Fujitsu-Siemens Esprimo V6535

Sorozatunk utolsó előtti részében a legolcsóbb alternatívával folytatjuk tesztünket. Vajon a japán-német gyártó borsot tör a konkurencia orra alá?

Fujitsu-Siemens Esprimo V6535

I. Bevezető és specifikáció

Olcsó vagyok és hódítani fogok. Röviden így lehetne jellemezni sorozatunk hatodik alanyát, amely szemrebbenés nélkül megy be a 130 ezer forintos lélektani határ alá, miközben olyan szolgáltatásokat vonultat fel, amit a többi öt versenyző bő 10 ezer forinttal drágábban. Mitől lesz olyan vonzó a Fujitsu-Siemens V6535?

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500M

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, Samsung 154AT07-F02)

Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Family PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter 802.11g

e-SATA: van

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 47 Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,75 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 129 ezer forint

Gyakorlatilag kapunk egy Toshiba L500-at kiegészítve Bluetooth-szal és FireWire-rel 15 ezer forinttal olcsóbban. A V6535 volt az egyetlen 16:10-es képaránnyal rendelkező modell a hat tesztnoti közül, ez inkább érdekesség, mintsem értékelési szempont. Örömteli volt látni, hogy az olcsó ár nem eredményezett harmadosztályú beszállítóktól összeválogatott hardvereket. Operációs rendszer természetesen nem jár a gép mellé.

A kellékek közül a tápegységet emelnénk ki, amely 90W-os, így elég fürgén tölti vissza a 47 Wh-s akkumulátorba a szuflát. A mellékelt DVD-n megtalálhatók a Windows XP-s és Vista-s driverek is, de a gyártó honlapján már a Windows 7-es supportról is informálódhatunk.

II. Hardver- és teljesítménytesztek

Mindenféle előítéletek nélkül vágtunk neki a gép tesztelésének, hiszen járt már nálunk nem egy olcsó FuSi gép és az anyaghasználaton kívül nem sok gondunk akadt velük. A V6535 nagyon halkan kelt életre és komolyabb izzasztásig nem sok zajt produkált, ráadásul az Fn+F11 billentyűkombinációval egy fokozattal lejjebb vehető a ventilátor fordulatszáma, igaz ilyenkor a processzor maximális sebessége alacsonyabb a névlegesnél. Üresjáratban bámulatos eredményt mértünk (37 fok), de terhelésnél is vitte a prímet a masina (57 fok). A remek értékeknek némileg ellent mond az átforrósodó alsó burkolat, ölben nem szívesen használnánk a gépet.

Meglepő módon egy tizedesvesszőnyi eltérést sem láttunk a Windows Vista beépített tesztjében a többi hasonló kiszerelésű versenyzővel szemben, pontosan ezeket a pontszámokat kapta többek között a Toshiba Satellite L500 is.

A merevlemez ismét, de nem utoljára a Western Digital Scorpio Blue szériából való, ráadásul ezért az árért meglepő a 320 GB-os méret. Sebességével és zajszintjével - ahogy szokott lenni - semmi probléma nem volt, egyedül a hőmérséklet az, ami most már sokadik alkalommal zavarba ejt minket.

Fujitsu-Siemens Esprimo V6535 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5000

PCMark05 (Graphics): 1873

PCMark05 (HDD): 4853

Cinebench10: 3926 (3 perc 45 másodperc)

Memória olvasás: 5592 MB/s

Memória írás: 4121 MB/s

Memória másolás: 4343 MB/s

Memória késleltetés: 83,9 ns

CPU Queen: 8444

CPU PhotoWorxx: 6985

CPU Zlib: 25664 kB/s

CPU AES: 7431

FPU Julia: 3176

FPU Mandel: 1883

FPU SinJulia: 987

III. Ergonómia

Kibontás után szembesülhettünk vele, hogy a baltával faragott dizájn (ha lehet ennek nevezni egyáltalán) mit sem változott az évek alatt. Az anyagminőség se változott, mindehol keményen kopogós műanyag fogad minket, hogy tudassa velünk, olcsó termékkel állunk szemben. A fedlap közepe kifejezetten veszélyes, olyan mértékben nyomódik be, hogy egy óvatlan mozdulattal akár kárt is tehetünk a mögötte rejtőző TFT-ben.

A hátlap kibontásához speciális végű csavarhúzóra lesz szükségünk, de ha megtaláltuk, akkor elemeire bonthatjuk szét az egész rendszert.

A billentyűzet viszonylag kemény alátámasztást kapott, a gombok is jól nyomhatók, az egyetlen problémát a túl nagy lekerekítés okozza, hiszen az ujjunk könnyebben talál helyet a gombok végei között, mintsem azok tetején. Numerikus részt és gyorsgombokat nem kapunk, pedig könnyedén elfértek volna.

A touchpad felülete viszonylag nagy, egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy vízszintes és függőleges görgetősáv is van. Anyaghasználata és érzékenysége jó, bár nedvesebb kézzel nem könnyű használni. A gombokat könnyű kezelni, hiszen nyomáspontjuk fent van, de rettenetesen kattognak, ami főleg a jobb oldalira igaz.

Nem szoktunk hozzá, hogy egy alig 130 ezer forintos készüléknél ennyi csatlakozó legyen. A gép minden oldalára jutott valami, a három USB port közül kettő például hátra került, nagyon okosan. Az eSATA/USB kombó oldalt foglal helyet az 54 mm-es ExpressCard foglalat és a FireWire port társaságában. A kártyaolvasót elöl találjuk, de van itt WLAN ki-bekapcsoló gomb és hangkártyához tartozó ki- és bemenet is. Sajnos a HDMI már nem fért bele a remek repertoárba, talán a modemet érdemes lett volna beáldozni érte.

A kijelző képével meg voltunk elégedve, színhőmérséklete is rendben volt, a fényerő tartomány pedig nagyon sok lépésben állítható. Szövegolvasásra élessége miatt nagyon jó, a sima CCFL háttérvilágítás ellenére a homogenitással sincs gond. A látószögek már nem ennyire jók, de ez inkább a vertikális tartományra igaz.

A webkamerát külön be kell kapcsolnunk az Fn+F7 billentyű kombinációval, de ezek után is csak azonnali üzenetküldő alkalmazásokkal tudjuk majd használni, nem kapott saját programot és a Sajátgépben sem látszik. Képminősége elég gyenge, gyakorlatilag pont arra használható, amire kitalálták. Az optikához tartozó mikrofon a touchpadtól balra kapott helyet.

IV. Üzemidő és értékelés

A 47 Wh-s akkumulátortól nagyjából tudtuk már, hogy mit várhatunk. Bő két és fél óriáig tudta etetni a gépet minimális fényerő mellett, ami nem túl jó eredmény, a dedikált videokártyával szerelt MSI CX600 nem sokkal volt rosszabb nála, a hasonló felépítésű Toshiba Satellite L500 pedig bő egy órát vert rá. Átlagos használattal két óránál semmiképpen ne várjunk többet.

Ha nem is lepődtünk meg, de viszonylag pozitívan csalódtunk a Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-ben. A korrekt és halk belső remek szolgáltatás listával párosul, kár, hogy az otromba külsőt nem sikerült még levetkőznie a cégnek. Valószínűleg ez lesz az, ami a legtöbb vásárlót elijeszti majd a megrendeléstől. Pedig ha ezen túl tudnának lépni, akkor csak a bő két órás üzemidőt kellene lenyelnünk. Ára miatt a V6535 nekünk tetszett, de sajnos az az igazság, hogy bizonyos szempontból nem is érne többet a konkurenciával szemben.

A Fujitsu-Siemens Esprimo V6535-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ halk

+ hűvös processzor

+ megfelelő billentyűzet

+ szolgáltatások és csatlakozók garmadája

+ jó kijelző

+ versenyképes ár

Kontra:

- forrósodó burkolat

- még mindig baltával faragott dizájn

- megkérdőjelezhető anyagminőség

- hangos touchpad gombok

- HDMI hiánya

Hivatalos honlap: Fujitsu-Siemens

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward