G602: a Logitech legjobbja

Ma a Logitech egyik vezeték nélküli nagyágyújával, a G602-vel ismerkedünk meg.

G602: a Logitech legjobbja

1. Áttekintés

Logitech Wireless Gaming Mouse G602

A mai alkalommal a Logitech egyik vezeték nélküli nagyágyújával, a G602-vel ismerkedünk meg, ami már első pillantásra is egy komoly gamer egérnek tűnik.

A G szériás rágcsáló abban a szellemben született meg, hogy a nagyobb igényű játékosok is örömmel hasznosíthassák szinte bármilyen játékstílusban. Az egér ergonómiai kialakítását ennek megfelelően nyerte el, és főbb extrái közé tartozik a 11 programozható gomb, a nagy pontosságú Delta Zero érzékelő, a gyors DPI állítás, valamint az energiatakarékosság jegyében az aktív/kímélő üzemmód kapcsoló.

A periféria egy kihajtható, minőségi dobozban érkezett hozzánk, amiben az egér mellett egy útmutatóra, 2db AA típusú elemre, és egy USB hosszabbító kábelre bukkantunk. Ez utóbbi elég hasznos tud lenni, mert így akárhová elhelyezhetjük az USB-s vevőt, és ezzel gátat szabhatunk az esetleges akadozásoknak. Sok egérnél kispórolják ezt. Az egér felismerése automatikusan megtörténik Windows (8, 7, Vista) és Mac OS 10.6.8 vagy újabb rendszereken, így driver telepítésre nincs szüksége. A konfigurációs programot (Logitech Gaming Software) viszont melegen ajánlott letölteni a gyártó honlapjáról, amivel az egér finomhangolása végezhető el.

Már első pillantásra szembetűnhet, hogy a rágcsáló óriási méreteket ölt. Ez csak az igazán nagy tenyerű játékosoknak örömhír, és köztük is csak a jobbkezeseknek, ami viszont lefedi a játékosok nagy részét. A küllem megtervezésénél bevetettek mindent, amitől úgy gondolhatták, hogy az egér dizájnos lesz. Ettől talán kicsit csicsás lett az egér, de a felhasznált anyagok minőségére egy szavunk sem lehet. Az egér felső részét például jól tapadó gumibevonattal látták el a tervezők, a hüvelykujjnál érdesített műanyagot használtak fel, a fő gombok felülete pedig matt. Így gyakorlatilag bárhová nyúlunk, mindenhol stabil fogás esik a rágcsálón, ami egy átgondolt tervezés eredménye. Az összkép szerintünk dögös lett, a látvány egy igazi játékos egér benyomását keltette bennünk. A hüvelykujj számára kialakított hely a legfontosabb, ide 6 programozható gomb került, egy DPI visszajelző lámpa, és egy nagyon kényelmes támaszték, ami nemcsak ujjpihentetőnek jó, hanem a stabil fogásban is segít.

A DPI váltó gombok is könnyen elérhető helyre kerültek. Ezek a mutatóujj alá esnek, a bal oldali fő gomb területéből kihasítva maguknak egy kis darabot. Az üzemmód váltó kapcsoló a görgő alatt foglal helyet, ha kell, kéznél van, egyébként nem sok vizet zavar. Egyeseknek akár még jó hír is lehet, hogy az egér görgető kerék gyanánt nem kapta meg a gyártó csúcsmodelljét, a Micro Gear-t. Helyette egy hagyományos példány került bele, amivel oldalra scrollozni nem lehet, és fokozatmentessé sem tehető, cserébe viszont eszméletlenül stabil.

Az egér alján a 2500 DPI-s Delta Zero szenzor kacsint vissza ránk, mellette pedig van egy kikapcsoló gomb is, ha hosszabb időre pihenni küldenénk az egeret. A készülék gyárilag 2db AA típusú elemmel érkezik, amiből az egyik eltávolítható, ha csökkenteni szeretnénk az egér súlyán. Ezzel a trükkel nem lehet olyan jól testreszabni a periféria súlyát, mint a cserélhető súlybetétes példányokét, de a semminél ez is jobb. Az egér egyébként a nehezebb példányok közé sorolható.

Az elemtartó fedél alatt egy kis rekesznek is jutott hely, amibe szállításkor az USB-s adaptert rakhatjuk.

2. Próba

Az ismerkedés után indítsuk el a Logitech Gaming szoftvert, és tekintsük át a készülék lehetőségeit!

Galéria megnyitása grid_on

A már jól ismert és bevált program feladatai közé tartozik a DPI profilok állítása (ebből ötöt menthetünk el), és hogy tetszés szerint átprogramozzuk vele a gombokat, amivel saját igényeink szerint konfigurálhatjuk az egeret. Játékfelismerő módban hozzárendeli az egérhez az előre beállított gombkiosztásokat, de saját billentyűkombinációkat és makrókat is létrehozhatunk. A számítógépre végtelen számú profil menthető, míg a készülék memóriájában csak egyet tárolhatunk el. Ennek megfelelően profilváltó gomb sincs az egéren, de fájlból bármikor frissíthetjük beállításainkat. A memóriában történő tárolás előnye a gépfüggetlenség, így beállításaink akkor is megmaradnak, ha rendszerünket újratelepítjük, vagy másik számítógépet használunk.

Most pedig jöjjenek az egérrel szerzett tapasztalataink! A készülék ergonómiájáról mi csak áradozni tudunk, már az első kézbe vételkor azt éreztük, hogy minden ujjnak megvan a maga helye. Aki szereti a kézbesimuló, pihentető fogást, annak ez maga lesz a megváltás. Hogy egészen konkrétak legyünk, ezt a korábbi MX1100 és MX Revolution-höz tudnánk hasonlítani (erre már az egér formájából is következtetni lehet), de aki pl. G5/G500/MX500 rajongó, annak ezt biztosan szokni kell. A periféria viszonylag magas, és két elemmel a gyomrában súlya is van rendesen. Játék közben olyan érzésünk támadt, hogy az egeret nem vad rángatásra tervezték, hanem egy kényelmes kézpihentetőnek. Amikor csak egy elemmel kínáltuk meg, már ügyesebben tudtunk célozni, jót tett neki a könnyítés, ezért mi már csak így használtuk a továbbiakban. Kialakítását tekintve FPS-re és MMO-ra is vannak speciálisabb egerek, ez inkább egy jó mindenesnek tekinthető.

A fő gombok nagyok, és érzetre sokkal jobbak, mint amit a gyártó korábbi egereitől megszoktunk. Ezek már kellően érzékenyek, feszesen nyomódnak, és viszonylag rövid úton járnak. Emellett strapabíróak is, a gyári specifikáció szerint a mikrokapcsolók 20 millió kattintást bírnak ki. A DPI váltó gombok egyáltalán nem zavarták a bal gomb nyomkodását, diszkréten meghúzódtak a bal oldalon, de elérhetők voltak, amikor szükség volt rájuk. A visszajelző lámpák informatívak, és nem utolsó sorban, a hangulatot is feldobják a sötétben.

Szerencsére a hatos gombgyűjteménynél a tervezők nem estek abba a hibába, hogy túl sokat zsúfoltak volna egy helyre, ez az a mennyiség, ami még rendesen kezelhető. A hüvelykujj kényelmesen elfért tőlük, amikor pedig odanyúltunk valamelyikhez, a hegyes kialakítás miatt könnyű volt kitapintani a megfelelőt. Nekünk tetszett, hogy az egér gombjai csendesek, ezért a szomszéd szobából nem jöttek át a lárma miatt, amit a gombok nyomkodása okozhatott volna. Ahogy korábban említettük, a görgető kerék nem tud semmilyen extrát, egyszerűen csak működik, ahogy kell. Mivel oldalra scrollozni nem lehet vele, nagyon stabil, ráadásul még halk is. Fokozatai ugyan nem túl határozottak, de játék közben még érezhetőek voltak, és ami a lényeg, hogy könnyen lehetett vele gördíteni.

Maradt még egy gomb, pontosabban egy kapcsoló, amivel az aktív/kímélő üzemmód közt válthatunk. Játékosoknak előbbit érdemes használni, amivel legfeljebb 250 óra üzemidő érhető el, két elem esetén. Ez kímélő módban elnyújtható 1440 órára, ha lemondunk az elektronika nagy (500 Hz-es) frissítéséről. Játék közben ez alig éreztette hatását, de aktív módban az egér mintha picit közvetlenebbül viselkedett volna, kisebb volt a késése (igaz, a különbség olyan kicsi volt, hogy ez akár placebo is lehet).

Amikor az egeret közvetlenül az USB-s adapter előtt használtuk, nem volt érezhető különbség, hogy 1 vagy 2 db elemet használtunk. Kis érdekesség, hogy rossz körülmények közt, az adaptert a gépház hátuljába dugva, 2 elemmel az egér csak 2 méteres körzetben volt hajlandó működni, 1 elemmel viszont picit megnőtt a hatótávolság, és szakadozva bár, de működött az egér. Ha viszont használjuk a mellékelt USB 2.0 hosszabbító kábelt, akkor nem kell aggódnunk az egy elemes használat miatt, mi nem éreztünk teljesítménybeli romlást. Az adapter egyébként 2,4 GHz-en üzemel, hatótávolsága nagyjából 3 méter. Ennél az adatnál szerény volt a gyártó, mert a próba során, megfelelő körülményekkel ennél messzebbről is tökéletesen működött az egér.

A Delta Zero szenzor a 20G feletti gyorsulást, míg az elektronika másodpercenként legfeljebb 2 méternyi mozgást tud lekezelni. Ez már bőven elég a kiváló játékteljesítményhez, de lássuk, hogy a gyakorlatban ez mire volt elég. Az optika területén nagy változást tapasztaltuk a gyártó korábbi egereihez képest. Úgy éreztük, hogy a hangsúly most nem a marketingen, hanem a minőségen van. Az érzékenység mindössze 2500 DPI, ami így is bőségesen elég, és ezt szoftveresen legfeljebb 250 DPI-re csökkenthetjük. Az érzékenységállítás játék közben jól jön, bár mi nem kényszerültünk rá, mert az egér szenzora annyira pontos volt, hogy a finom mozdulatokat is jól lekövette. Az egér képszerkesztéshez is jó volt, csak alig éreztünk különbséget a referenciaként használt Razer Diamondback-hez képest. Gyorsulási problémával nem találkoztunk, a szenzor a vadabb mozdulatokat is jól kezelte.

A mozgáskövetés durva szőnyegen, törölközőn és a fényesebb könyvborítókon is tökéletes volt, ez egeret tehát gyakorlatilag bármin lehet használni. Egyedül a tükörlapnak sikerült kifogni az egéren, de ez nem életszerű, és csak a próba kedvéért tettünk ilyet. A készülék talpai is nagyon jól csúsztak, ami sokat segített célzáskor. Az óriási felületű tappancsok élettartama egyébként 250 km, ami még intenzívebb használat mellett sem kevés.

3. Értékelés

Értékelés

Ami azt illeti, már régen találkoztunk olyan egérrel, ami nemcsak műszakilag, hanem kényelmi szempontból is hozza azt a szintet, amivel szívesen játszanánk, akár több napon keresztül. A G602 ilyen, mert minden sallangot lehagytak róla, ami a legtöbb játékost csak zavarná. A valóban fontos funkciók viszont megvannak rajta, és nem is akárhogy működnek. Hogy a leglényegesebbet említsük, a 2500 DPI-s szenzor egyszerűe kiváló, a legapróbb mozdulatainkat is precízen követte, nemcsak játék közben, hanem pixelpontos képszerkesztéskor is. A kiváló játékteljesítményhez az is kell, hogy a készüléket stabilan lehessen megfogni, és itt sem volt hiba, ennél kényelmesebb egeret mi elképzelni sem tudnánk. A hüvelykujjnak kialakított részleg a legjobb, a hatos gombcsokor elérhető, ha kell, de nem zavar a biztos fogásban. Az extrák közül nekünk a DPI visszajelző lámpa tetszett a legjobban, de hasznos még az aktív/kímélő üzemmód kapcsoló, amivel kitolható az elemek élettartama, és az elemtartó fedél mögötti tárló rekesz, amibe az USB-s adatpert tehetjük. Az egér egy elemmel is jól érezte magát, teljesítmény terén nem tapasztaltunk gyengülést, ráadásul a könnyítés miatt még célozni is jobban tudtunk. A hozzáadott USB hosszabbítóval kommunikációs probléma sem volt, de a periféria 2 méteres távolságon belül nehezített körülmények közt is állta a sarat. Játék közben a késés minimális volt, észre sem vettük, hogy egy vezeték nélküli egeret használtunk. A készülék gombjai csendesek, a talpak jól csúsznak, az anyagminőség kiváló. Úgy tűnik, már nem maradt semmi, amibe bele tudnánk kötni, még az árba se (25 ezer Ft), ami vezeték nélküli csúcsrágcsáló létére nem vészes. És ezért még 3 év gyártói garanciát is kapunk az egérhez, így már semmi sem menti meg attól, hogy megkapja tőlünk az ajánlott minősítést.

Hivatalos honlap: Logitech

Logitech Wireless Gaming Mouse G602
Logitech Wireless Gaming Mouse G602

Az egeret a Logitech magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward