Génmódosított tyúkok tojhatják a jövő gyógyszereit

Az edinburgh-i Roslin Intézet kutatói olyan tyúkokat hoztak létre, amelyek tojásaiban emberi fehérjék találhatók. A módszer költséghatékony megoldást kínálhat bizonyos gyógyszerek előállítására, állítják a szakértők.

Génmódosított tyúkok tojhatják a jövő gyógyszereit

A kutatók eredetileg kutatási célokra akartak magas minőségű fehérjéket előállítani a tyúk révén, de aztán rájöttek, hogy a metódussal gyógyászati célokra is megfelelő alapanyagokat lehet legyártani. A kutatók eddig kétféle humán proteint termeltettek ki a szárnyasokkal: az IFNalpha2a nevű tumor- és vírusellenes molekulát, és a makrofág kolóniastimuláló faktort, amelyből egy, a szöveteket öngyógyulásra késztető gyógyszer készülhet. (Utóbbi fehérje sertés változatát is sikerült kitermeltetni a tyúkokkal.)

A fehérjék egy egyszerű tisztítási eljárással kinyerhetők a tojásfehérjéből, és a jelek szerint nincsenek negatív hatással az állatokra, amelyek a szokott gyakorisággal rakják le tojásaikat. És bár egyetlen kilinikailag releváns dózis kinyeréséhez 3 tojásra volt szükség, egy-egy tyúk évente akár 300 tojást is tojhat. Jelenleg a gyógyszerekhez szükséges humán proteineket nagy részét ennél sokkal költségesebb és időigényesebb módszerekkel, laborban tenyésztett emlős sejtek révén állítják elő, ehhez képest a tyúkok sokkal kedvezőbb utat kínálnak, mondják a szakértők.

„Ezen fehérjék előállításához élő rendszerekre van szükség, mivel nagy nagyméretű és bonyolult molekulákról van szó, amelyek legyártásához és megfelelő hajtogatásához szükség van a sejt teljes rendszerére” – mondja a vizsgálat vezetője, Lissa Herron.

Galéria megnyitása

Tojásokat már jelenleg is használnak gyógyszergyártási célokra, hiszen például ilyenekben növesztik az influenza elleni védőoltáshoz szükséges vírusokat. Az új módszer abban tér el ettől, hogy a terápiás fehérje génje bekerül a tyúk genomjába, és a tojásfehérje részeként termelődik ki. Korábban egy japán kutatócsoportnak is sikerült tojásokban humán proteineket létrehozni, de a mostani kutatás résztvevő szerint saját módszerük hatékonyabb és olcsóbb is ennél.

A tojásokból kinyert fehérjéket egyelőre nem használják fel gyógyászati célokra, de a jövőben, ha a módszer átmegy a szükséges engedélyeztetési eljárásokon, erre is sor kerülhet. A kísérlet azonban kétségen felül igazolta, hogy a módszer működik, és használható mennyiségű terápiás anyagot produkál.

A tyúkok ideális „bioreaktornak” tűnnek erre a célra, hiszen ahogy az eredményekről beszámoló tanulmányban írják a szerzők, az állatok olcsón tarthatók, gyorsan szaporodnak, és fehérjéik sok szempontból hasonlítanak az emberére, így a tojáson belül és a betegben is kisebb az esély a negatív immunreakciókra. Az tojásból kitermelt fehérjéket először valószínűleg kutatási célokra, majd az állatorvosi gyakorlatban kezdhetik használni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap