Full HD-s monitorok: az olcsó, a gyors és az átlagos

Ma két 23 colos monitor (az olcsó BenQ 2320HDB, a játékosoknak szánt LG W2363V) és a 24 inches Samsung 2494LW mutatkozik be.

Full HD-s monitorok: az olcsó, a gyors és az átlagos

1. Bevezető

Mielőtt belekezdenénk lássuk nagyvonalakban a monitorok tulajdonságait:

Galéria megnyitása

2. BenQ G2320HDB - Áttekintés

BenQ G2320HDB

Galéria megnyitása

A BenQ monitorai általában hozzák a már megszokott (általában magas) színvonalat, ezért a múltkori 24 colos változat után most megnézzük mi a helyzet a G sorozat 23 inches típusával.

Galéria megnyitása

A BenQ G2320HDB külleme nem meglepő módon a G széria vonalait hordozza, a káva fényes és fekete, de ezúttal a műanyagok kicsit lötyögősebbre sikerültek. Talán csak egyedi esetről lehet szó, de a döntögetésnél kevés nesz is hallható. Ezt a típust mintha nem úgy rakták volna össze, mint a 24 inches változatot, de anyagminőséget még ezzel együtt sem mondanánk rossznak.

Galéria megnyitása

A menükezelő gombok továbbra is kényelmetlen helyen vannak, a színezetlen feliratok (melyek a gombok funkcióit írják le) alig látszanak, de ezeket leszámítva maguk a gombok nem lennének rosszak. A nehézkes menükezelés sajnos a széria sajátossága, ezzel meg kell barátkoznunk. Azonban ne csüggedjünk túlságosan, képét elég lesz egyszer beállítani az ideális értékekre, a későbbiek során legfeljebb fényerőt kell majd állítgatnunk, a szoftveres menüvezérlés mindenesetre jól jött volna. Gyorsgomboknak fényerő-, kontraszt- és képprofil állítás, valamint bemenet váltás áll a rendelkezésünkre. Az állapotjelző led fénye halvány, ezért figyelmünket nem tereli el.

Galéria megnyitása

A monitor állványa csak a legfontosabb konfigurációs lehetőséget rejti magába, ez pedig a panel megdöntése, mely -5 és 20 fok között állítható be. A talp felszerelése nem különösebben bonyolult, a bepattintás szorulás nélkül végezhető el és a szétszerelés is ugyanilyen könnyű. A fix magasságot sikerült megint jól belőni, ezért nem is akartunk rajta változtatni (ez ergonómiai szempontból fontos, így nem fájdul meg az ember nyaka). A pivot mód és talp körüli megforgatás kimaradt, de az egyszerű állvány legalább stabil, a talp jól megtartja a panelt.

Galéria megnyitása

A kijelző hátulján a felfüggesztési lyukak mellett kábel elvezető kampó is van, mely csökkenti a vezetékek kuszaságát. Video bemenetekből kettőt kapunk, az alapvető DVI-t és VGA-t. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor átvált a másikra, mely egy kikapcsolhatatlan funkció és az olyan extráktól, mint a fejhallgató kimenet és a beépített hangszórók el kell, hogy tekintsünk. Sajnos a monitorhoz továbbra sem jár a digitális kábel (ami általában a BenQ monitorok sajátja), a dobozban mindössze a telepítő lemez, VGA kábel és egy tápegység kábel található.

Galéria megnyitása
[link target="_blank" href="/_userfiles/Image/Terrayon/79%20-%2023_colos_full_hd_monitorok/BenQ%20G2320HDB/05_2+.png"]
Galéria megnyitása

[/link]

3. BenQ G2320HDB - OSD és Képminőség

OSD

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az OSD egyetlen funkciójában sem különbözik a 24 inches készülék menüjétől. Bár a grafikus menü igen gyorsan reagál a gombnyomásra, az idő sokszor gombkereséssel telik, mert ahogy említettük, a piktogramok nem látszanak megfelelően. A Picture Mode almenü rejti a képprofilokat, melyekkel megnyerő színhasználat érhető el, azonban ezek némileg torzítják a valóságot. A Movie, Dynamics és Photo módok élesítéssel, kontraszt és fényerőnöveléssel markánsabbá, látványosabbá teszik a megjelenítést. Ezeknél kapcsolhatjuk be a dinamikus kontrasztot is, már ha élni szeretnénk ezzel. Különleges helyzetekben jól jönnek az extra színprofilok, viszont internetezéshez, szövegszerkesztéshez jobban járunk a szabványos sRGB-vel vagy egy jól beállított Standard profillal. A színhőmérséklet megváltoztatása csak a Standard profilnál lehetséges, itt megtaláljuk a szokásos kékes, pirosas, normál és egyéni sémákat. Ezeken kívül csak az OSD időzítése és pozíciója állítható be, egyéb extra nincs a menüben.

Képminőség

A BenQ monitora már alaphelyzetben, színjavító profilok nélkül is szép színekkel büszkélkedhet, színvilága élénk és a színátmenetek is szép folyamatosak (plusz ott vannak a látványos profilok is, igaz, ezek csak filmnézésre és játékra alkalmasak). A színhőmérsékletnél sem kell sokat bajlódnunk, ugyanis a színcsatornák kiegyenlített értéke a legmegfelelőbb. A fényerő elegendőnek bizonyult, a kontrasztskálán látottakra viszont már nem lehet ennyire büszke a kijelző. A próba során ugyanis nem sikerült a szürke legsötétebb és kevésbé sötét árnyalatait előcsalogatni, továbbá a legvilágosabb fehér árnyalata is elbújt, ami összességében átlag alatti teljesítmény. A panel látószögei nem kiemelkedően jók, inkább csak közepesek, hiszen minden irányból jelen van a kontrasztvesztés és némi színtorzulás. A szemből látott kép oldalról enyhén elsárgul, alulról amellett hogy elsötétedik, kap egy zöldes tónust is, felülről pedig az erős fényerőcsökkenés a jellemző. Persze nagy elváltozásra nem kell számítani, de a felsorolt jelenségek azért észrevehetőek, ezért a monitor képét hibátlanul csak egy személy láthatja, egy nagyobb társaság már csak némi kompromisszummal élvezheti azt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A kijelző legnagyobb felbontásán szép éles képet produkál, mely a DVI bemenetre igaz, de ettől nem sokkal marad el a VGA csatlakozó élessége sem, ami dicséretes, de ez utóbbinál az automatikus kalibráció csak többszöri próbálkozásra sikerül. Ha videokártyánk nem bírná szuflával, akkor jól jöhet a monitor skálázási képessége, mely elismerést érdemel: a kép nemcsak 720p-ben, hanem 1280*1024-ben és 1680*1050-ben is szép marad. A képarány kezelés egy kivételtől eltekintve tökéletes, a készülék szinte az összes képarányt megfelelően kezeli le, akár 4:3-as, 5:4-es vagy 16:10-esről van szó (és természetesen a 16:9-eseket is), de az 1360*768-at bizony összenyomja oldalról, mintha 4:3 arányú lenne.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Bár a monitor CCFL háttérvilágítással rendelkezik, mégis nagyjából egyenletes fekete képernyőt képes elénk tárni. Alul van némi bevilágítás és enyhe foltosodás is látható a képen, azonban ezek alig vehetők észre, így filmek alatt nem látszanak, csak ha szándékosan keressük. A fekete mélysége közepes, ezért a filmek legsötétebb jelenetei nem látszanak a képernyőn. A monitor filmnézésre még így sem rossz, hiszen szép színvilággal büszkélkedhet, viszont azt tudni kell, hogy a közepes látószögek miatt ezt csak egy személy élvezheti felhőtlenül. Játék közben némi utánhúzással kell számolnunk (ami elmosódás formájában látható) részben amiatt, hogy a monitorban nincs válaszidő gyorsítás, de legalább túlvezérlési hibák sincsenek. A bemeneti késés mérsékelt, ezért hatása nem zavaró, így összességében még ha nem is egy vérbeli játékos monitorról, de még egy jól használható típusról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

 

4. LG W2363V - Áttekintés

LG W2363V

Galéria megnyitása

Tesztünk következő szereplője az LG W2363V, mely különleges extráival (SRS TruSurround HD, Tru-Light, Thru mode, ARC, Auto Bright) egy ígéretes kijelzőnek tűnik, és a gyártó nem titkolt szándéka egy igazi játékmonitor létrehozása volt vele.

Galéria megnyitása

Ami a monitor küllemét illeti, végre szakítottak a totálisan fekte színezéssel, mely kétségtelenül elegáns, de (a nagyjából századik egyforma típus után) már kissé unalmas, helyette a fehér-fekete kombinációra váltottak, mely igen tetszetős lett. A készüléket egészen jól összerakták: a káva lötyögése minimális, a műanyagok kellően vastagok és döntögetés közben sem hallható recsegés.

Galéria megnyitása

Hogy a kijelző stílusos legyen, a menüvezérléshez érintőgombok járnak, de sajnos azt kell mondjuk, ennél láttunk már jobbat is. Igaz, hogy a káva jobb alsó sarkában jól látszanak a fekete feliratok, így mindig könnyen megtaláljuk a keresett „gombot”, azonban kezelésük nem tökéletes, használat közben oda kell figyelni, nehogy duplán nyomjuk meg. Kár, hogy a kijelzőhöz nincs szoftveres menü, mert azzal könnyebben mennének a beállítások, a menü reakciója nem valami gyors, ezért a monitor képet türelmesen kell beállítani. A kijelző gyorsgombjai: G-Mode (erről később), video bemenet választó, PIP (kép-a-képben, erről is később), és az automatikus kalibráció gombja. Sajnos a fényerő beállításához a menüben kell turkálnunk, de ez kiküszöbölhető azzal, hogy bekapcsoljuk a monitor Auto Bright (automatikus fényerőállítás) funkcióját. Öröm, hogy az állapotjelző led letiltható, ugyanis kék fénye erősebb annál, amit még zokszó nélkül elviselnénk. A led alatt található egy érdekes kallantyú, amellyel a Tru-Light mód lehetőségei közt válthatunk (Game, Movie, Music, Off). Ez a monitor egyik extrája: a káva elején villódzó fényeffektus látható, ami a játék, film vagy zene dinamikáját fokozza. Tehát gyakorlati haszna nincs, csak egy látványelem, de egy ideig szórakoztató lehet.

Galéria megnyitása

A kijelző egyszerű állványa nem okozhat problémát a felszerelés során, a jól megszokott csavarozós módszer vár minket. A panel megfelelő határok közt állítható be, hátrafelé kb. 20, előre 5 fokban dönthető meg, és a monitor fix magassága is jó. Az állvány egyéb extrákat nem tud, forgathatóság, magasságállítás és porté mód nincs. A készülék a szokásosnál súlyosabb, ennek ellenére csak egy sima műanyag talp jár hozzá, szerencsére még így is elfogadhatóan stabil alátámasztást nyújt a kijelzőnek.

Galéria megnyitása

Hátul megtaláljuk a felfüggesztési lyukakat, a készülék a VESA 100 szabvány szerint szerelhető fel. A DVI és VGA bemenetek mellett komponens video, RCA és egy 3,5mm-es jack audio csatlakozó kapott helyet. A PS3 tulajoknak és azoknak, akik asztali DVD/Blu-ray lejátszót használnak jó hír, hogy a panel oldalára még jutott két HDMI csatlakozó is (bár nem értjük miért kellett mindkettőt az oldalára rakni). Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsol át egy másikra, minden esetben kézzel kell váltani. Beépített hangszórók nincsenek, helyette egy fejhallgató kimenet található oldalt, melyen a monitor egy újabb extrája, a TruSurround HD hangzás is élvezhető. Ez némi mély és magas hang kiemelést, valamint 360 fokos térérzetet kölcsönöz a kijelző használójának. Érdemes azonban tudni, hogy a tömörített anyagok hibái ilyenkor felerősödnek, ezért ezt csak játékra érdemes használni, viszont ott valóban jól jön ez a képesség. A DVI, VGA és a tápegység madzagja is megtalálható a dobozban, de HDMI kábel és audio vezeték már nem jár a készülékhez.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

 

5. LG W2363V - OSD és Képminőség

OSD

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az OSD főmenüje a lényegre szorítkozik, itt találjuk az alapvető fényerő, kontraszt és színhőmérsékleti beállításokat, a monitor extrái egy külön menüt kaptak (G-Mode). A kijelző színhőmérsékletét három fokozatban állíthatjuk be 6500K és 9300K között, de elérhető az sRGB szabvány és az egyedi színkeverés is. Közülük utóbbi ajánlott, de nem kell sokáig próbálkozni, ugyanis a kiegyenlített gyári értékek a mi példányunknál megfelelőnek bizonyultak (ettől függetlenül a lehetőség adott, érdemes kísérletezni vele). Bár a monitor honlapja szerint van benne f-engine színkezelő motor, de mi ennek nem találtuk jelét, nincsenek előre elkészített profilok. A számunkra érdekes extrákat a G-Mode részleg rejti, vegyük sorra ezeket. Itt található a már említett SRS TruSurround HD, mellyel különleges hanghatást nyerhetünk a fejhallgató kimeneten. Az ARC almenü felel a helyes képarány kezelésért: választhatunk a teljes képernyős (Full), képarány megtartásos (Original) és a középpontos (1:1) megjelenítés közül (ez utóbbi egy ritkaság asztali monitoroknál). Az Auto Bright egy nagyon hasznos extra: a monitor a kávába épített érzékelője segítségével a környezeti fényviszonyoknak megfelelően beállítja az ideális fényerőt. A PIP (kép-a-képben) funkció ahogy a nevéből adódik, egy kis ablakban képes megjeleníteni egy másik, tetszőleges bemenetet. Ez a képernyő bármelyik sarkára áthelyezhető és a hozzá tartozó audio bemenet is megszólalhat. A végére hagytuk azt, amitől a készülék játékmonitornak nevezhető. Ez pedig a Thru mode, melyet ha bekapcsolunk, a monitor bemeneti késés nélkül jeleníti meg az eseményeket, nagyon közvetlenné válik. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért kell ezt külön bekapcsolni, miért nem ez az alapértelmezett? Sajnos azért, mert ennek ára van, a közvetlenség érdekében a PIP és ARC funkciói ilyenkor kikapcsolnak. Bár előbbi nélkülözhető játék közben, viszont utóbbi, vagyis a helyes képarány kezelés fontos, amikor alacsonyabb felbontásokban játszunk, ezért a monitor minden képarány esetén teljes képernyős módban van (pl. az 1280*1024-et oldalról széthúzza). Kár érte. Ha már játékról van szó, szintén a menüben kapcsolható be az RTC, vagyis a válaszidő gyorsítás, de mindjárt erre is kitérünk.

Képminőség

Képminőség tekintetében nagyon elégedettek voltunk, szinte minden szempontból dicséret illeti az LG kijelzőjét. A monitor színvilága élénk, de nem mesterkélt, a színátmeneti gradiensek nagyon szépek, ennyire folyékony átmenetet TN paneltől ritkán látunk (persze, azért nem olyan, mint egy xIPS vagy xVA). A fényerőtartalék megfelelő és az automatikus fényerőállítás is jól működik, a monitor érzékelője segítségével minden esetben meg tudta állapítani az ideális fényerő értékét. A panel látószögei viszonylag szélesek. Oldalról minimális a színtorzulás, csak enyhe sötétedés lép fel. Felülről ennél jobban sötétedik a képernyő, de még mindig szép marad, és alulról sem vészes a helyzet, nagyjából -5 fokig élvezhető a kép, utána bekövetkezik a romlás (de a kép olvasható marad). Egyetlen kifogásunk a kontrasztskálánál volt: itt sajnos közepesen teljesített a monitor, ugyanis nemcsak a szürke sötétebb árnyalatai, hanem a legvilágosabb is kifogott rajta.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A natív felbontás élessége a digitális bemeneteken (HDMI1, HDMI2, DVI) nagyon jó, és ahogy ezt már megszokhattuk, ennél analógon (VGA) csak kicsivel rosszabb a szövegmegjelenítés (egy jó videokártyával). A kijelző alaphelyzetben durva élesítést használ. Először nem tudtunk rájönni, hol vannak a színprofilok, melyek ezt okozzák, később rájöttünk, hogy nincsenek, mindössze az élesítési funkciót kell lecsökkentenünk (a kettes értékre), így a kép éles és szellemképtől mentes. A monitor interpolációja szintén dicséretet érdemel: a homályosság minden felbontásban egyformán jó, akár szövegolvasásra is használhatóak (ha muszáj). A már említett képarány kezeléssel (ARC) is elégedettek voltunk, az Original beállítással elkerülhetjük a torz megjelenítést, akár 5:4-es, 4:3-as vagy 16:10-es arányról van szó (itt is egyedül az 1360*768-cal volt gond, ezt a monitor nem tudta jól lekezelni).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A fekete képernyő egyenletessége is nagyon jó. Ha szigorúan nézzük, akkor találhatunk némi foltosodást, de szabad szemmel ebből semmi sem látszik, ezért közel tökéletesnek tartjuk (ami egy CCFL-től nem rossz). A fekete megjelenítése viszont lehetne sötétebb. Ez nem kedvez a sötét jeleneteknek, de legalább a háttérvilágítás egyenletes, ezért a monitor filmekhez még így is erősen ajánlott, különös tekintettel arra, hogy a szép színvilágot viszonylag széles látószögben képes megtartani. A kijelző egyik legnagyobb erőssége, hogy élmény vele játszani. Ez részben a rendkívüli közvetlenségnek köszönhető, a gyártó szerint a bemeneti késés Thru Mode bekapcsolása esetén 0 ms, vagyis nincs késés. Ennyire azért biztos nem jó a helyzet, de tény, hogy nem vettünk észre semmit. Másrészt a monitor válaszidő gyorsítással is rendelkezik (RTC), mely kikapcsolható, de erre semmi szükség, ugyanis amellett hogy az utánhúzás is lecsökken, a zavaró mellékhatásoktól sem kell tartanunk (pl. ghosting), a készülék tehát minden elismerést megérdemel. Természetesen egy CRT monitor még mindig jobb választás a megszállottaknak, de ritkán láthatunk ennyire gyors TFT-t, ezért aki érthető okból szeretné elkerülni a szemkárosodást és folyadékkristályos kijelzőn akar játszani, annak most az LG W2363V az egyik legjobb választás (illetve régebbről az Asus PG221, vagy Samsung 2233RZ).

Galéria megnyitása

 

6. Samsung 2494LW - Áttekintés

Samsung 2494LW

Galéria megnyitása

Tesztünk utolsó szereplője a Samsungtól érkezett.

Galéria megnyitása

Valószínűleg a koreai gyártó óvatos formatervezésének eredményeképpen születhetett meg a 2494LW formája, a monitort egyszerű vonalak és sallangmenetes dizájn jellemzi. A színhasználat sem túl merész, a matt fekete festést mindössze a vezérlő gombok fényes sávja töri meg. A készülék borításhoz felhasznált műanyagok minősége és az összeszerelés pontossága jó, a panel állítgatása közben sem hallani kellemetlen nyekergést, a káva is egészen vastag.

Galéria megnyitása

A menüvezérlő gombok a káva elején, jobb oldalt kaptak helyet. Bár saját fényük nincs és a sík felület miatt kitapintani sem lehet őket, mégis elégedettek voltunk, hiszen ritkán találkozunk ennyire jó érintőgombokkal. Nappal és szürkületnél is jól láthatóak a fehér feliratok, és a menü igen gyorsan reagál az érintőgombok lenyomására, így a dupla lenyomást is elkerülhetjük. Menüvezérlő szoftver nem jár a kijelzőhöz és a gyártó letölthető MagicTune-ja sem ismeri fel a készüléket, de ilyen gombok mellett erre nincs is nagy szükség. Gyorsgomboknak képprofil váltót, fényerőállítást, bemenet váltást és automatikus kalibrációt kapunk. Az állapotjelző led viszonylag elbújva végzi dolgát, és kellemes kiegészítője a formatervnek. Működés közben közepesen erős kék fénye nem vonja el figyelmünket a lényegről, a készenléti kék villogás viszont zavaró, menüből letiltani nem lehet.

Galéria megnyitása

Az állvány összeszerelése kicsit nehézkes, de nagy valószínűséggel ezt úgyis csak egyszer kell majd megtennünk. A konfigurációs képességek a panel normál keretek közt történő megdöntésére és egy teljes körben való elforgatására korlátozódik. A porté mód és magasságállítás hiányzik, de ez utóbbi úgy jó ahogy van. A panel hajlamos picit inogni a gombok nyomkodása alatt, azonban dicséretes, hogy ettől eltekintve a talp megfelelően tartja a monitort és az állvány meglehetősen robosztus.

Galéria megnyitása

Hátul egy rejtett rekesz látható, itt bújnak meg a felfüggesztési lyukak, a falra szerelés lehetősége tehát adott. A csatlakozóknál az alapvető DVI és VGA bemenetek találhatók. Az olyan különlegességektől, mint a HDMI el kell, hogy tekintsünk, a meglévő csatlakozókhoz viszont az összes vezetéket megkapjuk a csomagban. Gondoltak a kábelek elrendezésére is, erről egy bilincs gondoskodik, szintén a dobozban található. Az automatikus jelváltás (vagyis amikor az egyik video bemeneten megszűnik a jel és a monitor átvált a másikra) a Samsung monitorokhoz híven kikapcsolható. A látszat ellenére beépített hangszórók és audio bemenet nincsen, a panel alján látható ál-hangszórók csak szellőzőnyílások.

Galéria megnyitása

 

7. Samsung 2494LW - OSD és Képminőség

OSD

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A képernyőmenü átlátható, jól tagolt rendszere van a monitorban, így nehéz bármit is félreérteni benne. Képprofiljai a MagicBright menüpont alatt találhatók, a kívánt hatást némelyikük a fényerő és kontraszt értékek variálásával éri el. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban kaphatunk, ezek a színeket is feljavítják. A Dynamic Contrast a papírforma szerinti 50000:1 kontrasztértéket hivatott előcsalogatni, bár ennek nem sok gyakorlati haszna van. A profilok jól jönnek, amikor gyorsan akarunk világosabb, megkapó képet beállítani, de ahogy mindig, most is buzdítjuk olvasóinkat, hogy kísérletezzenek ki egy számukra megfelelő beállítást így legfeljebb a fényerő gombja után kell nyúlniuk. A színhőmérséklet a gyári hideg, meleg, normál és egyéni közül választható ki. Mivel alaphelyzetben a képernyőnek kékes árnyalata van, érdemes ezt a színcsatornát lejjebb húzni, az ajánlott értékek a lap alván olvashatók (de a legyártott példányok között előfordulhat szórás, ezért ez csak egy iránymutató adat). A menü extrái közt találjuk meg a kikapcsolás időzítőt, és szerencsére a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra (ha unatkoznánk). A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott. Mindenesetre látványos extra, filmeknél még jól jöhet. A képernyőmenü további különlegességei közt a már említett automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolását, Customized Key-t és PC/AV módot említhetjük. A Customized Key egy tetszőleges gyorsgomb a MagicBright, MagicColor, Color Effect és Image Size lehetőségekre. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

Képminőség

A monitor képminőségével elégedettek lehetünk, feltéve ha nem támasztunk felé túlzott igényeket. Színvilága nem rossz, de mintha már kissé „megfakult” volna, ennél a TN paneles mezőnyben is léteznek jobbak. Bár ezt feljavíthatjuk a profilokkal és a MagicColor is segíthet, de ez mind csak trükközés, a valódi nyereség elmarad, ugyanis a színátmeneteknél durva sávosodás van, ami már a feljavítás előtt is enyhén látszik. A fényerőtartalékkal nincs gond: amikor rásüt a nap, még akkor is jól olvasható marad a kép (igaz, ilyenkor a panel bevonata is segít). A monitor kontrasztértéke viszont jó esetben is csak közepes: a szürke sötét árnyalatai okozzák a legnagyobb gondot és már a legvilágosabb árnyalat sem látható. A panel látószögei csak egy személynek tökéletesek, az oldalt ülők már számolhatnak a vöröses színtorzulással is. Felülről lecsökken a fényerő, alulról viszont még -10 fokban is tűrhető marad a kép, ami némileg javít az összképen, de valljuk be, legtöbbször az oldalsó látószögekre van szükség, ahol a kijelző bizony nem az igazi.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A natív felbontásnál nem ér minket nagy meglepetés: a DVI bemenet szép éles, melytől csak kicsivel marad el a VGA bemenet képe. Ha alacsonyabb felbontáson akarunk játszani, akkor előkerül a monitor interpolációs képessége is. Itt végre jól teljesít a monitor: a 720p mellett az 1680*1050-et is elővehetjük szövegolvasásra, de bátran kijelenthetjük, hogy egyik alacsony felbontás sem használhatatlan. A képarány kezelésnél már téveszt a kijelző: az 1280*1024-et tévesen a 4:3-asokhoz veszi és az 1360*768-at ez a monitor is oldalról összenyomja. A többivel viszont nincs gond, a 4:3-asok, a 16:10-esek és természetesen a 16:9-esek is megfelelő aránnyal jelennek meg a képernyőn.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A fekete megjelenítése elfogadható, de kicsivel lehetne jobb, a filmek legsötétebb jelenetei már nem látszanak. A háttérvilágítás egészen jó. Bár alulról van némi bevilágítás és egyenetlenség, de ezek csak teljes sötétségben vehetők észre, filmek alatt pedig alig látszanak és nekünk ez a lényeg. Ennek ellenére a monitor filmnézéshez csak korlátozottan ajánlott, ami nemcsak a látószögeknek, hanem a közepes színvilágnak is betudható. Játékra viszont elégedetten vehetjük elő a készüléket, a válaszidő egészen jó, utánhúzás csak kismértékben látszik és a bemeneti késés is alacsony, úgy tűnik, ez a terület fekszik a legjobban a Samsung eme típusának.

Galéria megnyitása

 

8. Értékelés

[bold]BenQ G2320HDB

[/bold]

Galéria megnyitása

A BenQ G2320HDB típus estében egyrészt örültünk a panel élénk színvilágának, a jó háttérvilágításnak és az éles szövegmegjelenítésének. Másrészt viszont sajnáltuk, hogy a közepes látószögek miatt mindezt csak egy személy élvezheti igazán, és hogy a kijelző a kontrasztskálán sem jeleskedett, ahol főleg a sötét árnyalatok okoztak neki gondot. A G széria 23 inches típusa tehát nem egy hibátlan készülék, de ha nincsenek túl nagy elvárásaink, akkor jól elleszünk vele, és a kedvező vételár fejében talán hibái is megbocsáthatók. A monitor főként játékra ajánlott (különösen hogy képe még alacsonyabb felbontásoknál is kellően éles), egy személy esetén filmnézésre is használhatjuk és természetesen irodába is jó választás, ahol a vételár fontos szempont. A kijelzőhöz sajnos nincs digitális kábel (ezt külön kell venni hozzá) és a 3 napos pixelhiba garanciáról is le kell mondanunk.

Vásárlás[bold]

LG W2363V

[/bold]

Galéria megnyitása

Az LG monitora egyértelmű választás azoknak, akik egy 23 colos, Full HD felbontású monitoron képzelik el a játékot. Rengeteg extrái közül egyet sem tudnánk mondani, ami felesleges lenne, mindössze azt sajnáltuk, hogy a remek közvetlenség nem használható együtt a kép-a-képben (PIP) lehetőséggel és a képarány kezeléssel (ARC). A monitor képminősége remek, egyedül a fekete mélysége lehetne jobb, de ettől eltekintve minden területen jól szerepelt, háttérvilágítása, színvilága és látószögei is elismerést érdemelnek. A fentiek alapján érthető, hogy játékra és filmnézésre is erősen ajánljuk a monitort, főleg hogy ehhez mérten vételára sem túlzott, valamint a gyártó szokásos 3 napos pixelhiba garanciáját is megkapjuk hozzá.

Vásárlás[bold]

[/bold][bold]

Samsung 2494LW[/bold]

Galéria megnyitása

A monitor amellett, hogy éles képe és forgatható talpa miatt irodába tökéletesen megfelel, inkább játékosoknak ajánlott, mint filmrajongóknak. Arról, hogy filmekhez nem ez a legjobb választás, a közepes kontraszt és betekintési szögek, valamint az átlagos színvilág tehet, ennél már könnyen találhatunk szebb TN paneles monitort is (akinek nem olyan fontos a sebesség, annak ott van pl. BenQ G2420HDB vagy HDBL). Viszont a sebességével nincs különösebb gond, ezért játékra még hazavihetjük, különösen, hogy a készüléknek jó az interpolációs képessége is. A monitorhoz a digitális kábel és a 3 napos pixelhiba garancia is jár.

Vásárlás

                                    

A tesztben szereplő monitorokat a Cédrus Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap