleti felhasználásra vagy akár otthonra is kiváló lehet, amennyiben vannak olyan partnereink, akik rendelkeznek SIP telefonszámmal.

Végszó - vegyük vagy ne vegyük?

[bold]Linksys CIT400 - A vezetékes- és a Skype hálózat mestere.

[/bold]

A Linksys CIT 400 egy kellemes szett, amellyel meglévő otthoni vezetékes telefonunkat is felválthatjuk. A készülék nagy hatótávolságot kínál, így kényelmesen, akár járkálva is telefonálhatunk. A vezetékes üzemmód ugyanúgy működik, mint a hagyományos telefonoknál, emellett a Skype rendszerét is használhatjuk, egyszóval a telefon segítségével minden partnerünk számára elérhetőek vagyunk, sőt, mi is elérünk mindenkit, aki számít. A Linksys CIT400 egy rendkívül ötletes szett, a készülék 30.000 forint körüli árával jó választás lehet, hiszen segítségével mellőzhetjük a számítógépet Skype használata közben. Az egyszerű beüzemelés, illetve a felhasználóbarát menürendszer újabb jó pontot jelent, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy meglévő vonalas előfizetésünkkel is használhatjuk a készüléket, mint egy hagyományos telefont. A teszt és a szolgáltatások alapján egyértelműen ajánlott vételnek számít a szett!

[bold]SMC WSP100 - Az SIP protokoll vezeték nélküli mestere

[/bold]

Sokak számára lehetett újdonság az SIP szolgáltatás, amely szintén kínál ingyenes beszélgetési lehetőséget, amennyiben SIP telefonok vagy számítógépek között kívánunk kommunikálni. A technológia nem mondható újnak, mégis kevesen használják a magánemberek közül, céges szinten viszont elterjedtnek mondható. Az SIP technológia a Skype-pal szemben nyílt rendszer, ugyanúgy hívhatunk vele vezetékes és mobil telefonszámokat, mint a Skype-pal, de természetesen ennél a technológiánál is fizetnünk kell ezekért a hívásokért. Az SMC készüléke összességében jól használható, rendkívül sokoldalú telefon, amelyet akár menet közben, WiFi Hot Spotoknál is használhatunk. Manapság egyre több helyen vannak ilyen Hot Spotok, így egyre több helyen vehetjük igénybe a szolgáltatást. Az SMC telefonját kissé nehezebb beállítani, főleg, ha még csak most ismerkedünk az SIP és a WiFi technológiával, ám beállítás után már zökkenőmentesen használható. A telefon 38.000 forint körüli árával jó választás lehet, persze csak akkor, ha vannak olyan ismerőseink, akik rendelkeznek SIP telefonszámmal, ellenkező esetben sok értelme nincs, hiszen nem tudunk kivel ingyenesen csevegni. Értelemszerűen meglévő vezetékes telefonunkat sem tudjuk a készülékkel leváltani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward