Google: Már a mobil is lehet hardverkulcs beléptetésnél

A Google lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek az okostelefonjukat vessék be a kétlépcsős azonosításnál.

Google: Már a mobil is lehet hardverkulcs beléptetésnél

A Google régóta híve a kétlépcsős azonosításnak, a vállalat hardveres biztonsági kulcsot is létre hozott már ezzel a céllal (Titan Security Key), és most pedig megoldotta azt, hogy az androidos okostelefonokat is lehessen használni biztonsági kulcsként. Az új kétlépcsős azonosítási lehetőség révén az emberek minden eddiginél kényelmesebben gondoskodhatnak a kiemelt biztonságról.

A keresőóriás a Google Cloud Next 2019 esemény keretében jelentette be, hogy az eddigiek mellé egy új opciót vezet be a kétlépcsős azonosítás beállításánál. A vállalat kiemelte, hogy elsősorban az adathalászat ellen szeretné felvenni a harcot ezzel az újítással. Abban bízik a cég, hogy így az eddiginél több ember fogja használni a kétfaktoros beléptetést a fiókjánál. Mert bár ezzel jelentősen lehet növelni a fiókok, és ezzel együtt a személyes adatok védelmét, sokan még manapság sem alkalmazzák a legfontosabb helyeken sem.

A Google olyan készüléknél támogatja ezt a funkciót, amin az Android 7.0 vagy annál újabb operációs rendszer kiadás van jelen, szóval sajnos az ennél régebbi eszközöknél le kell erről mondania a felhasználóknak. És az Android fragmentáltsága miatt bizony sokan vannak még, akik ebbe a táborba tartoznak. A vállalat a FIDO szabványnak megfelelő biztonsági eljárást használ, ami azt jelenti, hogy az azonosítási folyamatában minden résztvevőnek támogatnia kell ezt, így több szempontnak is stimmelnie kell ahhoz, hogy ez a kétfaktoros azonosítás menjen az új módszerrel.

Galéria megnyitása

Mi kell ennek a funkciónak a beállításához? Nos, az okostelefonon azon túl, hogy megfelelő Androidnak kell futnia, meg kell lennie a Google Play-szolgáltatásoknak, és be kell rajta kapcsolni a Bluetooth-t. Azon az eszközön pedig, amin be akar lépni az ember, a Windows 10, a Chrome OS vagy a macOS X rendszernek kell lennie, és értelemszerűen rendelkeznie kell Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel, amit aktiválni is kell. Az sem mindegy, melyik böngésző fut a személyi számítógépen, ugyanis jelenleg csak a Chrome felel meg, ez támogatja a FIDO szabványt (egyébként hamarosan a Firefoxnál és a Chromium alapú Edge-nél is meg lesz ez oldva). Ha mindez megvan, meggyőződött róla a felhasználó, hogy ezt szeretné beállítani, és semmi akadálya nincs a dolognak, akkor be kell lépni a számítógépen a Kétlépcsős azonosítás menüpontba, és a Biztonsági hardverkulcs beállítását kell kiválasztani, majd az utasításokat követve a megjelenő listában rá kell kattintani a kívánt androidos okostelefonra, és be kell fejezni a beállítást. Ha minden jól megy, akkor ennyivel kész is a folyamat, a következő belépésnél már a mobilját használhatja a kétfaktoros belépésnél a Google-fiók tulajdonosa.

Az újfajta kétlépcsős azonosítás egyelőre még béta állapotban van, szóval ezt figyelembe véve kell használatba venni. És fontos, a Google is hangsúlyozza, hogy legyen elmentve egy biztonsági belépési lehetőség arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva az okostelefon nem állna rendelkezésre, például elveszett vagy ellopták. A mobilos azonosításnál különösen kellemetlen lehet ez, hiszen mentett biztonsági belépési opció nélkül akkor sem tudna az ember a fiókjához hozzáférni, ha éppen a Google Készülékkeresővel szeretné megtalálni az eltűnt eszközét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap