GoClever Quantum 600 – Az elérhető phablet

A GoClever az új telefonjával azokat célozta meg, akik óriási kijelzőre vágynak, kedvező áron.

GoClever Quantum 600 – Az elérhető phablet

Bevezetés, specifikáció

A GoClever neve talán nem cseng túl ismerősen olvasóinknak, ami jó eséllyel annak is köszönhető, hogy a cég a költséghatékony eszközök piacán versenyez, ahol akadnak ellenfelei bőven. A lengyel vállalat a termékeivel Európára koncentrál, az itteni igényeket próbálja kielégíteni, és a tervezés is itt folyik, csak a gyártás zajlik Kínában. A cég portfóliójában főleg mobil készülékek és azok kiegészítői kaphatóak. Táblák, okostelefonok, apró kamerák, navigációs szettek és tunerek képezik a kínálat nagy részét. A mai tesztünk főszereplője hivatalosan az okostelefonokat képviseli, de méretével már majdnem átlóg a táblák világába, így egy vérbeli phablettel van dolgunk, aminek a legfőbb vonzereje a nagy kijelzőjén felül az ára lehet.

Nehéz meghatározni, hogy hány coltól is nevezünk valamit phabletnek. Pár éve még az 5 colos telefonok is annak számítottak, manapság pedig már teljesen megszokott, ha egy ekkora képernyőről kacsint ránk az Android (és ha a pletykáknak hinni lehet, akkor nemsokára az iOS is). A 6 col azonban még biztos a kategóriába esik, és ezzel a mérettel a Quantum 600-nak túl sok ellenfele sincs. A nagy márkák hasonló telefonjai (pl. Samsung Mega sorozat vagy Huawai Ascend Mate) többszörös áron kelletik magukat, és a kisebb gyártók is szeretnek biztosra menni, kevesen kínálnak 6 colos vagy annál nagyobb mobilokat. Az egyetlen kakukktojás talán az ASUS, ami fordítva közelítette meg a problémát, és egy táblát vértezett fel telefonos képességekkel (FonePad), de ott már 7 colos átlóról beszélünk, amit tényleg nehéz telefonnak hívni (így érezhette az ASUS is, mert később megjelent egy hat colos variáns is). Egyelőre azonban ennyit a konkurenciáról, még visszatérünk rájuk, de most foglalkozzunk a mai tesztünk főszereplőjével.

A központi elem, a kijelző, ahogy már szó volt róla 6 colos átmérővel bír. A jó hír az, hogy költséghatékonyság ide vagy oda, IPS panellel van dolgunk, ami HD felbontást kapott. A pixelvadászokon kívül ez valószínűleg mindenkinek bőven elég lesz. A központi egység egy viszonylag ritkán használt, 2012-es Broadcom SoC. Ebben négy darab Cortex A7-es mag dolgozik 1,2GHz-es órajelen, ami manapság már nem túl magas. A munkáját a grafikus feladatoknál egy Video Core IV-es GPU segíti, ami ugyancsak a Broadcom saját fejlesztése, de túl sokat nem árul el róla a cég, így kíváncsian vártuk, hogyan teljesít majd. Az 1GB memória egy ekkora gépnél már alap, és elég ahhoz, hogy néhány alkalmazás párhuzamosan fusson, a 4GB-os tárhely viszont elég karcsú (főleg, hogy csak bő egy gigabájt érhető el belőle alapból), itt érződik először igazán a költséghatékonyság. Szerencsére egy microSD kártyával a bővíthetőség is megoldható, maximum 32GB-os kártyát pakolhatunk be a burkolat alá, amire azért már elfér pár film.

Ha pedig már a burkolat alatt járunk, érdemes megjegyezni, hogy a Quantum 600 két SIM kártya kezelésére képes, de ahogy az lenni szokott a 3G modem csak az egyikkel áll kapcsolatban. Ezt jelzik is a foglalatoknál, úgyhogy nem igazán lehet eltéveszteni, hogy hová rakjuk a komolyabb mobilnettel rendelkező kártyát.

A friss operációs rendszerért dicséret illeti a GoClever mérnökeit, de ezen felül nem vitték túlzásba az Android piszkálását, csak néhány előre telepített alkalmazást kapunk, ami lehet nem is baj. A bő 200 grammos súly nem kicsi, de teljesen elfogadható egy ekkora géptől, főleg, hogy egy 2800mAh-s akkumulátor került a gépbe. Ez a takarékos belsőnek hála átlagos üzemidőt vetít előre. Mindjárt a végére járunk annak, hogy mire is elég valójában, de előbb vegyük szemügyre magát a vasat.

Külső, minőség, tartozékok

Külső, minőség, tartozékok

A Quantum 600-as a mai trendeknek megfelelően egy viszonylag kompakt dobozban érkezett hozzánk, ami elég tetszetősre és informatívra sikerült, szinte mindent elárul a benne található telefonról. Kinyitva az első dolog amit megpillantunk, maga a készülék lesz, alatta pihennek a tartozékok: egy rövid leírás, USB kábel, tápadapter és egy headset. Utóbbi elég átlagos minőségű, de nagyon hasznos kiegészítő a Quantum 600 mellé, még egy gombot is kapott, amivel intézhetjük a hívások felvételét, lerakását, vagy zenehallgatáskor a számok léptetését, stb. (igen, tudjuk, hogy a közép- és felsőkategóriában ez nem extra, de itt még annak számít).

Szemből láthatjuk, hogy a keretek viszonylag vékonyra sikerültek, így az előlap tetemes részét a 6 colos kijelző teszi ki. Alatta az érintőbillentyűk laknak, tehát nem virtualizálták az Android kezelőszerveit, de sok esetben ez nem is baj, ízlés kérdése kinek mi jön be jobban. A 2Mpixeles kamera a fényérzékelővel és a telefonos hangszóróval fent húzta meg magát.

A képernyővel kapcsolatban eleinte kettős érzéseink voltak. A képe az olcsó okostelefonhoz képest nagyon szép, a maximális fényereje lehetne nagyobb, de az esetek nagy részében így is megfelelő (ahol nem, ott az erősebb fényű telefonok is el szoktak bukni, pl. kint a szabadban, direkt napfényben). Ami elsőre kicsit fura volt, az a felülete. Valahogy nem úgy csúszik rajta az ember ujja, mint azt megszokhattuk. Pár óra után viszont fel se tűnt, szóval ez ne ijesszen meg senkit. Ami inkább zavaró volt, az az, hogy néha vagy elgondolkodik a rendszer, vagy a képernyő nem veszi észre, hogy szeretnénk tőle valamit, de előfordul, hogy kétszer kell megérinteni egy ikont, mire észbekap a gép, hogy csinálnia kéne valamit.

A hátlapon nem sok érdekesség található, a GoClever logón felül csak a hangszóró nyílásai és a 8MPixeles kamera látszik a LED-es villanójával. Körbejárva a gépet katonás rend uralkodik, minden oldal csak egy valamit kapott, nehogy túl nagy zsúfoltság legyen. Alul a micro-USB csatlakozó várja, hogy rádugjunk valamit, balra a hangerőszabályzó árválkodik, jobb oldalt a ki-bekapcsoló gomb teszi ugyanezt, felül pedig a fülesek és headsetek számára fenntartott 3,5mm-es jack aljzat szakítja meg az egyhangúságot. Mi hiányzik? Esetleg egy videó kimenetet még el tudtunk volna képzelni a kereten, ahogy egy apró státuszjelző led-et is. Egyik sem alaptartozék manapság, így igazából nem szólhatjuk meg értük a telefont, de azért lehetünk telhetetlenek.

A minőséget tekintve talán meglepő, de elég jók voltak az első benyomásainkat. Kiemelve a Quantum 600-at a dobozából igen impozáns látványt nyújt. Az illesztések pontosak, a hátlap vékony műanyag, de nagyon jó, sima felületkialakítással, a körbefutó keret pedig ránézésre fém hatású (de az is műanyag). Az egyetlen hiba, amit találtunk, az előlapi kameránál látszott, a legfelső réteg (fólia?) felrakása nem volt tökéletes, némi levegő került alá, de kb. ez minden, amibe bele tudtunk kötni.

Teljesítmény, üzemidő, kamera

Teljesítmény

A Quantum 600 leginkább sarkalatos pontja a teljesítménye lehet, hiszen a Broadcom SoC processzormagjai nem ígérnek semmi különlegeset, a videó vezérlőjéhez pedig nem volt még szerencsénk telefonban (a Raspberry Pi használ pl. Broadcom chipet, ami mellett ugyanúgy Video Core IV van). Mielőtt viszont belevetnénk magunkat a szintetikus tesztekbe, jöjjön egy kis szubjektív részleg: a Quantum 600 rendszere lassú. Többhetes használat alatt ez volt a legszembetűnőbb hátránya. Igazából olyan helyeken is képes akadni, amiket nem értünk, például az Android beállítások menüje. A főoldalak lapozgatása vagy egy szimpla görgetés is be tud akadni, miközben ha elindítunk egy játékot, az tökéletesen fog futni. Valami szoftveroldali probléma kell legyen, mert a szintetikus tesztek alapján van elég kakaó a Broadcom chipben, hogy kiszolgálja ezt a felbontást, sőt, a grafikus vezérlő egész jó, könnyen hozza egy Adreno 305, vagy egy Mali 400MP4 teljesítményét. Íme a bizonyíték:

Galéria megnyitása grid_on

A 3DMark rávilágít arra, hogy a GPU-val nincs probléma, a többiek meg kb. bebizonyítják, hogy a processzor lehetne erősebb is. Ettől függetlenül a szintetikus tesztek alapján a vas gyorsabb annál, mint amilyennek tűnik, és mi is azt vettük észre, hogy ha már fut egy alkalmazás, annak nincs igazán gondja. Játszottunk, videókat és Twitch streameket néztünk, és ahol a grafikus vezérlő munkára van fogva, semmi gond nincs, a böngészés is nagyrészt folyamatos, de amikor a rendszerhez nyúl a gép, akkor érezhetően elgondolkodik (pl. billentyűzet felhozása, lapozgatás a főoldalon). Eléggé esélyes, hogy ahogy fent is írtuk, valami szoftveres gubanc van a háttérben, és lehet csak nálunk volt, mindenesetre buzdítanánk minden Quantum 600 tulajt, hogy a fórumon osszák meg velünk és a többiekkel a tapasztalataikat ezen a téren.

Üzemidő

Mint minden mobil eszköznél, most is azon múlik minden, hogy mennyit használjuk a kijelzőt. Táblaként használva a készüléket (SIM nélkül), ha csak hébe-hóba nyúlunk hozzá, bőven elvan három napig. Ha már mobilhálózaton is kell lógnia, akkor ez lecsökken kb. kettőre, ha pedig rendesen használjuk, akkor minden este töltőre kell dugni, szóval kb. átlagos üzemideje van. Akksi kímélő módok nincsenek pluszban, és a töltöttség jelző is képes megtréfálni minket: 20 százalékig szép egyenletesen merül a telep, utána ha épp használjuk a kijelzőt, akkor pár percen belül jön a figyelmeztetés, hogy hoppá, jó lesz ez 14%-nak is, majd öt perc múlva már el is érjük a 4%-os „jajj, mindjárt meghalok!” riasztásokat, és ha nem dugjuk azonnal töltőre, akkor meg is fog. Érdemes a riasztási százalékokat magasabbra tenni, ha más is ezt tapasztalja.

Fotózás

A Quantum 600-nak két kamerája van. Egy 2MPixeles néz előre és egy 8MPixeles hátra. Előbbi nem a minőség bajnoka, de videóhívások lebonyolításához bőven elég, szelfizni meg ne ezzel akarjunk. A hátsó kamera viszont meglepően jól sikerült, a készülék megcélzott árszegmensét figyelembe véve mi rosszabbra számítottunk. Természetes fény mellett erős közepes teljesítménye van, ami azt jelenti, hogy megfelelő fotókat lehet vele lőni, még beltéren is. A mesterséges fényt viszont nem szereti, nagyon gyorsan elkezd zajosodni a kép, ha közeli dolgokat fotózunk érdemes bevetni a villanóját (akkoris ha úgy érezzük nincs rá szükség).

Galéria megnyitása grid_on

Operációs rendszer, értékelés

Operációs rendszer

Galéria megnyitása grid_on

Az Android 4.4-et nem nagyon piszkálta a GoClever, csupán néhány előretelepített alkalmazást kapunk. Wingsoft Office, ES File Explorer, Cool Reader, ezek hasznosak is lehetnek, de a Yanosik-ot például nem értjük mit keres a kínálatban. Valószínűleg véletlenül maradt bent, vagy csak azért mert egy régióban vagyunk a lengyelekkel. Hála a Play Store fordítójának, sikerült kideríteni, hogy egy közlekedést segítő appról van szó, csak kár, hogy Lengyelországra vonatkozó infókkal van tele, és természetesen az egész szoftver lengyel.

Értékelés

Körülbelül két hete nyomogatjuk már a GoClever Quantum 600-asát, és azt kell mondjuk, hogy ami miatt az ember óriástelefont venne (legalábbis szerintünk), arra tökéletes: YouTube, Twitch, letöltött videók, mind jól néznek ki a 6 colos IPS panelen, és még a beépített hangszóróval is élvezhető sok minden, ha épp nem a metrón utazunk. Az általunk kipróbált játékok is jól futottak (leszámítva a PvZ 2-t, ami valamiért nem települt), és ekkora méretben már játszhatóak a kisebb ikonokat használó appok is. Meglepő módon a hátsó kamera is egész használható, és biztos sokaknak csábító a két SIM használatának lehetősége is. Az összképbe csak az rondít bele, hogy a rendszer használatakor kicsit döcögős a működés, állandóan el-elgondolkodik a gép egy pillanatra, pedig a Broadcom chipje már pont megüti azt a szintet, aminél akár folyékonyabban is működhetne az Android.

Ezt leszámítva azonban komoly hibába nem futottunk bele, ez az „apróság” pedig elnézhető azért az árért, amiért a GoClever jelenleg a Quantum 600-ast kínálja, főleg hogy az aktuális akciónkban még egy AeroDisplay adapter is jár hozzá, amivel WiFi-n keresztül tudjuk a phablet képét a TV-re küldeni. Jelenleg ez a csomag 49 ezer forintba kerül, és ez az ár a konkurencia hiánya miatt egyértelműen ajánlott vétellé teszi a készüléket. Hogy mit értünk a konkurencia hiánya alatt? Nos, 50 ezer forint alatt ekkora telefonok nem igazán kaphatóak. Ahogy arra már hivatkoztunk a cikk elején, a nagyobb márkák gépei ~100 ezer forintnál kezdődnek (pl. Ascend Mate), a kisebbeknek pedig egyszerűen nincs ilyen jó ajánlatuk. Az egyetlen említésre méltó gépezet a két véglet között az ASUS FonePad Note 6, ami jobb specifikációval és stylus-szal kelleti magát, de cserébe 60%-kal drágább. A költséghatékony megoldást keresőknek viszont mindenképpen azt javasoljuk, hogy gondolkodjanak el a Quantum 600-ason, nagyon jó ár-érték arány jellemzi.

GoClever Quantum 600

Hasznos linkek:

Hivatalos oldal: GoClever honlap

Webshop: Quantum 600

A tesztkészüléket a GoClever hazai importőrétől, a JTC-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward