Google I/O: Bemutatkozott az Android L az Android One kíséretében

A Google konferenciáján az Android One képében egy nagyon érdekes kezdeményezésről rántották le a leplet, és megérkezett az Android L is.

Google I/O: Bemutatkozott az Android L az Android One kíséretében

Tegnap este elkezdődött a Google I/O konferencia, amin a várakozásoknak megfelelően a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektettek az Androidra. Lássuk először, hogy a telefonok és a táblagépek körében mivel örvendeztetik meg 2014-ben az érdeklődőket.

Android One

Bemutatkozott az Android One, ami lényegében egy előre optimalizált operációs rendszer lesz a megfelelő hardverhez társítva, tehát jóformán komplett platform az OEM és ODM okostelefonokat forgalmazó és gyártó vállalatok számára.

Az Android One különlegessége abban rejlik, hogy a Google Play Edition és a Nexus modellekhez hasonlóan gyorsan fognak frissülni a rá épülő készülékek, amik jóval olcsóbbak lehetnek, mint az eddigi referencia készülékek. Az elhangzottak alapján az Android One gépek akár 100 dollár alá is bemehetnek, vagyis még a Motorola Moto E-nél is alacsonyabb áron lehet majd őket hazavinni. Ezért az összegért az adott telefon kínálni fog microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget, dupla SIM slot lesz a hátlapja mögött, 4,5 hüvelykes megjelenítő tölti ki az előlapját, és még FM rádió is lesz benne.

Az első Android One telefon a Micromax márkajelzését viseli majd magán, aztán a Karbonn és a Spice kínálatában is felbukkannak majd ilyen készülékek. Mivel ezek a cégek jellemzően Indiában tevékenykednek, ebből következik, hogy az Android One is innen fog rajtot venni a közeljövőben. Részletesebben a terjesztési tervekről és a készülékek hardveréről nem esett szó eddig.

Android L

Az előzetes várakozásokkal ellentétben egyelőre nem mutatkozott be teljes mértékig az új Android rendszer, csak egy előzetest kaptunk belőle.

Az Android következő generációjánál rengeteg olyan grafikus felületi változásra van kilátás, ami az árnyékokhoz és a fénybeesésekhez kapcsolódik, ezek mostantól teljesen dinamikusak és automatikusak lesznek. Az animációk is nagyon fontos szerephez jutnak majd, minden előre alkotott blokk egyedi visszajelzéssel szolgál majd az érintésekre. A különböző mezők egyszerű formavilággal kell, hogy operáljanak, négyzetek és körök fognak szinte mindent alkotni, így még az eddigieknél is letisztultabbak lesznek az újonnan alakuló rendszerhez szabott appok. Az új megjelenés Material Designnak lett elkeresztelve. Az egyelőre csak Android L névre hallgató rendszer nagyon megkönnyíti majd azoknak a fejlesztőknek a dolgát, akik csak egyszerű felépítésű applikációkat szeretnének létrehozni. Ezeket pillanatok alatt meg lehet majd alkotni. A Google egy külön weblapot is létrehozott azon fejlesztők számára, akik az új dizájnvonallal részletesebben is szeretnének megismerkedni.

Az Android L elképesztő mennyiségű API-t vonultat fel. A beszámoló szerint összesen ötezer kisebb-nagyobb API-val találkozhatnak majd a fejlesztők. Az új dizájnelemek is elárasztották a rendszert. Megváltozott a GMail app vonalvezetése, és a tárcsázót is teljesen újrarajzolták, ez utóbbi ráadásul még új képességekre is szert tett a fejlesztések során. Az Android L-ben minden korábbinál jobb lesz az értesítési sáv működése, ezt pedig két friss képességgel érték el. Az egyik ilyen a lezárt kijelzős értesítések felbukkanása, a másik pedig a prioritási sorrend felállítása. A jövőben meg lehet majd adni, hogy mennyire fontos az a dolog, amit adott esetben szeretne közölni a felhasználóval a gépezet, és ez alapján lesznek sorba állítva a történések (például előre kerülnek a nem fogadott hívások, és csak a sor végén lesznek az appok frissítéséről szóló figyelmeztetések). A Chrome böngészőre is nagy figyelmet fordítottak, és itt bizony már nem csak a grafikus felületet modernizálták, hanem a sebességre is különösen ügyeltek. Az Androidban alapértelmezetten jelenlevő alkalmazás folyamatosan 60 FPS-es sebességgel fog renderelni, így minden eddiginél simább lesz például a weboldalak görgetése, és nem utolsó szempont az sem, hogy a program beállításait átláthatóbbá tették.

Ahogy arra számítani lehetett, az Android L már lecseréli a kezdetektől használt Dalvik futtatókörnyezetet, és ennek a helyét az ART veszi át. Az Android Runtime kísérleti jelleggel már benne van a KitKat operációs rendszerben is, és bizony egész jól vizsgázott az eddigi próbák során. Ennek a használata több tárhelyet igényel majd, mint a Dalvik, ám cserébe gyorsabban töltődnek majd be az applikációk. Az ART kompatibilis lesz az ARM mellett az x86 és a MIPS architektúrákkal is, valamint támogatni fogja a 64-bitet (!), ami külön kiemelendő. Az új futtatókörnyezet mindezek mellett a memóriahasználatra is jó hatással lesz. A nagyobb sebesség viszont valljuk be, nem minden, szükség van arra is, hogy a fogyasztást is megfelelő szinten lehessen tartani. Erről gondoskodik majd a Project Volta, amiről szintén most rántotta le a leplet a Google. Ez egy olyan akkumulátorkímélő mód, ami lehetőséget nyújt arra, hogy csökkenteni lehessen a processzor erejét, és ki lehessen kapcsolni a különböző rádiós modulokat. Az elmondottak alapján ezzel a megoldással egy merülőben levő Nexus 5 esetében 90 perccel hosszabb használati idő érhető el.

Az Android L ugyan még nincs végleges állapotban, de már elérhető a fent is említett Nexus 5 számára, illetve a 2013-ban kiadott Nexus 7-re is lehetőség van telepíteni. Ha valaki szeretné próbára tenni, annak most nem OTA módon kell rá várakoznia, hanem a Google-től kell letöltetni a ROM-ot. Az OTA frissítés a végleges bemutatást követően lép érvénybe, de erre csak ősszel kerül majd sor. Ekkor már természetesen minden 2 évesnél újabb Nexus, GPE és Android One azonnal meg fogja kapni a frissítést.

Sok újítást csak címszavakban említettek egyelőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward