Giana Sisters: Twisted Dreams – Ördögi ikerpár

Az 1980-as évek végén megjelent platformer első része a maga idejében nagy siker volt, lássuk a folytatás megfelel-e az elvárásainknak.

Giana Sisters: Twisted Dreams – Ördögi ikerpár

1. oldal

A napi híreket lapozgatva biztos mindenkinek feltűnt, hogy a Kickstarteres őrület még mindig javában tombol, hiszen hétről hétre hallani egy-egy olyan ötletről, ami sokak szívét megdobogtatja. Lassan beérnek az első projektek is, és kézhez vehetjük azokat a játékokat, melyekért képesek voltunk már hónapokkal a megjelenés előtt kiperkálni a kért összeget. Alig pár hete teszteltük az egyik legérdekesebb, rajongók által pénzelt programot, a Faster Than Light-ot, most pedig megérkezett a következő ígéretes alkotás, mely egy régi platformer folytatása. Akik elég idősek ahhoz, hogy használhatták a 80-as, 90-es évek számítógépeit (C64, Amiga, ZX Spektrum), azoknak talán nem cseng ismeretlenül a The Great Giana Sisters név. A Time Warp Production által készített játék egy kritikailag igencsak elismert alkotás, és egyben egy szégyentelen Mario Bros. klón volt. A Nintendo még jogi lépéseket is fontolgatott a hasonlóság miatt, ugyanis az első pályák szinte teljesen megegyeztek a két cím esetében, de legalább a játékmenet különbözött, valószínűleg ez mentette meg a Giana Sisterst (például többfajta speciális képessége volt a karaktereknek). Hasonlóság ide vagy oda, a játék nagyon jó értékeléseket kapott, és egy komoly rajongói bázist épített ki magának. A program több hivatalos és nem hivatalos folytatást is megért, legutóbb pedig akkor hallhattunk róla, amikor a Black Forest Games megindította Project Giana névvel fémjelzett Kickstarter kampányát. A projekt az eredeti játékok szellemiségét megőrző, de a modern követelményeknek megfelelő látványt és játékmenetet ígért, így nem meglepő, hogy a fejlesztőknek sikerült összeszedni a fejlesztésre kért összeget. Az egyelőre csak PC-n elérhető, Giana Sisters: Twisted Dreams nevű alkotás október végén került a digitális boltok polcaira, mi pedig nem voltunk restek alávetni egy alapos tesztelésnek.

Mivel jómagam nagy szerepet tulajdonítok a történetnek a játékokban, gyakran szoktam az elemzéseket ezzel a résszel kezdeni, ám a Giana Sisters esetében nem igazán van miről beszélni, ugyanis konkrétan nincs sztori a játékban, illetve csak nagyon minimális. Annyit megtudunk a fél perces bevezető videóból, hogy a Giana nővéreket beszippantotta egy misztikus örvény, ami után egy bizarr álomvilágba kerültek. Itt az egyik testvért lenyelte és elvitte egy sárkány, a mi dolgunk pedig az, hogy kiszabadítsuk őt. A hihetetlenül eredeti sztori helyét innentől kezdve átveszi a játékmenet, ami az igazán lényeges dolog ebben az alkotásban. Elődjéhez hasonlóan a Twisted Dreams is egy platformer, melyben a címszereplő nővérek egyikét irányítva kell eljutni a pályák végéig, minél több kristályt összegyűjtve és a rejtett helyszíneket megtalálva. A csavar az egészben az, hogy játék közben egyetlen gombnyomással tudunk váltani a két Giana nővér között, megváltoztatva hősünk kinézetét, képességeit, és ami a legfontosabb: a minket körülvevő világot.

2. oldal

A főszereplők ugyanis szöges ellentétei egymásnak. Egyikük egy cuki szőke kiscsaj, aki képes a levegőben piruettezni, és ennek segítségével egyik helyről a másikra repülni. Amíg ebben a formában vagyunk, a körülöttünk lévő világ a sötétebbik arcát mutatja, teli csontvázakkal, elszáradt, kipusztult helyszínekkel és különféle démonokkal. Ilyenkor tudjuk felszedni az aranyszínű kristályokat a pályán. Előfordul azonban, hogy a cuki formában nem tudunk átjutni egy akadályon, ilyenkor kell átváltozni a vörös hajú punk kislánnyá. Amint ezt megtettük, ismét változik a környezetünk, minden nyugodt, élettel teli lesz, még a pályát benépesítő szörnyek is átalakulnak madarakká, teknősökké. Arra azonban figyeljünk, hogy ezek ugyanolyan nagy veszélyt jelentenek ránk, tehát csak óvatosan a pályán található lényekkel. Ugyanakkor a punk formánkat elővéve képesek leszünk tűzlabdaként nekicsapódni az előttünk álló akadályoknak, így elpusztítva az ellenséget és széttörve a falakat. A játékot nehezíti, hogy előrehaladás, ugrálás közben folyamatosan váltogatnunk kell a két stílus között, mert egyes helyeken csak így tudunk továbbjutni. (Ebből a szempontból egyébként nagyon hasonlít a játék az Outland című konzolos darabra.) Az átalakulás vizuálisan is nagyon jól néz ki, a helyszínek a szemünk előtt halnak ki, vagy telnek meg élettel. A legjobb az egészben, hogy a zene is ehhez a játékelemhez idomul. Punk formánkban zúzós, gitárral kísért számok hallhatóak, míg a cuki lányhoz zongorával előadott muzsika dukál.

Visszatérve a játékmenetre, a Giana Sisters nem csak a műfaját örökölte a nagy elődtől, hanem a nehézségét is. Bár azt nem mondanánk, hogy kegyetlenül nagy kihívást nyújt a program, de ha maximalisták vagyunk, és minden kristályt, titkos extrát meg akarunk szerezni, akkor alaposan meg fogunk izzadni. Ugyanis bár alapvetően lineárisak a helyszínek, időnként elágazásokba fogunk botlani, amelyek rejtett részekre vezetnek. Ráadásul a játék elég gyors tempójú, és nagyon jól kell uralnunk mindkét formánkat, ha győzni akarunk. Gyakran a levegőben, ugrás közben kell ide-oda váltanunk, pont a megfelelő helyen, a megfelelő időben. Ezt időnként nehezíti, hogy az irányítás nem a legpontosabb. Punk formánkban előfordult, hogy nem abba az irányba repültünk, amerre szerettünk volna. A megfelelő irányt még gamepaddel is nehéz eltalálni (párszor emiatt haltunk meg), billentyűzettel pedig még problémásabb. Nem mondanánk, hogy utóbbival rossz játszani a Giana Sisterst, mert többnyire jól működik, de aki megteheti, az inkább kontrollerrel essen neki a játéknak.

3. oldal

Ha igazán mestereivé váltunk a játéknak, és befejeztük az alap játékmódot (Adventure), akkor nekieshetünk a többinek is, ugyanis van még belőlük pár darab. A Score Attack és a Time Attack még nem nagy kunszt, előbbiben minél több pont összegyűjtése a lényeg, utóbbinál pedig a lehető legrövidebb időn belül kell befejezni a pályát. Az igazi ínyencség a Hardcore mód, amelyben nincsenek mentési pontok, így ha meghalunk, újra kell kezdeni az egész szintet. Ha ily módon is sikerült a végére érnünk mind a 23 helyszínnek, akkor megnyílik előttünk az Über-Hardcore Mode. Ez a végső erőpróba, mely csak az igazi mazochistáknak ajánlott. Itt nincs második esély, mindenkinek csak egy élete van, így ha meghalunk, kezdhetjük az elejéről az egész játékot. Sok szerencsét, szükségetek lesz rá!

A látványvilágról és az audió részről már ejtettünk néhány szót, de pár gondolat erejéig térjünk még vissza rá. 2D-s, kis költségvetésű alkotásról lévén szó, csúcsszuper grafikát nem várhatunk a játéktól, viszont egy jó stílust igen, és azt meg is kapjuk. A fejlesztők a rajzfilmszerű megjelenítés mellett tették le a voksukat, így minden színgazdag és kissé elnagyolt, de ez jól áll a Giana Sistersnek. A főszereplő lányok modelljének részletességén viszont még dolgozhattak volna, mert azok egy csöppet gyengébben sikerültek a környezethez képest, de az összképre még így sem lehet panaszunk. Mint ahogy a két eltérő stílusú zenére sem, melyet az a Chris Hülsbeck készített, aki az eredeti The Great Giana Sistersben is a zeneszerző szerepét töltötte be. Érdekesség, hogy az új játék tartalmaz néhányat az előd számaiból is, csak épp mai hangszerelés mellett. Aki emlékszik a régi zenékre, az tudja, hogy milyen jól sikerültek, és szerencsére az új darabokban sem találni kivetnivalót.

Be kell vallanunk, kezdetben nem voltunk teljesen biztosak benne, hogy az új Giana Sisters feldolgozás ilyen jól fog sikerülni, ám ahogy egyik pályáról a másikra haladtunk, úgy ragadott minket magával egyre jobban a játék. Komoly hibával nem találkoztunk benne, az irányítással volt itt-ott egy kis probléma, illetve egyszer belefutottunk egy bugba, ami miatt beleragadt a hősünk a falba, és újra kellett kezdeni a pályát. Ezeket leszámítva viszont egy nagyon élvezetes és hangulatos játékot kaptunk kézhez, amit a platformerek rajongóinak csak ajánlani tudunk.

Értékelés: 8/10

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward