Google Chromecast: küldjünk mindent a TV-re!

A Google Chromecast hazai ára egy kicsit borsosra sikeredett, így feltétlenül érdemes alaposan körbejárni a terméket, mielőtt vásárlásra kerítünk sort. Segítünk!

Google Chromecast: küldjünk mindent a TV-re!

Bevezető

A Google Chromecast 2013-as megjelenésével érdekes kategóriát teremtett – előtte nem igazán találkozhattunk olyan megoldásokkal, amelyek pendrive méretben érkeznek, HDMI portra csatlakoznak és vezeték nélküli audió/videó továbbításra nyújtanak lehetőséget. Azóta persze számtalan konkurenssel találta szemben magát a Google üdvöskéje, és egyik-másik kifejezetten ütőképesnek tűnik.

A Google Chromecast a maga 35 dolláros listaárával igazán remek vételnek tűnik, ha okostelefon, tábla vagy PC képét szeretnénk nagyképernyős HD vagy Full HD televíziónkra továbbítani, igaz, előnyei mellett megvannak a maga korlátai is. Ezek közül a régóta várt frissített kiadás remélhetőleg többet is orvosolni fog, de az egyelőre még nem tudható, az utód pontosan mikor jelenik meg, hisz hónapok óta pletykálják, hogy rövidesen elérhető lesz, aztán azóta sincs sehol.

A nagy várakozás közepette úgy döntöttünk, ideje megvizsgálni a jelenlegi Chromecast-et, ami így, modellciklusa vége felé már remélhetőleg ütős szoftverkörítéssel és zökkenőmentes működéssel ajándékozza meg mindazokat, akik mellette teszik le a voksukat. A Chromecast repertoárjának bővüléséről időről-időre beszámoltunk, most viszont megnézzük, mennyire használható a kütyü a mindennapokban. A következő oldalakon keresztül megpróbálunk kitérni néhány érdekességre is, amelyekről általában kevés szó esik.

Mielőtt azonban fejest ugranánk a hűsítő mélyvízbe, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, ami az apró stick legfontosabb tulajdonságait összegzi.

Hazánkban a 35 dolláros listaár sajnos inkább 17 000 forint körüli árra fordítható le, pedig akkor, ha 35 eurós árcédulából indulunk ki, és a 27% áfát is hozzácsapjuk, még a 14 000 forintot sem éri el az összeg – de ilyesmin már kár is meglepődni.

Ennél viccesebb, hogy a Chromecast a H2G2-42 termékkódot kapta, ami rettentően frappáns névválasztás – aki látta a Galaxis útikalauz stopposoknak című alkotást, egyből érteni fogja az egészet. A nörd humor persze itt még nem ér véget, hisz a mellékelt tápadapter az MST3K-US termékkódot kapta, ami az amerikai felhasználók arcára csalhat mosolyt, hisz ez utalás a Mystery Science Theater 3000 című televíziós sorozatra.

Most, hogy papíron már ismerjük, mit tud a Google Chromecast, ideje, hogy közelebbről is megnézzük!

A csomag és a hardver

A csomag

A Chromecast egy elegáns, kisméretű dobozban érkezik, amelynek fedő borítását eltávolítva egy nyitható tároló dobozt találunk. A dobozt kinyitva egyből megpillantható a gyors üzembehelyezés képekkel kiegészített leírás – a folyamat egyszerűsége miatt pár kép és némi szöveg bőven elég magyarázatként.

A doboz belsejében egy külön kis "fiókot" alakítottak ki a Chromecast számára, alatta pedig a tartozékok foglalnak helyet. A Chromecast mellé kapunk egy USB 2.0-> microUSB kábelt, amivel a termék tápellátásáról gondoskodhatunk. Ha éppen nincs szabad USB port az adott televízión, vagy egyáltalán nincs felszerelve ilyesmivel a készülék, akkor a mellékelt tápadaptert is használhatjuk, ami a hálózati dugó mellett USB aljzattal is rendelkezik. A Google szakemberei egyébként alapból a tápadapteren keresztül történő üzemeltetést ajánlják.

Az utolsó kiegészítő egy HDMI hosszabbító kábel a nehezen hozzáférhető HDMI csatlakozókhoz – a 10 centiméteres kiegészítő jóvoltából bármilyen szokatlanul elhelyezett HDMI portba beilleszthető a Chromecast, ahova kábel nélkül nem férne be. Ezzel gyakorlatilag a tartozékok sorának végére értünk.

Az M3STK-US tápadapter igazoltan hiányzik a fotóról

Maga a Chromecast gyakorlatilag olyan, mint egy fura formájú pendrive – nem is sokkal hosszabb egy átlagos pendrive-hoz képest, inkább látványosan szélesebb. A 72 milliméter hosszú, 35 milliméter széles és 12 milliméter magas HDMI dongle mindössze 34 grammot nyom a mérlegen. A fekete műanyagház elegáns formával bír, ám túl sok minden nincs rajta: elején találunk egy HDMI csatlakozót, ami CEC kompatibilis, azaz CEC kompatibilis tévé esetén, ha a HDMI bemenetre illeszkedő Chromecastre tartalom érkezik, a tévé automatikusan arra a műsorforrásra tud váltani. Sőt, ha a Chromecast a külső tápadapterről kapja az áramot, akkor a készenléti állapotban lévő televíziót tartalom érkezésekor automatikusan be tudja kapcsolni, és azt is el tudja érni, hogy a megfelelő bemenetre váltson a rendszer, így anélkül élvezhetjük a tartalmat, hogy a televízió távirányítójához kellene nyúlni.

A HDMI port két szélétől indulva zongoralakk fekete csík fut körbe a Chromecast házának szélén, ami elegáns megjelenést kölcsönöz, de sajnos érzékeny a karcokra, az ujjlenyomatokra és a porra – minden meglátszik rajta. Szerencsére az apróság úgyis a tévé háta mögött, a HDMI portban foglal helyet ideje túlnyomó részében, így a dizájn és a külső állapota az esetek többségében másodlagos. A HDMI porttal szemközti végen egy microUSB csatlakozót találunk, ami a rendszer tápellátásáról gondoskodik. A Chromecast tetején egy Chrome logó díszeleg, az microUSB port feletti részen pedig egy LED lapul, ami a készülék működése közben diszkrét fehér fényt bocsát ki.

Érdekesség egyébként, hogy MHL támogatással kiegészített HDMI port alkalmazásakor maga a HDMI port is képes leadni annyi áramot, hogy a Chromecast egyéb energiaforrás nélkül üzemelhessen, hisz az 500 mA-es áramerősség bőven elég a Chromecast számára. DE. A Chromecast a hivatalosan is megerősített értesülések alapján nem rendelkezik MHL-HDMI támogatással, így HDMI porton keresztül akkor sem lehet táplálni, ha a port erre egyébként lehetőséget adna. A HDMI porton keresztül egyébként maximum 1080p, azaz Full HD felbontású tartalmakat tud kiküldeni az apróság.

Az említett microUSB portba a mellékelt kábelt illeszthetjük, másik végét pedig a televízió szabad USB portjához, vagy a dobozban található tápadapter USB portjához kell csatlakoztatni. A microUSB port mellett egy pici nyomógomb található, ami a reset funkciót biztosítja. Ha a Chromecast nagyon nem akar működni, akkor üzemelő eszköznél 25 másodpercig nyomva tartva a gombot gyári állapotba állítható a dongle. Belül egy 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül dolgozó 802.11n WiFi vezérlő is lapul, amivel WEP, WPA és WPA2-es titkosítással működő hálózatokhoz is gond nélkül csatlakozhatunk – ha tudjuk a jelszót. A WiFi antenna nem kívül, hanem belül, a nyomtatott áramköri lapra integrálva foglal helyet, és csak egyetlen egy van belőle, de ez rendeltetésszerű felhasználás esetén nem lehet probléma. Az már inkább baj, hogy nem gondoltak az 5 GHz-es frekvenciatartomány bevetésére, ami segíthetett volna "időtállóbbá" tenni a terméket – de ez már egy másik történet.

Külsőleg összesen ennyi "érdekességről" tudunk beszámolni, de természetesen a Chromecast belseje sem maradhat ki az ismertetőből. Mivel a fekete műanyagól készített ház ragasztott, a tesztben szereplő Chromecast pedig egy kedves ismerőstől származik, és még garancia is van rá, így nem kezdtünk bele a saját kezűleg történő szétszedésbe. Szerencsére az iFixIt munkatársai a segítségünkre sietnek, hiszen ők már szétszedték a terméket – a rájuk jellemző gondos alapossággal. A javíthatóságot persze ezúttal nem pontozták, az alábbiakból mindjárt kiderül, miért.

Górcső alatt a belső

A ragasztóval összeillesztett műanyaghéjak alatt egy kompakt kis elektronika lapul, amelynek melegedő komponenseit nagyméretű alumíniumlap hűti. A Chromecast lelkét egy ARM alapú Marvell 88DE3005-A1-es SoC egység adja, amihez 512 MB-nyi Micron D9PXV típusú DDR3L rendszermemória csatlakozik. A SoC VP8-as és H.264 High Profile tartalmakat egyaránt tud hardveresen dekódolni, sőt, egyéb kodekeket is támogat, ahogy az a Google hivatalos listájából is kiderül.

Az Android alapú szoftvert 16 Gb-es, azaz 2 GB-os Micron MT29F16G08MAA típusú NAND Flash memóriachip tárolja, a 802.11 b/g/n WiFi kapcsolatot pedig egy AzureWave AW-NH387-es vezérlő biztosítja – utóbbi Bluetooth támogatással és FM támogatással is bír.

Beüzemelés és beállítások

Beüzemelés

A Chromecast nagyon egyszerűen és gyorsan munkába állítható. Első körben kell egy szabad HDMI porttal ellátott monitor vagy televízió – de akár HDMI videó bemenettel ellátott PC is szóba jöhet, mondjuk egy egybegép. A tápellátást a Google ajánlása szerint érdemes a mellékelt tápadapteren keresztül biztosítani, ez ugyanis kellő mennyiségű áramot szállít, méghozzá betonstabilan. Alternatív módon a televízió egyik szabad USB portja is bevethető, ha egyáltalán van ilyen. A szükséges "szerelési munkálatok" elvégzését követően jöhet a szoftver életre keltése. A Chromecast esetében többféle eszköz is támogatott, így PC-ről, okostelefonról, tábláról vagy éppen noteszgépről is levezényelhető a folyamat.

A támogatott operációs rendszerek:

Android 2.3 vagy újabb

iOS 7.0 vagy újabb

Windows 7 vagy újabb

Mac OS 10.7 vagy újabb

Chrome OS (Chrome 28 vagy újabb)

A Chromecast a helyi WiFi hálózatot biztosító routerre csatlakozik, így ennek üzemelnie kell a beállítás során, plusz a kiszemelt eszköz WiFi vezérlőjének is aktívnak kell lennie. Ellenkező esetben az alábbi figyelmeztetést kapjuk:

A Google szakemberei egy listát is összeállítottak, amelyből kiderül, mely routerekkel kompatibilis a Chromecast. A terjedelmes kompatibilitási-listát itt találják az érdeklődők. Persze akkor sem szabad elkeseredni, ha routerünk nem szerepel a listán, ugyanis a routerek többsége tökéletesen kompatibilis a Chromecast-tel. Még egy fontos kitétel, hogy a Chromecast-nek szüksége van internetkapcsolatra a működéshez, így ezt is biztosítani kell neki a routeren keresztül. Plusz az sem árt, ha a DHCP szervert engedélyezzük a router webes felhasználói kezelőfelületén keresztül.

Amennyiben adott az infrastruktúra, akkor már csak a Chromecast alkalmazás vagy a Chromecast plugin beszerzése maradt hátra. Androidos és iOS alapú mobileszközöknél az alkalmazás-áruházakból szerezhető be az app, a többi esetben, azaz asztali számítógépeknél és laptopoknál azonban a Google Chrome webböngésző legfrissebb kiadására lesz szükség – utóbbiban a chromecast.com/setup weboldalt kell felkeresni a folyamat elindításához. Mi most utóbbit, azaz a PC-s beállítást mutatjuk be, de a mobilos és a maces folyamat is ugyanezekből a lépésekből áll.

Ezt látjuk a tévén
Ezt látjuk a Chrome webböngészőben

A beállítási folyamat a Chromecast elnevezésével kezdődik, plusz ugyanebben a menüben a helyi WiFi hálózat hozzáférési adatait is megadhatjuk, így csatlakozhat hozzá a Chromecast. Ha több Chromecasttel is rendelkezünk, nem árt őket úgy elnevezni, hogy könnyen megkülönböztethessük őket.

A beállítással kapcsolatos lépéseket az alábbi galéria fotói mutatják be:

Galéria megnyitása grid_on

Amennyiben minden rendben zajlott, a Chromecast már működik is. A televízión az alábbi kép jelenik meg. Ezek után mobilon telepíthetjük a kiegészítő alkalmazásokat, ha még nem tettük meg, PC-n és Mac-en pedig telepíthetjük a Cast plugint, ami a Chrome tartalmának megosztásában segít, sőt, egyéb extrákat is kínál, de ezekről majd később.

A Chromecast felhasználói kezelőfelülete nagyon egyszerű: kapunk egy kezdőképernyőt, amelynek jobb alsó sarkában az aktuális idő szerepel, bal alsó sarkában pedig a Chromecast nevét láthatjuk. Néhány beállítás megváltoztatásával egyéb információk is megjelenhetnek a kezdőképernyőn, de az összességében már most leszögezhető: a Chromecast nem kínál interaktív felhasználói kezelőfelületet.

Ez az alapértelmezett kezdőképernyő (a háttérkép itt is automatikusan változik)

A kezdőképernyő fotói automatikusan változnak – ezekkel kapcsolatban szintén rendelkezésre áll néhány beállítás. A kezdőképernyőn megjelenhet a WiFi hálózat neve, a Vendég mód PIN kódja, a jobb alsó sarokban pedig akár időjárással kapcsolatos információk is feltűnhetnek.

Beállítási lehetőségek, testreszabás

A Chromecast iOS vagy Android operációs rendszerre szánt mobil alkalmazásaival érdekes beállítási lehetőségek tárulnak elénk. A Backdrop szolgáltatás segítségével az adott televíziót vagy monitort digitális képkeretté varázsolhatjuk: megjelenhetnek rajta kiválasztott Google Fotóalbumaink, de művészi képek, műholdképek és kiemelt fotók engedélyezésére is van mód. A képek közötti váltás sebessége szabályozható (lassú 1/2x, normál 1x, gyors 2x), viszont áttűnési effektek nincsenek. Szabályozható az időformátum, plusz kérhető az aktuális időjárással kapcsolatos egyszerű információk megjelenítése is (hőfok, időkép egyszerű piktogramm formájában). Természetesen a kezdőképernyő magyarul is tud, bár ennyi szövegnél ez nem egy nagy varázslat.

A Chromecast logó és a WiFi hálózat neve csak 10 másodpercig látható

A Chromecast appon belül Google Cast Ready alkalmazások felfedezésére is lehetőség nyílik, így kihozhatjuk az eszközből a maximumot. Sajnos a kínálaton nagyon látszik, hogy a Chromecast lényegében amerikai felhasználóknak szól, de azért Európában is hasznos lehet. A cikk végére ki is fog derülni, miért. Az utolsó extra szolgáltatás, hogy a mobilappon keresztül a Chromecast újraindítására is lehetőség van, sőt, igény esetén a gyári beállítások is érvényesíthetőek.

Balra az Androidon, jobbra az iOS alatt futó app látható

A Chromecast app kezdőlapján iOS és Android alatt egyaránt látszik egy fotó és némi információ arról, mit jelenít meg éppen a Chromecast, sőt, az androidos appnál még egy extra opció is rendelkezésre áll, ez pedig a Cast Screen funkció. Utóbbival átküldhetjük a Chromecastra az adott eszköz kijelzőjének képét.

Cast bővítmény

Beállítási lehetőségek a Chrome webböngésző Cast bővítményén belül is találhatóak, igaz, nem sok: lényegében csak annyi mozgásterünk van, hogy kiválaszthatjuk, milyen minőségben történjen a tartalmak streamelése (480p, 720p normál vagy 720p magas bitrátával). Sajnos 1080p-s opció abszolút nincs, de a bitrátát egy kis trükkel azért módosíthatjuk – rövidesen azt is eláruljuk, hogyan.

Tapasztalatok

YouTube videók

A YouTube app mind mobilról, mind tábláról, mind pedig PC-s webböngészőből indítva remekül működött: nem tapasztaltunk akadozást, képhibákat és semmilyen egyéb rendellenességet sem.

YouTube kezdőképernyő Chromecast-en

Akárhonnan indítjuk is a videó lejátszását, ahogy átküldtük a tartalmat a Chromecast-re, az adott eszköznek nem kell tovább a YouTube weboldalához kapcsolódnia, sőt, egyáltalán nem kell bekapcsolva lennie, hisz az átküldés után a Chromecast automatikusan kezeli a lejátszással kapcsolatos feladatokat, illetve a lejátszási listát is.

YouTube videó átküldése PC-ről

A PC-ről elindított videót a YouTube lejátszóablakából vezérelhetjük: lehet hangerőt módosítani, de akár bele is tekerhetünk a lejátszásba. Ugyanezt mobileszközről is megtehetjük, ehhez csak a YouTube appot kell elindítani iOS vagy Android alatt. Újabb videók hozzáadása esetén lejátszási lista készül, amelyen a megtekintésre váró videók "érkezési sorrendben" foglalnak helyet. A lejátszási listához és a YouTube app beállításaihoz egyszerre több felhasználói is hozzáférhet, ami sok esetben jöhet jól.

Balra az Androidon, jobbra az iOS alatt futó app látható

Képminőség tekintetében egyetlen rossz szavunk sem lehet, és a lejátszással kapcsolatos funkciók vezérlése is könnyű, gyors, zökkenőmentes.

Chrome böngészőfül megosztása

A Google Chrome-hoz készített Cast plugin telepítése után PC-n vagy noteszgépen keresztül könnyedén továbbíthatunk böngészőfüleket a Chromecast-re: a fülek tartalma hibátlanul, jó minőségben jelenik meg a televízión vagy a HDMI porttal ellátott monitoron, viszont az egérkurzort lespórolja a rendszer. Emiatt csak a PC-ről vagy noteszgépről érkező forrásablak használatával tudunk navigálni, hiszen csak ott látjuk, hol is van éppen az egérmutató.

Eredeti weblap a PC-n
Átküldött weblap a Chromecast-en

A weboldalt az adott PC vagy noteszgép rendereli le, majd egyszerű streamként továbbítja a Chromecastnek, vagyis a Chromecast semmilyen számítási feladatot sem végez. Persze a hatékonyság érdekében némi tömörítést is bevet a bővítmény adattovábbítás előtt, így a televízió kijelzőjén megjelenő tartalom kevésbé lesz részletgazdag – képek és videók esetén szinte alig látni különbséget, viszont a szövegek picit homályosabbak, elmosottabbak lesznek a Chromecasten, ami csak akkor jelent látványos problémát, ha eleve gyenge minőségű volt a forrástartalom. A beállítások között itt is 480p, 720p vagy magas bitrátájú 720p opció látható – alapértelmezetten a normál 720p-t alkalmazza a bővítmény, de ha a PC bírja, a magas bitrátás beállítás picivel jobb képminőséget eredményez.

Cast Screen szolgáltatás Android alatt

Az androidos Chromecast app menüjében találunk egy extra lehetőséget, ami iOS alatt sajnos nem érhető el, ez pedig a Cast Screen, azaz a Képernyőátküldés opció. A szolgáltatás segítségével az adott androidos mobileszköz komplett kijelzőtartalmát tükrözhetjük arra a monitorra vagy televízióra, amelyhez a Chromecast éppen csatlakozik.

Akár osztott kijelzőt is átküldhetünk

A funkció remekül működik, de arra fel kell készülni, hogy 0,3-0,5 másodperc körüli késéssel követi a nagyképernyős tartalom a különböző parancsokat, az animációk pedig emiatt egy picit akadoznak – ez térkép nagyításakor különösen szembetűnő. Persze tény az is, hogy csak egy viszonylag olcsó, 7 hüvelykes képátlójú érintőkijelzővel ellátott tábla állt rendelkezésre, ami nem egy erőmű, de a késleltetés nem inkább a hálózatnak köszönhető.

Ez a játék csak vertikális módban indult el.

Igény esetén akár mobilos játékok képét is át lehet küldeni, a vezérlést pedig az androidos eszközön keresztül végezhetjük, ám ez a késleltetés kicsit zavaró mértéke miatt nem minden esetben okoz majd felhőtlen kikapcsolódást – különösen igaz ez a pörgősebb címekre.

A késleltetés nagyon megnehezíti az irányítást.

A sajátos vezérléshez persze idővel hozzá lehet szokni. Logikai játékok, kártyajátékok és egyéb játékok azonban viszonylag kényelmesen játszhatóak ilyen módon.

Multiplayer játékok

A Chromecast-hez többféle olyan játék is készült, amelyek kettő, négy vagy hat játékos számára is játszhatóak. A játékosok egy nagy képernyőt nézhetnek, a játék vezérlését pedig Android vagy iOS alapú mobileszközükről végezhetik. A kínálat egyelőre meglehetősen szerény, a játékok minősége pedig nagyon-nagyon változó – igazából jó grafikára nem szabad számítani.

Az ingyenes tartalmak között jelen van a hat személy által játszható Big Web Quiz, ami egy egyszerű, angol nyelvű kvízjáték. Igény esedén Alien Invaders is elindítható a Chromecast-en multiplayer módban, és a Scrabble Blitz formájában szókirakó is rendelkezésre áll, amit egyszerre maximum négyen játszhatnak. Fizetős játékok szintén találhatóak a repertoárban, ám ezekről elég vegyesek a vásárlók véleményei – jelenleg inkább az ingyenes tartalmak felé érdemes orientálódni.

Érdekesség, hogy a Google nemrégiben, idén május végén jelentette be, hogy nagyobb figyelmet fordít a Chromecast multiplayer kínálatára, valamint arra is, hogy minél több olyan alkalmazás készülhessen, amelyeknél profitálhat a felhasználó a nagykijelzős televízió nyújtotta előnyökből. A cél érdekében új API-kat állít hadrendbe a Google, így még több alkalmazást lehet majd Android vagy iOS alapú okoseszközről vezérelni.

Új játékok és új alkalmazások érkeznek

Ezek között nem csak egyszerre több személy által játszható játékok lesznek, hanem hasznos alkalmazások is, amelyeknél a mobileszköz tölti be a vezérlő szerepét – például szerkeszthetünk majd képeket, de egyéb appok is érkeznek, amelyekkel részben kiváltható lesz az asztali számítógépek néhány funkciója.

Fizetős Google tartalmak

A Chromecast esetében a Google Play Filmek és a Google Play Zene szolgáltatás egyaránt elérhető – előbbiből filmeket vásárolhatunk, amelyeket aztán a Chromecast-re streamelhetünk, utóbbiból pedig zenéket küldhetünk a stickre, ha előfizetünk a szolgáltatásra, ami egyébként 30 napig ingyenesen próbálgatható.

Vendég mód

A Chromecast rendelkezik egy okos szolgáltatással, ami akkor jön jól, ha vendégeinkkel nem szeretnénk megosztani az otthoni WiFi jelszót, viszont valamelyikük mindenképpen meg szeretne mutatni egy-két fontos, érdekes tartalmat nagyképernyős televíziónkon, amihez a Chromecast csatlakozik.

Ekkor egyszerűen kapcsoljuk be az iOS vagy Android alatt futó Chromecast alkalmazásban a Vendég Mód opciót. A Chromecast Guest Mode lényege, hogy ebben a módban a Chromecast egy speciális WiFi üzenetet bocsát ki, amelyet a vendég okoseszközén futó Google Cast Ready app érzékel. Az appban megjelenik a Cast ikon, amelyet megérintve megjelenik a "Nearby Device" opció. A funkció igénybevételéhez a Chromecast generál egy négy számjegyű PIN kódot, ami a Guest Mode használatához elengedhetetlenül szükséges. Ahogy egy közelben lévő eszköz használni szeretné az említett funkciót, a Chromecast automatikusan továbbítja a PIN kódot rövid, emberi fül számára hallhatatlan audió impulzusok formájában. Amennyiben a hangalapú eszközpárosítás nem jár sikerrel, úgy a vendégnek meg kell adnia a PIN kódot, ami a Chromecast hátulján, illetve a Chromecast alkalmazásban található.

Tippek, trükkök és kevésbé ismert extrák

Tippek, trükkök és kevésbé ismert extrák

Az alábbiakban csokorba szedünk néhány hasznos funkciót, amelyekről elég ritkán esik szó a Chromecast tesztekben, pedig érdekesek, és mindenképpen növelik a Chromecast értékét.

Chrome Cast plugin – Képernyőtartalom megosztása

A Chrome webböngésző esetében a böngészőfülek megosztása nagyon egyszerű és magától értetődő dolog, ám azt már kevesebben tudják, hogy a Cast plugin jóvoltából akár a Windows asztalt, vagy a PC-hez kapcsolódó bármelyik képernyő tartalmát meg lehet osztani a Chromecast-tel felszerelt tévével. Ehhez a Chrome webböngészőn belül a Cast plugin ikonjára kell kattintani, majd a megjelenő menüben a jobb felső sarokban található kis háromszöget választva előjön három opció, ahogy az a lenti képen is látható:

Míg egyszerű böngészőfül átküldésnél nem látható a televízión az egérmutató, addig képernyőmegosztásnál nincs ilyen hiba. Persze megosztás alkalmával ne számítsunk valós idejű továbbításra – némi lag észlelhető, vagyis nem csak az egérmutató akadozik, de a PC-s ügyködésünk is késve jelenik meg a tévén. Emiatt játékok megosztására nem valami jó ez a szolgáltatás, de például prezentáció, térkép vagy különböző alkalmazások kivetítésére tökéletes lehet.

Helyileg tárolt fájlok átküldése tévére, Chrome webböngészőn keresztül

Nem túl közismert az a funkció sem, amelynek jóvoltából egyszerűen és gyorsan lehet különböző helyi tartalmakat küldeni Chrome webböngészőből Chromecast-re, és ehhez még csak extra kiegészítőre sincs szükség.

Helyi videó lejátszása Chrome böngészőfülön, majd átküldés Chromecast-re

Mindössze annyit kell tenni, hogy a nyitott Chrome webböngészőn belül kiválasztunk egy böngészőfület, amire Total Commanderből vagy éppen a Windows Intézőből behúzzuk a Chromecastre kiküldeni kívánt tartalmat. Alternatív módon a fájl elérési útját a címsorba is beírhatjuk, sőt, külön pluginnel akár adattárolóinkon is tallózhatunk a Chrome webböngészőn belül.

A továbbításra szánt tartalom lehet fotó, videó vagy akár zene is. Ki kell tapasztalni, mely tartalmakat tudja lejátszani a Chrome, mert azokat a Chromecast-en is meg lehet jeleníteni. A tapasztalatgyűjtéshez adunk némi támpontot, ám előfordulhat, hogy ugyan a fájl a támogatott fájlkiterjesztések közé tartozik, a Chrome mégsem hajlandó lejátszani – ezért említettük a "tapasztalatgyűjtés" szükségességét. Az .mkv konténerbe ágyazott fájlok többségnél például simán elindult a lejátszás, de hang már nem volt, feliratokról pedig végképp ne álmodjunk.

Egyetlen alkalommal sikerrel jártunk: a szóban forgó esetben MPEG-4 AVC kodekkel ellátott, MPEG AAC Audio (MP4a) sávval rendelkező 720p-s tartalmat sikerült zökkenőmentesen átküldeni, akadozás és hanghibák nélkül, de a tartalom középre igazítva, nagy fekete keretekkel övezve jelent meg, ahogy az a fenti fotón is látható.

• Videók:.mp4, .3gp, .avi, .mov, .m4v, .mkv, .ogv, .ogm, .webm

• Fotók: .jpg, .bmp, .png, .gif

• Audió tartalmak: .mp3, .m4a, .ogg, .oga, .wav

• Dokumentumok:

– PDF fájlok natívan, csak be kell húzni őket az ablakba

– Microsoft Office fájlok a Chrome Office-szerkesztés bővítményével (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt és .pptx)

Ahogy a böngészőfülre behúztuk az adott tartalmat, és annak lejátszása elindul, már küldhetjük is át a fület Chromecast-re a szokott módon, akár teljes képernyős nézetben is. Ha a Chrome a tartalom "letöltésébe" kezd, akkor nincs szerencsénk.

Igazából csak az MP3 és a Wav fájlok indultak el hiba nélkül, a többi nem.

Audió fájloknál kicsit kényelmetlen lehet egyenként behúzni a lejátszani kívánt tartalmakat, így ezeknél alternatív módon használhatunk helyi fájlok kezelésére képes zenelejátszó Chrome bővítményt is – ilyen például az Achscar Player. Utóbbival saját lejátszási listákat is létre lehet hozni. Alternatív módon akár a Spotify webes felhasználói kelőfelületét is átküldhetjük Chromecast-re, természetesen a szokásos böngészőfül megosztásssal. A Chromecast alternatív módon házimozi erősítő HDMI bemenetére is csatlakozhat audió tartalom lejátszása közben.

Szerkeszteni is lehet a Microsoft Office fájlokat

Fontos kiemelni, hogy a streamelés maximum 720p-s felbontásban történhet normál vagy magas bitrátával, 1080p-s opció nincs. Teljes képernyős nézet esetén az ALT+TAB vagy a CTRL+ESC billentyűkombinációval háttérbe küldhető a streamelő böngészőfül, így streamelés közben mást is nyugodtan csinálhatunk a PC-n.

Ezek a módszerek persze táblán és okostelefonon nem működnek, ugyanis a Chrome mobil kiadásához egyelőre nincs Cast bővítmény.

Több beállítási lehetőség előcsalogatása a Cast bővítménynél

A Cast bővítmény beállításai között alap esetben csak háromféle opció van, amelyek a Chromecast-re átküldött stream minőségét befolyásolják. Egy pici trükkel a repertoár jelentősen kibővíthető, és ehhez a Chrome webböngőszőn kívül nincs is szükség egyébre.

Alapértelmezett beállítások

A Cast bővítmény beállításainak megnyitása után nyomjuk meg a CRTL+SHIF+I billentyűkombinációt, így láthatóvá válik egy szerkesztő, ami az adott weboldal forráskódját tárja elénk. Itt keressük ki azokat a DIV elemeket, amelyek az "options-sections ng-hide" Class-t alkalmazzák. Ezeknél a DIV-eknél töröljük a Class értékét – ha jól számoltunk, összesen 4 ilyen osztályt kell törölni, plusz a táblában néhány "ng-hide" osztály-értéket is el kell távolítani. Amennyiben mindent jól csináltunk, az alábbi beállítások jelennek meg – ezeket csak saját felelősségünkre módosítsuk!

Beállítási lehetőségek a trükk bevetése után

A fentiek közül a leghasznosabb a bitráta-értékek módosításának lehetősége, igaz, az érték növelésével megszaporodhatnak a helyi WiFi hálózat gyengeségéből fakadó problémák: az átvitel akadozhat, szaggathat, ha a WiFi-sávszélesség nem elégséges.

PLEX: avagy filmek, fotók és zenék továbbítása Chromecast-re (is)

Van egy okos kis kiegészítő szoftver, ami többféle platformra is elérhető (PC, mobileszközök, NAS, PlayStation, okostévék, stb...), lényege pedig az, hogy képes a különböző tartalmakat a különböző eszközök számára megemészthető formában tálalni – így a Chromecasthez is kiváló. Használatához indítani kell egy Plex Média Szervert vagy egy PC-n, vagy egy NAS-on, ez a szerver pedig nem csak a Chromecastet, hanem egyéb eszközöket is képes kiszolgálni. A lenti fotókat egy androidos tábla felhasználói kezelőfelületéről készítettük, ami éppen tartalmat streamelt a Chromecast-re. Utóbbi HDCP-védett adatfolyammal dolgozott, amit a Plex futása alatt – a korábbiakkal ellentétben – az AverMedia Capture kártya előnézeti ablakából sem sikerült lelopni.

Film tartalom-infó

A szolgáltatás használatához regisztrálni kell egy ingyenes Plex fiókot, amivel elég sok lehetőség előtt nyílik meg az út, igaz, vannak szolgáltatások, amelyek csak prémium felhasználók számára, előfizetés keretén belül érhetőek el. A tartalmakhoz a szolgáltatáson keresztül kapunk médiainformációt is, így ha a családdal vagy barátainkkal filmet szeretnénk nézni, gyors tartalom ismertető segíti a választást – hasonló tartalom információs opció a fotók, a sorozatok és a zenék esetében is elérhető. A filmek esetében Video_TS mappák, ISO fájlok és "rippelt" BDMW tartalmak lejátszására abszolút nincs mód – ezeket a hiányosságokat érdemes szem előtt tartani. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy a Plex Média Szervernek folyamatosan működnie kell, amíg tartalmakat akarunk róla lejátszani.

NAS választáshoz itt egy táblázat, ami megmutatja, mely modellek kompatibilisek a Plex szolgáltatással, illetve melyek képesek a tartalmak átkódolására is.

Zene

A Plex segítségével komoly kis médiakatalógust rakhatunk össze, ami szűrhető, kereshető, menedzselhető, a videók esetében pedig mi dönthetjük el, az átkódolás során mi legyen a legfőbb szempont: a kis sávszélesség, a minőség, de automatikus beállítás is rendelkezésre áll. A videók mellett a fotók megjelenítése is zökkenőmentes, a zenék lejátszási listáinak kezelése ugyancsak hibátlanul működik.

Fotó

Mivel az alkalmazás részletes bemutatása egy külön cikket is érdemelne, így a bemutatótól ezúttal eltekintünk. Akit érdekel a téma, itt talál bővebb információt.

A gyorsteszt alapján a Plex és a Chromecast remekül együttműködött egymással.

Root: Lehetséges vagy nem?

A Chromecast Android alapú szoftvert futtat, amely az eszköz megjelenése után nem sokkal még rootolható volt, ugyanis szemfüles fejlesztők találtak egy biztonsági rést, ami ezt lehetővé tette. Az öröm persze nem tartott sokáig, hisz a Google szakemberei nagyon hamar befoltozták a rést.

Azóta érkezett egy picit körülményesebb módszer is, ami extra hardver alkalmazását igényli, ráadásul ez az extra hardver elég drága, plusz egy tápelosztós OTG USB kábel is kell hozzá, így csak az egészen fanatikus felhasználók fogják végrehajtani a mókát. Akit bővebben is érdekel a téma, látogasson el ide.

A rootolást mindenki csak saját felelősségére próbálja meg elvégezni. A folyamat során a garancia érvényét veszti, balul elsült próbálkozás esetén pedig akár téglává is válhat a Chromecast.

Fogyasztás és melegedés

Fogyasztás

Az 5 voltos egyenfeszültséget és 850 milliamperes áramerősséget kínáló tápadapter alapján túl nagy étvágyra nem számíthatunk az apróság esetében, de biztos, ami biztos, azért megnéztük, mennyi az annyi.

A pici stick üresjáratban megelégedett 250 milliampernyi árammal, ami pontosan 1,25 wattos fogyasztást jelent. Amikor a rendszer képet váltott, picit megugrott a fogyasztás, hisz 1-2 másodpercig 340-360 milliamperes áramerősséget mértünk, ami 1,7-1,8 wattos fogyasztást jelent.

YouTube videó streamelésekor 300 mA és 390 mA között ugrált az áramfelvétel, ami 1,5 és 1,95 watt közötti fogyasztást jelent. A mérések során 400 milliampernél nagyobb áramfelvételt nem regisztráltunk, azaz 2 wattnál többet sosem kért a Chromecast. Ez aztán abszolút nem sok, tekintve, hogy ebben az értékben a SoC, a WiFi adapter, a rendszermemória és a NAND flash fogyaszása is benne van. Szükség esetén akár még powerbankról is üzemeltethető a szerkezet, annyira nem kér sokat enni.

Melegedés

Mivel a Chromecast nem rendelkezik semmiféle szellőzővel, a melegedő komponensek pedig nagyon pici helyen vannak összezsúfolva, így érdemes ellenőrizni, mennyire tud felforrósodni a ház. A melegedő alkatrészek hőjét egy alumíniumlap veszi át, ám ez jobb híján csak a műanyag háznak tudja továbbadni a meleget, ahonnan az elég nehezen távozik.

A Chromecastet üresjáratban és terhelés közben egyaránt megvizsgáltuk egy célzó-lézeres infrahőmérővel:

Üresjárat
Terhelés

A Chromecast nem volt vészesen forró a tesztek során, pedig a környezeti hőmérséklet 26 Celsius fok volt, és a televízió háta mögött nem igazán érte friss levegő a terméket. A fórumokon olvasott beszélgetések alapján a Chromecast akkor hajlamos nagyon melegedni, ha nem kap stabil, normális tápellátást, így ha nagyon felforrósodik a háza, mikor a televízió USB portjáról kapja az áramot, érdemes ellenőrizni, külső tápadapterrel javul-e a helyzet.

Verdikt

Verdikt

A Google Chromecast 2013-as megjelenésekor egy új kategóriát teremtett, mondhatni úttörő szerepet töltött be. Azóta egy picit eljárt felette az idő, a konkurensek is felébredtek, így egyre nehezebb terepen kell bizonyítani a közel két éves eszköznek.

Ahogy arra a cikkben is rávilágítottunk, a Chromecastnek vannak hiányosságai mind szoftveres, mind pedig hardveres fronton, ám ezeket egy következő generációs kiadás könnyedén orvosolhatja, ha egyszer végre befut.

Hogy mi kellhet a sikerhez az új Chromecast-be szerintünk?

• 1080p-s streamelés támogatása,

• Lehetőleg 802.11ac támogatással ellátott WiFi vezérlő

• Külön távirányító tartozékként vagy opcionális kiegészítőként

• Interaktív felhasználói kezelőfelület, minimális beállítási lehetőségekkel

• Szélesebb körű alkalmazás-támogatás

• Opcionális Cast Screen támogatás iOS alatt is

• Energiatakarékos mód, azaz pár perc elteltével képernyőkímélő vagy készenléti állapot aktiválása

• MHL-HDMI támogatás bevezetése, hogy a Chromecast közvetlenül a HDMI portról is felvehessen áramot

A Chromecast az eredeti, 35 dolláros listaáron abszolút jó vétel, hiszen elég sokoldalú eszköz. Az idehaza érvényes 16 000 forint körüli összeg már egy kicsit borsosnak tűnik, ami miatt nehezebb elnézni az eszköz hiányosságait, de mérlegelni kell mik az igények, és ezek alapján dönteni, mert a legtöbb felhasználónak valószínűleg elég, amit tud.

Az apróság ráadásul a Google tervei szerint hamarosan még több dolgora lesz használható, hisz új multiplayer játékok érkeznek, plusz egy csomó olyan új alkalmazás is megjelenik, amelyeknél előnyt kovácsolhatunk a tévé nagy kijelzőjéből úgy, hogy az app vezérlését a mobilról végezzük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward