Gamer billentyűzetek különleges háttérvilágítással

A Cooler Master billentyűzetének billentyűi gépelés közben kezdenek világítani, a Corsair megoldása pedig RGB háttérvilágítással ellátott mechanikus billentyűivel emelkedik ki a mezőnyből.

Gamer billentyűzetek különleges háttérvilágítással

Lencsevégen a Corsair újdonsága

A Cherry az elmúlt hónap folyamán rántotta le a leplet MX RGB típusú mechanikus billentyűiről, amelyek a CES alkalmával már be is mutatkoztak az egyik neves gyártó termékében. A szóban forgó vállalat a Corsair volt, a billentyűzet pedig, amely elsőként alkalmaz Cherry MX RGB típusú mechanikus billentyűket, nem más, mint a Vengeance K70. Az újdonságról tudni kell, hogy a billentyűk RGB háttérvilágítása egyenként, tetszés szerint változtatható, így meglehetősen egyedi, figyelemfelkeltő fényárral látható el a termék.

Maguk a Cherry MX RGB típusú mechanikus kapcsolók átlátszóak és egy-egy nyomtatott áramköri lapra integrált LED felett foglalnak helyet. A LED-ek egyenként 16,8 millió színárnyalat megjelenítésére képesek, így könnyedén "kikeverhetjük" azt az árnyalatot, ami ízlésünknek vagy pillanatnyi hangulatuknak legmegfelelőbb. Az újítás jóvoltából tökéletesen egyedi háttérvilágítás hozható létre, méghozzá akár olyan effekttel is, mint amilyet a lenti videón láthatunk.

A Corsair tervei szerint az első Cherry MX RGB mechanikára alapozó gamer billentyűzet az idei év második felében válik elérhetővé, méghozzá több változatban: az MX RGB mechanika a Cherry MX Red, Blue és Brown kapcsolóira jellemző tulajdonságokkal egyaránt elérhető lesz, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő változatot.

A Cooler Master újdonsága csak egy színben világít, de nem a megszokott módon

A CES-en a Cooler Master is bemutatott egy érdekes, LED-es háttérvilágítást alkalmazó billentyűzetet, amelynél az egyes billentyűk szintén külön-külön LED-et kaptak, ám ezek a LED-ek nem világítanak folyamatosan: csak akkor lépnek működésbe, ha lenyomjuk a billentyűt, de pár tizedmásodperc után elhalványul, majd kialszik a fényük. Az alábbi videó megmutatja, hogyan működik a termék a gyakorlatban.

A fenti billentyűzetet a Cooler Master illetékesei QuickFire Rapid I névvel emlegették és elmondták, az újdonság többféle Cherry MX mechanikus kapcsolóval is elérhető lesz annak érdekében, hogy mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelőbb példányt. Az új billentyűzet így nem csak a gamereket, hanem a sokat gépelő felhasználókat is kiszolgálja majd.

Az nem világos, hogy a fenti koncepciónak pontosan mi az értelme, illetve milyen előnyöket kínál, de az kétségtelen tény, hogy egy-egy játékos összejövetelen sokan megnézik majd billentyűzetünket, ha ilyen háttérvilágítás dolgozik a fedélzetén. Persze ez a fajta megoldás akkor is jól jöhet, ha olyan mechanikus billentyűvel rendelkezik a termék, amely a lenyomás alkalmával nem ad egyértelmű visszajelzést a sikeres lenyomás tényéről – ekkor a LED-es háttérvilágítás felvillanása megerősítésként funkcionálhat. Ebben a megközelítésben ez a funkció főleg Cherry MX Red vagy Black kapcsolóknál jöhet jól.

Jön a NovaTouch TKL is

A Cooler Master egy másik érdekes billentyűzetről is lerántotta a leplet, amely ugyan nem rendelkezik háttérvilágítással, mégis különleges. Ez a modell Cherry MX helyett elektrosztatikus kapcsolókat alkalmaz, amelyek a Topre műhelyéből érkeznek és papíron nagyon hasonló gépelési élmény nyújtanak, mint említett mechanikus társaik Brown változatai. Hogy egy-egy ilyen kapcsolót miként kell elképzelni? Az alábbi ábra megmutatja:

A Topre kapcsolók lényege, hogy egy gumikupolát alkalmaznak, amelyen belül egy kúpos rugó kap helyet. A billentyű lenyomásakor a rugó felső része az alsó elektróda felé közeledik, majd ahogy a kapacitancia elér egy bizonyos szintet, a gumikupola reakciója nyomásérzetet kelt, a rendszer pedig elkönyveli, hogy billentyűlenyomás történt. A kapcsolók előnye a többi megoldással szemben az, hogy hamarabb elérhető a nyomáspontjuk, hiszen a billentyűnek a nyugalmi állapothoz képest csak 1-2 millimétert kell elmozdulnia lefelé, szemben a Cherry MX billentyűkkel, amelyeknek 2 milliméternél, illetve 2,5 milliméternél van a nyomáspontjuk – változattól függően.

Ez a technológia a gyártó szerint kevésbé veszi igénybe az ízületeket – mivel a billentyűk nyomáspont nagyon fent van, kisebb az esély, hogy a felhasználó teljesen, egészen ütközésig lenyomja a őket –, így kisebb az esélye az ínhüvelygyulladás kialakulásának, plusz ezzel együtt a kezek és az ujjak is kevésbé fáradnak el. Ezek a billentyűk egyébként ugyanolyan szárral rendelkeznek, mint a Cherry MX billentyűkkel ellátott megoldások, így a billentyűk esetükben is könnyedén egyedi darabokra cserélhetőek, ha szükséges.

A NovaTouch TKL billentyűzet az idei év második negyedévének elején kerülhet a boltok polcaira, ára pedig 200 dollár alatt helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward