Az így kapott paradicsom D-vitaminban gazdag gyümölcsöket terem, ritka növényi forrást biztosítva a szerves vegyület számára. Az Egyesült Királyságban a napokban módosítják a vonatkozó törvényi hátteret, hogy az így kapott, precíziósan módosított paradicsom árusítható legyen az üzletekben.
Napi két paradicsom elfogyasztása a kutatók szerint fedezi a szükséges D-vitamin mennyiségét, amelyből egymilliárd ember nem fogyaszt eleget, elsősorban a napsütésben szegényebb északi országokban. A génszerkesztett paradicsom egyúttal vegán alternatívát teremt a megszokott D-vitaminos táplálékkiegészítőkhöz képest, amelyek birkagyapjúból kivont lanolinból készülnek. A paradicsomnak ugyanakkor még le kell küzdenie pár technikai, etikai és fogyasztói akadályt, mielőtt széles körben elérhetővé válhat.
Ami a génmódosítást illeti, ahogy már említettük, ez a Sl7-DR2 nevű gént érinti, megakadályozva egy enzim termelődését, amely a D3-provitaminból koleszterint állít elő. A génnek egy nagyon pici részén végeztek egy nagyon apró változtatást ennek megakadályozására, és palántákban semmiféle eltérést nem tapasztaltak a nem módosított növényekhez képest – azon túl, hogy a módosított növények gyümölcsében sok a D-vitamin.
A kutatók elmondása szerint, bár a genomot csak nagyon kis mértékben változtatták, meg a kérdéses gén szerkezete miatt hagyományos növénynemesítéssel nagyon-nagyon nehéz lenne elérni, hogy az enzim működése megszűnjön. Ehhez legalább 10 évre lenne szükség, míg génszerkesztéssel nulláról másfél év alatt megvalósították a változtatást.
Az egyelőre nem világos, hogy a génszerkesztett paradicsom drágább lesz-e a hagyományosnál. A szakértők szerint erre nem feltétlenül lesz szükség, hiszen a termesztés remélhetőleg nem jár majd plusz munkával, és a D-vitaminban szintén gazdag hajtások, illetve a levelek hasznosításával még plusz bevételre is szert tehetnek a termesztők.
Ugyanakkor egyelőre még nem teljesen világos, hogy a termesztés valóban ugyanúgy folyhat-e, mint a nem génmódosított paradicsomnál. Erre egy júniusban kezdődő, a brit kormány által támogatott terepi vizsgálatsorozat adhat választ. A legfontosabb kérdés az lesz ennek során, hogy a brit szigeteken elegendő-e a napfény ahhoz, hogy a paradicsomban található D3-provitamin kellő mennyiségben D-vitaminná alakuljon tovább. Ha nem így van, akkor mesterséges megvilágításra is szükség lehet, ami azt jelentené, hogy a termesztés több energiát és pénzt igényel.