Fura hibát produkál az Intel 2,5 GbE vezérlője

A probléma csak bizonyos környezetekben jelentkezik és igazából nincs rá tényleges javítás, legalábbis egyelőre.

Fura hibát produkál az Intel 2,5 GbE vezérlője

Az Intel nemrégiben adott ki egy hivatalos dokumentumot, amely arról ad tájékoztatást, hogy a Foxville kódnévre keresztelt 2,5 GbE vezérlők esetében tervezésbeli hibát találtak, amely biztonsági kockázatot ugyan nem jelent, ám a teljesítményt bizonyos esetekben jelentősen visszafogja, igaz, a hibajelenség csak egyes infrastruktúrákban jelentkezhet.

Az I225-ös sorozat tagjait már egy ideje szállítja a gyártó, így ezek a következő generációs noteszgépek és alaplapok fedélzetén egyaránt helyet kaphatnak. Az i225-ös családban egyébként kétféle vezérlő van jelen: az egyik az i225-V, amely az integrált MAC-kel ellátott Intel lapkakészletekkel működhet együtt; a másik pedig az i225-LM, amely már rendelkezik beágyazott MAC-kel, elsődleges célpontjai pedig az egyéb platformok, például a felsőkategóriás AMD alaplapok.

A tájékoztató szerint az új GbE vezérlők esetében problémák vannak az IPG-vel (Inter-packer gap), amely a továbbítandó adatcsomagok között eltelő időközökért felel, amelyekre a következő csomag fogadására való felkészülés miatt van szükség, ennek értéke pedig különböző lehet az adott szabvány függvényében. A fentebb említett 2,5 GbE vezérlők esetében az IPG nem működik megfelelően, azaz van némi eltérés az időközökben, ami negatívan hat a teljesítményre, illetve csomagveszteségekhez is vezethet (packet loss). Érdekes módon ez a hiba csak bizonyos környezetekben jelentkezik, vagyis nem minden gyártó 2,5 GbE portos megoldásaival jelentkezik, csak bizonyos router és switch gyártmányokkal.

Galéria megnyitása

Az eddigi tesztek szerint a Netgear, a Juniper és az AQuantia megoldásainál tapasztalható a rendellenes működés, míg a Cisco, a Huawei, a Buffalo és az Aruba eszközeire kapcsolódó i225-ös vezérlők hibátlanul működnek. A vizsgálatok persze még zajlanak, ám javítás várhatóan nem készül a hibára, hiszen a jelek szerint csak egy új hardver revízióval lehet azt száműzni. Aki tapasztalta a hibát, az Intel Network Connections panelen keresztül átállíthatja a vezérlő működését 1 GbE szintre, így a hiba elmúlik, viszont így „csak” 1 GbE sebességszintet érhet el a rendszer, ami egy 2,5 GbE alapú infrastruktúránál probléma lehet.

Az új stepping köré épülő i225-ös 2,5 GbE vezérlők várhatóan az év második felében érkezhetnek, amikor a Rocket Lake-S processzorok sorozatgyártása is megindul. Utóbbi meglepetés, ugyanis eddig hivatalos forrásból nem érkezett információ a Rocket Lake-S generáció rajtjával kapcsolatban, most azonban biztosra vehető, hogy erre az év második felében sor kerül.

A Comet Lake-S generáció után érkező Rocket Lake-S az aktuális információk alapján ugyan még mindig 14 nm-es csíkszélesség köré épül, ám már új architektúrát alkalmazhat a processzormagok esetében, ez pedig nem más, mint a Willov Cove. Utóbbi a Skylake és az Ice Lake sorozathoz képest egyaránt IPC növekedést hozhat, vagyis növekedni fog az órajelenként végrehajtható műveletek száma, ami a teljesítmény növekedését is eredményezi. Az új processzorok várhatóan „csak” 8 maggal rendelkeznek majd, extraként azonban PCI Express 4.0-s támogatást is kínálnak, ami megmagyarázza, miért készítették fel az LGA-1200-as sorozatú alaplapokat a PCI Express 4.0-s szabvány támogatására.

A hamarosan megjelenő Comet Lake-S generáció a jelek szerint nem lesz túl hosszú életű, amennyiben az ugyancsak LGA-1200-as tokozással rendelkező Rocket Lake-S processzorok még idén megjelennek. Igazából azt sem lehet kizárni, hogy a Rocket Lake-S tömegtermelése ugyan megindul még idén, ám a tényleges rajt csak a következő év elején lesz esedékes, valamikor a második negyedév folyamán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap