Google IO: Bemutatkozott az Android 10

Sötét móddal, élő feliratozással, nagyobb biztonsággal, és még sok más újítással érkezik a rendszer.

Google IO: Bemutatkozott az Android 10

A Google a fejlesztői konferenciájának a keretében bejelentette az Android Q érkezését, ami a tízes verziószámon fog futni – de valójában nem ez a tizedik Android kiadás, szóval szó nincs arról, hogy jubilálna a rendszer. A vállalat elmondta, hogy az Android már 2,5 milliárd aktív eszközön van jelen, és ez a jövőben biztosan tovább fog növekedni, az új rendszernek hála pedig még jobb élményben részesülhetnek majd a felhasználók.

Ahogy arra számítani lehetett, a Google bevezette az Android Q esetében a rendszerszintű sötét módot. Ez egyszerre kettő ponton is jól fog jönni, hiszen egyfelől gyenge környezeti fény esetenként kevésbé bántja majd a felhasználók szemét a mobil vagy tablet, másfelől pedig csökkenthető vele a készülékek fogyasztása, és így kitolható az üzemidő. Persze ez utóbbi pozitívumot főleg azok érezhetik majd meg, akik AMOLED kijelzős készülékkel rendelkeznek, ezeknél a masináknál az energiatakarékos módban magától bekapcsolhat majd a sötét mód. Újítása a tízes Androidnak a Live Caption, ami élőben, valós időben fogja feliratozni az eszközön található multimédiás tartalmakat, vagy akár a videocsevegéseket. Ennek különösen örülhetnek majd azok, akik halláskárosulással élnek. A feliratozást az eszközön futó gépi tanulással oldja meg az Android, nem generál adatforgalmat, nem kell hozzá internetkapcsolat.

Az Android Q esetében a Google bevezeti a buborékos multitaskingot, ami egy olyan lehetőség lesz, melyre korábban jó példa volt a Messenger a Chat-fejekkel. Úgy lehet majd programokat megnyitni például üzenetek írásakor, hogy a korábbi munkafolyamatot lényegében egyáltalán nem kell megszakítani ehhez. Az éppen futtatott program fölé lehet majd buborékban megnyitni szinte bármit, a beszélgetések mellett jól jöhet majd ez akár a híváskezelőnél, térképnél, jegyzeteknél és még sok helyen. A Smart Reply pedig kiterjeszthető lesz már a Google-től független üzenetküldő alkalmazásokra is, szóval nem kizárólag a Messages és a Gmail esetében segíthetik majd az embereket az intelligens válaszüzenetek, hanem akár mondjuk a Messengerben is. (És természetesen ez is az eszközön futó gépi tanulással működik, semmilyen adat nem hagyja el a mobilokat.)

Galéria megnyitása

A Google minden Android kiadás esetében javítani szokott a biztonságon, és az Android Q esetében is vannak olyan módosítások, amik ezt a célt szolgálják. Az applikációknak a jogosultságait például már lehet korlátozni a helyadatok elérésére vonatkozóan is, megadható, hogy egy program egyáltalán ne férjen hozzá az eszköz pozíciójával kapcsolatos infókhoz, de azt is be lehet állítani, hogy csak olyankor érhesse ezt el, ha az előtérben van éppen. És a fájlokhoz való hozzáférést is a korábbinál részletesebben, hatékonyabban lehet ettől kezdve korlátozni. Az Android Q-nál már a háttérben levő programok nem indíthatnak műveleteket, ha mégis szeretnének valamit elindítani, akkor annyi lehetőségük van, hogy ezt jelezzék a felhasználó számára egy felugró értesítéssel. Továbbá az új rendszer nem teszi láthatóvá a hálózati kapcsolatok során az eszközök egyedi azonosítóit, és ismeretlen környezetben még a valódi MAC-címhez sem ad hozzáférést. Az Android 10 több mint 50 kisebb-nagyobb biztonsági fejlesztéssel lett ellátva.

A Google az Android Q-tól támogatja a WPA3-at, és más új biztonsági megoldásokat is bevezet a hálózati kapcsolatok esetében. Ráadásul olyan optimalizálásokkal is él itt a vállalat, amikkel eléri, hogy a korábbinál alacsonyabb legyen a hálózati késleltetés. Ez több esetben is hozzájárulhat a jobb élmény eléréséhez, például érezhető hatása lehet az online kapcsolatot igénylő játékok futtatására. Arról is beszélt a vállalat a Google I/O keretében, hogy ennél az Androidnál már részleteiben is lehet majd frissíteni a keretrendszereket, ez pedig még jobban felgyorsíthatja a frissítések terjedését. Ez papíron jól hangzik, de eddig igazából akárhányszor beszélt arról a Google, hogy a továbbiakban gyorsabban fognak frissülni a mobilok, nem sokat lehetett ebből észrevenni.

Az Android kezelése is változik, még jobban elmegy a gesztusvezérlés irányába. Ennek főleg azok örülhetnek majd, akik már az Android 9.0 esetében is az ujjmozdulatokat részesítették előnyben a régi kezelőszervek használata helyett. Az Android Q esetében már szinte mindent meg lehet majd oldani a gesztusokkal, már a vissza gomb sem lesz különválasztva. Újítása még az operációs rendszernek, hogy jön a fókusz mód, ami azt segíti majd, hogy az emberek kizárhassák az őket zavaró tényezőket a mobilon. Ennek a funkciónak a beállításakor ki kell választani azokat a programokat, amiktől zavaró, nem releváns impulzusok érkezhetnek, és amikor be van kapcsolva a fókusz mód, akkor az érintett appokat letiltja az Android. A Family Link pedig már ott lesz minden új eszközön a Digitális jóléti opcióval együtt, ami eddig nem volt minden friss készüléken biztosított. A Family Link révén biztonságosan használhatják majd a gyerekek a mobiljukat, és a felhasználónak rálátása lehet arra, hogy pontosan mikor és mit csinálnak a csemeték.

Galéria megnyitása

Az Android Q tovább egyszerűsíti a megosztás, ennek érdekében veti itt be a Google például a Sharing Shortcuts funkciót. A képalkotás terén pedig bejön a Dynamic Depth, ami elvileg arra fog szolgálni, hogy harmadik féltől származó applikációkkal is lehessen majd szerkeszteni a képeknek a mélységélességét – ezt extra adatok mentésével éri el az Android. Multimédiás fronton jön még az AV1 formátum támogatása, és más kisebb újításokkal is lehet kalkulálni. A programoknak pedig lehetősége lesz a beállításokat elérni, és az előtérbe emelni olyan opciókat, amikre szükségük van a működéshez, de esetlegesen le van tiltva. A Google tovább fejlesztette a korábban bevezetett ART-ot (Android Runtime), ennek pedig az lesz a pozitív hozadéka, hogy az applikációk a korábbi információk szerint akár 20%-kal rövidebb idő alatt tölthetnek be, illetve kevesebb rendszermemóriát fognak felemészteni használat közben.

Érdekesség, hogy a keresőóriás szakemberei az Android Q-val karöltve már a hajtogatható okostelefonok támogatására is készülnek, és a színfalak mögött a fejlesztők számára olyan eszközöket is biztosít a vállalat, amikkel az appokat már virtuális környezetben lehet próbálgatni a későbbiekben kereskedelmi forgalomba eszközökön (pl. Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X). És nem meglepő módon az 5G rendszerszintű támogatása is megoldott itt, szóval a Google felkészült az új generációs hálózati támogatásról gondoskodó okostelefon érkezésére. Talán már az év második felében pályára lépő, következő generációs Pixeleknél is lesz 5G opció.

Az Android Q friss bétája nemcsak a referencia eszközökön lesz kipróbálható. A Google már tavaly is több készüléket vont be a tesztelésbe, és most még szélesebb lett a támogatás, 13 gyártó 21 különböző okostelefonján vehetik majd használatba a fejlesztés alatt álló operációs rendszert az érdeklődők. (Arra nem derült fény, hogy milyen édességről kapja majd ez a nevét.)

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap