Fujitsu-Siemens Lifebook S6410: Jó úton

A Fujitsu-Siemens üzletembereknek szánt masinája járt nálunk.

Fujitsu-Siemens Lifebook S6410: Jó úton

I. Specifikáció és kellékek

Még nem járt nálunk Fujitsu-Siemens notebook, ezért jelen cikkünk hiánypótlónak is tekinthető. A Lifebook széria gyakorlatilag az üzletembereknek szánt modellcsaládot jelenti, így minőségibb anyagválasztás és masszív, könnyű kialakítás jellemzi.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7500 2.20 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB Samsung DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100 (8-224 MB)

Hangkártya: Realtek ALC262 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-07RST0 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, ATA-133)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7910A DVD-RW ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

Webkamera: van (1.3 MPixel, arckövetéses)

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 56Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

A kis Lifebook felszereltsége elég jó, a gyenge videokártya és az 56 Wh-s akkumulátor hosszú izemidőt ígér. A gép mellé kapott kellékek közül a táska emelhető ki, minden más megfelel a szokásos alapfelszereltségnek.

II. Hardver

A gép bekapcsolás után elég hangosan kel életre, de aztán elhalkul, de csöndben semmiképpen nem marad. Enyhítő körülmény, hogy terhelésre sem igazán változik a ventilátor fordulatszáma. Ennek hatására viszont igencsak fel tud forrósodni szegény processzor, maximális hőmérsékletnek 81 fokot mértünk, amely már túlmegy a biztonságosnak nevezhető szinten.

A merevlemez elég halkan végzi a dolgát, bár az előtelepített (image fájlból felálló és külön partícionálási lehetőséggel rendelkező!) Windows Vista Business valamiért borzasztóan lassan töltött be, a bootolás és a töltőképernyő között eltelt idő meghaladta az egy percet. A rejtélyes lassúságra nem találtuk az indokot, az mindenesetre biztos, hogy a rendszer ezután semmilyen hátrányt nem szenvedett, minden megfelelő sebességgel működött.

[bold][italic]Fujitsu-Siemens Lifebook S6410 teszteredmények:

[/italic]PCMark05 (CPU):[/bold] 5482

PCMark05 (Graphics): 1860

PCMark05 (HDD): 3862

Cinebench10: 3746 (3 perc 56 másodperc)

Memória olvasás: 5365 MB/s

Memória írás: 3568 MB/s

Memória másolás: 3815 MB/s

Memória késleltetés: 85,5 ns

CPU Queen: 9322

CPU PhotoWorxx: 20341

CPU Zlib: 28800 kB/s

CPU AES: 8094

FPU Julia: 8281

FPU Mandel: 4012

FPU SinJulia: 5590

III. Belsőségek és ergonómia

Maga a gép egy abszolút letisztult formavilággal rendelkező kütyü, meglehetősen vékony, borzasztóan könnyű, de mégis vonzza a tekintetet.

A fedél kinyitását külön nyomógomb segíti, amit nagyobb körömmel rendelkező felhasználók bizony nehezen fognak megnyomni, de az üzleti szegmensben talán kevésbé érintettek a nők, ha notebookról van szó, ráadásul a Fujitsu-Siemens nem gyárt rózsaszín cuccokat.

A billentyűzet azon kevés dolgok közé tartozik, amellyel nem voltunk megelégedve (a másik ilyen a már említett hűtési rendszer), túlságosan puha a nyomáspont, pontosabban olyan érzésünk volt, mintha nem lenne a helyén a billentyűzet, mozogna, stb. Valójában csak nem voltunk hozzászokva a Fujitsu klaviatúrákhoz, ettől függetlenül nem értjük, hogy egy több, mint 350 ezer forintos noteszgépbe miért kellett a 100 ezer forintos Amilo kicsinyített mását belesuvasztani. Öröm az ürömben, hogy a billentyűzet összes gombja normál méretű, az MSI-nél divatos zsugorításoknak nyoma sincs.

A touchpaddel meg voltunk elégedve, talán mérete kisebb az átlagosnál, de ez nem okoz problémát, hiszen a scrollsáv teljes egészében hiányzik róla, így a mozgástér valamivel nagyobb a szokásosnál. A gombok nem zörögnek és nem is kattognak, csendben végzik dolgukat, jár a piros pont.

A gyorsgombok között találunk két betűvel rendelkezőt, amelyet a mellékelt szoftver segítségével maximálisan testreszabhatunk, sőt azt is megadhatjuk, hogy akarjuk-e, hogy a gép kikapcsolt állapotában is működjenek-e vagy sem (értelemszerűen ilyenkor csak bizonyos funkciók jöhetnek szóba).

Az S6410-nek gyakorlatilag csak a bal oldala üres, mind a jobb oldal mind a gép eleje tele van csatlakozóval vagy éppen egy kilométer hosszú LED sorral. A bal oldalról talán az elrejtett analóg D-Sub videokimenetet említhetnénk meg, míg elölre került a FireWire bemenet és az aprócska WLAN kapcsoló is. Tekintettel arra, hogy a készülék MultiBay rendszerű (azaz az optikai meghajtó helyére más alkatrész (pl. kiegészítő akkumulátor) is beszerelhető), így az esetleges második akkumulátor töltöttségi szintjéről is kapunk visszajelzést, amely példás dolog.

Érdemes még szót ejteni az integrált 1.3 MPixeles webkamerára is, amely nagylátószögű optikát kapott, így konferenciabeszélgetésekhez remek partner lehet, ráadásul arckövetést is tud. Videofelvételre csak VGA (640x480) felbontásban képes, de ott fix 30 fps-sel. A Low Light Boost funkciót lehetőleg kerüljük, inkább próbáljunk nagyobb fényerőt biztosítani a helység számára, ezzel el tudjuk kerülni a borzasztó nagy utánhúzást, ami ennek a kapcsolónak az alkalmazásával jár.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor az elvárt szintet hozta, mostanában elég sok X3100 vs. 6 cellás akksi párossal találkoztunk, mindegyik ilyen gép gyakorlatilag 4-5 órát bírt kíméletes üzemmódban 50%-os fényerővel, illetve 1,5-2 órát terhelve magas(abb) fényerőn. Apropó fényerő, itt jegyeznénk meg, hogy a kijelző brutális kontraszttal rendelkezik, nem győztünk visszavenni belőle, akkumulátoros használatnál érdemes legalább 50%-ig lecsökkenteni. A látószögek is átlagos felülinek bizonyultak, kásásodást nem tapasztaltunk.

Mindent összevetve a Fujitsu-Siemens Lifebook szériájának jelen tagja megérdemli az elismerést, igaz a Dell XPS M1330-cal összevetve gyakorlatilag csak a halkabb működésű optikai meghajtóval, a nagylátószögű webkamerával és a visszafogottabb kinézettel tudja meghódítani az üzletemberek szívét, minden másban jobbnak érezzük a Dell noteszgépét (amely ráadásul olcsóbb is az S6410-nél). Ettől függetlenül mint notebook abszolút ajánlható gép a Lifebook S6410, de érdemes még várni kicsit, hátha lejjebb megy az ára, mert a jelenlegi cédula a reális értéknél magasabb számot tartalmaz.

[italic]A tesztkészülékért köszönet a CHS Hungary-nek.

[/italic]

Hivatalos oldal: Fujitsu-Siemens

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward