Shop menü

GÉPI TANULÁSSAL DERÍTI FEL AZ ILLEGÁLIS MEDENCÉKET A FRANCIA KORMÁNY

Retteghetnek azok, akik bejelentés nélkül építenek medencét a kertben, és valószínűleg a technikát mások is átveszik majd.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Gépi tanulással deríti fel az illegális medencéket a francia kormány

A mesterséges intelligenciát rendkívül széles körben lehet használni, és a napokban egy egészen érdekes alkalmazási területről jelentek meg hírek. Kiderült, hogy már van olyan ország, ahol a hatóságok gépi tanuláson alapuló rendszerrel keresik azokat a medencéket, amiket nem hivatalosan hoznak létre, és megfeledkeznek nyilatkozni a létezésükről.

Manapság egy-egy területről számtalan légifelvétel áll rendelkezésre. Ezek nemcsak, hogy különböző részletességgel tudnak szolgálni, de akár még multispektrális kamerákkal is készülhetnek, melyekből egészen különleges információkat lehet leszűrni. A mezőgazdaságban a légifelvételek használata ma már teljesen hétköznapi dolognak számít a hatékonyság növelése érdekében. Most pedig arról számolhatunk be, hogy a franciák már az illegális medencéket is légifelvételekkel kutatják, méghozzá nem is akármilyen módon.

Galéria megnyitása

A rendelkezésre álló légifotó adatbázisokat nem hétköznapi dolgozók nézegetik a hivatalokban, hanem erre felkészített gépi tanulás alkalmazásával ellenőrzik. Megfelelő algoritmusokat használva ugyanis meglepően egyszerűen lehet már egy medencét kiszúrni a lakott területeken. Lényegében a víz felderítése az egyik legegyszerűbb dolog a légifelvételeken, még akkor is, ha viszonylag kicsi felületekről van szó. Hiszen a medencék azért nem tavak, ezt észben kell tartani, ezért is bízzák inkább a munkát gépekre.

Franciaország csak azzal, hogy megadóztatja azokat a medencéket, amiket eddig a tulajdonosaik nem jelentettek be, közel 10 milliárd eurós extra bevételre tehet szert. Szóval egyáltalán nem egy olyan területről van szó, ami elhanyagolható lenne. Főleg azokban az időkben, amikor a gazdaság egyébként is nehéz helyzetben van, és minden bevételszerzési lehetőséget ki kell használnia a kormányoknak, hogy képesek legyenek helytállni.

Galéria megnyitása

A franciáknál úgy működik a helyi ingatlanadó-rendszer, hogy az embereknek a házaik, lakásaik meghatározott kiadási értékének megfelelően kell a közterhet megfizetniük. A medence pedig jellemzően egy meglehetősen masszív értéknövelő része lehet egy-egy családi háznak, szóval ezt nagyon sokan nem jelentik be. Így el tudják kerülni az ingatlanadó egy jelentős részének rendezését. Több száz eurós tételekről lehet szó házanként – olvasható a beszámolóban.

Már csaknem egy éve dolgozik a gépi tanulást használó „medencekereső” megoldásának a tökéletesítésén a kormány, szóval mostanra jelentős tapasztalatokkal gazdagodtak. A szolgáltatást olyan IT vállalat segített kidolgozni, aki egyebek mellett a Google-lel is dolgozott már légifelvételek elemzésében. A felvételeket a francia földtudományi és erdészeti információs intézete készítette direkt erre a célra, és amennyiben a rendszer talál egy medencét, ami nincs bejelentve, azonnal elkezdi az intézkedést, mivel a nemzeti adó- és ingatlannyilvántartóval is összeköttetésben van.

Galéria megnyitása

Eddig csak Franciaország egy részén üzemelt a szolgáltatás, és már így is szép hasznot hozott. Hamarosan már az egész országban bevetésre kerülhet ez, miután egyelőre mindenképpen meggyőző a teljesítménye. Ennek ellenére, hogy korlátozottan üzemelt a szolgáltatás, több mint 20 ezer illegális medencét tudott felderíteni, valójában pedig 100 ezres nagyságrendben lehetnek be nem jelentett medencék az országban.

Végül azt is el kell mondani a mostani hír kapcsán, hogy a rekord mértékű szárazság is szükségessé tette, hogy a franciák komolyabban vegyék a medencékre vonatkozó előírásokat. Hiszen az is nagyon sokat árt az ország vízkészletének, hogy mindenfelé engedély nélkül „keletkeznek” medencék. A COVID-19 óta egyébként is jelentősebben szaporodtak ezek, mivel az emberek többet voltak otthon, az pedig már csak rátett egy lapáttal, hogy a nyarak melegebbek és szárazabbak lettek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére