Gigabyte GTX780OC gyorsteszt

Avagy az egyik legolcsóbb GTX780 az egyik legjobb is?

Gigabyte GTX780OC gyorsteszt

GTX780

Valószínűleg már mindenki az új Radeonokra kíváncsi, de mivel azok megjelenése még egy kicsit arrébb van, ezért ma egy rendhagyó gyorsteszttel jelentkezünk. Nagyon ritkán foglalkozunk egy adott kártyának több variánsával, de most volt elég okunk, hogy megtegyük. Egyrészt a Gigabyte volt olyan kedves, és megdobott minket egy WindForce 3X-es GTX780-nal (ezt fogjuk nemsokára kisorsolni a nyereményjátékunkban), másrészt már korábban is fejtegettük, hogy az nVidia második generációs Turbo Boostjának hála egyre többet fog számítani, hogy milyen hűtés van az adott grafikus kártyán. Az ok egyszerű, gyári beállításokon általában addig élvezhetjük a maximális órajalet, amíg a GPU nem éri el a 80 fokot. Ha ez megtörténik, akkor kártya megpróbálja szinten tartani ezt az értéket és elkezd játszani a ventilátor fordulatszámával és az órajellel. A nagy nyári melegben, egy zárt gépházban (főleg ha nincs rendesen átszellőztetve), ez kb. azt is jelentheti, hogy a GTX-ünk, úgy fog működni, mintha nem is lenne Turbo órajele. Extrém esetben még akár csökkentett órajelen is mehet a kártya, ha az elsődleges cél már nem is az adott játék futtatása, hanem a túlélés (de azért azt megjegyeznénk, hogy a jelen generációs kártyák között nem igazán találkoztunk olyannal, aminél ilyen problémák lettek volna).

A hűtés tehát a Keplerek esetében már nem csak a GPU hőfokát határozza meg, hanem az órajelét is. Egy gyárinál jobb megoldás teljesítménytöbbletet jelenthet, még referencia órajelen működő kártyák esetében is, de ha végignézünk a kínálaton, akkor láthatjuk, hogy aki hűtést cserél, az általában nem áll meg ennyinél, hanem az órajeleket is feljebb tornássza. A GK110-es óriás chipre építő GTX780 esetében az nVidia által megadott referencia értékek a 863, a 902 és az 1002MHz. Az első jelöli a GPU alap órajelét, a második az átlagos Boostot, az utolsó pedig a maximálisat, amit akkor érhetünk el, 80 fok alatt tud maradni vele a kártya, a csillagok is együtt állnak, és még 3DMarkot is futtatunk. A viccet félretéve egyébként meglepően sokszor járnak a kártyák a maximális órajelen, vagy annak közelében, főleg a kevesebbet fogyasztó példányok esetében, ahol könnyű fenntartani az alacsonyabb hőmérsékletet.

Az nVidia aktuális csúcs referencia hűtője, ami a Titánon, a GTX780-on és a GTX770-en teljesít szolgálatot, talán az eddigi legjobb referencia hűtő, amivel találkoztunk: jó anyaghasználat és halk ventilátor, valamint egy olyan kialakítás jellemzik, ami a meleg levegőt a házon kívülre fújja. Gondolkodtunk is azon, hogy vajon van-e értelme lecserélni, hiszen a Titan esetében lehet, hogy nem véletlenül nem engedte az nVidia a cseréket (aztán persze lehet, hogy a világító GeForce feliratnak több köze volt a dologhoz). Nos, nemsokára kiderül, nézzük, mit kínál nekünk a Gigabyte megoldása.

A WindForce3X elsőre igen méretesnek tűnik, de csak egy Gigabyte feliratnyival magasabb a referencia kártyáknál, a hossza pedig 1 centivel nagyobb. A bordák két részre vannak osztva, ezek és a GPU között természetesen most is hőcsövek szállítják a meleget. 3X a hűtés nevében a három ventilátorra utal, amik így együtt jóval több levegőt képesek megmozgatni, mint az nVidia megoldása, cserébe viszont a házon belülre is kerül az extra hőből, így még fontosabbá válik a jó szellőzés.

A kimenetek a szokásosak, két DVI (az egyikből D-sub is csinálható), egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó várja a játékosokat. Bár az általunk kapott tesztpéldány csak úgy egymagában érkezett, plusz játékra ne számítsunk a Gigabyte VGA-jának esetében, csak az aktuális nVidia promóciók élnek mindig. Kapunk viszont egy Gigabyte OC Guru II szoftvert, amivel könnyen állítgathatjuk az órajeleket, és monitorozhatjuk a kártya állapotát.

Az OC sem véletlenül van a névben, a Gigabyte az eredeti 863MHz-ről 954-re emelte a GPU órajelét, és a maximális boost órajel is felment 1002MHz-ről 1097-re a méréseink alapján (a cég nem ad meg hivatalosan felső plafont). Összességében ez azt jelenti, hogy ~10% erőtöbblettel számolhatunk egy „átlagos” GTX780-hoz képest, plusz amit esetlegesen a hűtés hoz a konyhára. Fussunk is át néhány teszten.

Tesztek, verdikt

Mint látható, a plusz 10%-ot könnyen hozza a Gigabyte kártyája, sőt még többet is. Heaven alatt a referencia kártya nagyon gyorsan eléri a 80 fokot, és onnantól kezdve csak az alap 863MHz-es órajelen ketyeg tovább, míg a Gigabyte megoldása végig 1097MHz-en dolgozik, ezért az óriási, 28%-os különbség. Alapjáraton mindkét VGA hűtése 1120rpm környékén dolgozik, míg maximális terhelés esetén a referencia kártya 2200rpm-re, a Gigabyte WindForce-a 2800-ra megy fel. Üresjáratban mindkét kártya nagyon halk, teljes terhelés alatt pedig a referencia hűtés valamivel halkabb, mint a WindForce, de nem annyival, hogy ezért le akarjunk mondani közel 30% teljesítménytöbbletről.

A fogyasztás is hasonló a két kártyánál, üresjáratban hibahatáron belül vannak egymáshoz képest, terhelés alatt pedig alig fogyaszt többet a Gigabyte gyárilag túlhajtottja. A referenciánál azért van megadva két érték, mert mindössze 2-3 perc kell Alan Wake alatt ahhoz, hogy elérje a 80 fokot, aztán szép lassan elkezd órajelet csökkenteni, míg végül ki nem lyukad az alap 863MHz-nél. Olyankor nem meglepő, hogy alacsonyabb a fogyasztása. A Gigabyte kártyája végig törekszik a maximális, vagy ahhoz közeli órajel elérésére, és ennek köszönhetően elmondhatjuk, hogy párban van egy tuning nélküli Titánnal (sőt, néha le is győzi azt a korábbi eredményeink alapján).

Verdikt

A mai nap tanulsága, hogy a Turbo Boost mellett bizony felértékelődik a hűtés minősége. Mind a két kártyát egy zárt házban, jó szellőzéssel teszteltük, hogy próbáljunk reális környezetet teremteni nekik (a tesztpad ugyanis elég messze van attól), és mint a fenti táblázat is mutatja, van különbség hűtés és hűtés között. Ahol csak ~10% eltérés van, az a tuningnak köszönhető, ahol viszont ennél több, ott már a hűtés is beszállt a képletbe. A játékok közül a GPGPU számításokra is támaszkodó Tomb Raidernél látszott a legnagyobb különbség, bizonyítván, hogy némi kompromisszummal (nem viszi ki a meleget), de a WindForce egyértelműen hatékonyabb hűtés, mint az egyébként jól sikerült referencia. A gyári tuningnak hála ráadásul a Gigabyte kártyája eléri a Titan sebességét is. Nem az ő kártyájuk kapta gyárilag a legmagasabb órajeleket, viszont nem utolsó szempont még ebben a magasságban sem, hogy az övéké a legolcsóbb kártya a GTX780-as mezőnyben. Úgy gondoljuk, hogy ha ezt az elért eredményei mellé tesszük, akkor bizony megérdemel egy ajánlott plecsnit.

Gigabyte GTX780OC
Gigabyte GTX780OC

A Gigabyte GTX780OC-t a Gigabyte-tól kaptuk, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward