Funkcióképes emberi porcszövetet hoztak létre

Állati őssejtekből évek óta sikerrel növesztenek porcszövetet, az eredetivel erőben és ellenállóságban versenyképes emberi változat létrehozásával azonban mindeddig súlyos problémák voltak.

Funkcióképes emberi porcszövetet hoztak létre

A Columbia kutatói teljesen működőképes emberi porcszövetet növesztettek zsírsejtekből átprogramozott őssejtek segítségével. Gordana Vunjak-Novakovic vezető kutató elmondása szerint ez az első alkalom, hogy egy tudóscsoport emberi sejtekből volt képes előállítani olyan szövetet, amely az élő szervezetben megtalálható porcokhoz hasonló struktúrával és teherbírással rendelkezik.

A porcszövet évtizedek óta a mesterséges szövetépítés gyakorlópályájának számít, mivel látszólag rendkívül egyszerű felépítésű. Egyetlen sejttípusból áll, nincsenek benne sem erek, sem idegek, és funkciója sem túl bonyolult: mindössze megfelelő erősségűnek kell lennie a csontvégekre nehezedő súly egyenletes elosztásához, illetve minél súrlódásmentesebbé kell tennie az ízület működését. Állati sejtekből évek óta sikerrel állítanak elő kisebb-nagyobb porcdarabokat, emberi szövetekkel ugyanakkor mindeddig nem sikerült megismételni a mutatványt, a megszokott őssejt-források ugyanis sehogy sem akartak működni.

A korábbi próbálkozások során az volt a bevett módszer, hogy a progenitor sejteket egy hidrogélből álló struktúrában helyezték el, és ebben növesztették őket különféle tápanyagok és növekedési faktorok társaságában. A végeredmény azonban egy mechanikailag meglehetősen gyenge szövet lett. Vunjak-Novakovic és társai éppen ezért új oldalról álltak hozzá a problémához: alaposan tanulmányozták a porc- és csontszövetek természetes fejlődési folyamatát, és ennek lépéseit igyekeztek lemásolni saját porcszövetük létrehozása során is.

A porcfejlődés egyik leglényegesebb, indító lépésében lényegileg az történik, hogy a középső csíralemezből származó őssejtek egy tömörödési (kondenzációs) fázison esnek át, amelynek eredményeként kondrocitákká, porcsejtekké alakulnak. Mint kiderült, ez a fázis rendkívül fontos szerepet játszik a későbbi porc minősége szempontjából.

A szakértők tehát ezt a folyamatot igyekeztek rekonstruálni a laborbeli porcépítés során, és sikerrel jártak. A tesztek alapján az kondenzáción átesett porcszövet ereje és simasága megközelíti a természetes fejlődésű szövet hasonló mutatóit. A kutatók több különböző, centiméteres nagyságú, anatómiailag korrekt formájú porcdarabot is létrehoztak a módszerrel. A következő fázisban azt kívánják vizsgálni, hogy a porcszövet hosszú távon is kiállja-e a próbát, vagyis huzamosabban is megőrzi-e struktúráját és erejét, illetve azt is ellenőrzik majd, hogyan viselkedik a mesterséges szövet az élő szervezetbe ültetve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward