Google: bővítménnyel az állami cenzúrák ellen

A Google egy Peer-to-Peer kapcsolatot használó bővítményt kínál majd, amivel kicselezhetőek a nagy állami tűzfalak, így végre mindenki szabadon internezethet.

Google: bővítménnyel az állami cenzúrák ellen

Egyes országokban sajnos előfordul, hogy az internetezők teljesen más weboldalakhoz férnek hozzá, mint a világ szerencsésebb országainak lakói, ugyanis a kormányok "nagy központi tűzfal" segítségével szabják meg, mihez férhet hozzá a lakosság és mihez nem. Az effajta módszer ellen már sokan felemelték a szavukat, sőt, néhányan már próbáltak megoldást is kínálni a problémára.

Galéria megnyitása

A jelek szerint hamarosan a Google is beáll a sorba, ugyanis a vállalat a Wahingtoni Egyetem és egy nonprofit csoport, a Brave New Software szakembereivel együttműködve egy uProxy névre keresztelt bővítményt készített, ami a fentebb felvázolt problémát egyszerűen, kreatívan tudja megoldani. Az új bővítmény - amelynek fejlesztését a Google "pénzelte" - úgynevezett P2P (Peer-to-Peer) kapcsolaton keresztül dolgozik, így nincs központosított szerver, amit blokkolni lehetne. A felhasználók között VPN (virtuális magánhálózat) szerű kapcsolat épül fel, így egy Kínából internetező felhasználó egy amerikai felhasználó uProxy bővítményt futtató webböngészőjéhez kapcsolódva, és attól hitelesítést kérve ugyanazokat a weboldalakat érheti el, mint bárki más, akit internetezés közben nem korlátoznak. A bővítmény használatához nincs szükség szakértelemre: csak telepíteni kell és már lehet is használni.

Az új bővítmény egyelőre még csak béta változatban, tesztüzemben működik, használatához pedig előzetes regisztrációra van szükség. Az újdonság eleinte csak a Google Chrome és a Mozilla Firefox webböngészőjéhez lesz elérhető, Internet Explorerhez nem, de ez a helyzet idővel változhat.

A Google az új bővítmény publikus elérhetővé tétele előtt az internet szabadságáért "harcoló" szervezetek számára - mint amilyen az OpenITP - lehetővé teszi az uProxy forráskódjának ellenőrzését, majd a kódot a nagyközönségnek is megmutatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward